DANIJEL HALUŠKA

Za velike ribe ne treba roniti duboko. Nastrijelio kapitalnu kavalu koju je ugledao s površine

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Danijel Haluška je instruktor podvodnog ribolova koji je na samom tečaju podvodnog ribolova uspio nastrijeliti ribu koja svojim gabaritima naprosto impresionira. Naravno, ulov je ostvaren par dana prije nastupanja lovostaja, a evo što nam je Danijel ispričao o tom svom doživljaju:

– Podvodni ribolov je posebna vještina kojom ribolovac dolazi do svoga ulova vlastitim sposobnostima i znanjem. Nekada je jedini način usavršavanja svojih ribolovnih vještina bilo poznanstvo sa starijim ribolovcima koji su bili voljni prenijeti svoje znanje ili mukotrpni i višegodišnji boravak u moru.

Danas se u Hrvatskoj nudi usluga Tečaja podvodnog ribolova koju poučavaju licencirani treneri na području cijelog Jadrana i time je puno lakše usavršiti svoje znanje.

Tečaji su različitih trajanja zavisno o trenerima koji ih održavaju a obrt Okti ga održava u trajanju od dva dana.

Tečaj prilagođavamo polaznicima i posvećujemo posebnu pozornost na sigurnost u podvodnom ribolovu.

Kako je ovaj sport jedan od najopasnijih sportova tako zahtjeva poseban stručan pristup pri samom poučavanju jer prvenstveni cilj je povećavanje sigurnosti u podvodnih ribolovaca, posebno početnika – priča nam Danijel.

– Akvatorij Lošinja je poseban baš po tome što ima dugogodišnju tradiciju održavanja natjecanja podvodnog ribolova i u njemu su izronili jedni od najboljih svestranih ribolovnih natjecatelja.

Kompletnom podvodnom ribolovcu niti jedna tehnika nije strana i baš sami smještaj ovoga posebnog otoka, okruženog sa svih strana s mnoštvom grebena i otočića bio je glavni razlog gdje su Lošinjani usavršili svoje znanje.

Ribe u Jadranu još uvijek ima ali kako je ribolovni napor sve veći, sve teže je doći do kapitalnog ulova.

Veća dubina nije pravilo da bi se došlo do ulova nego sama kombinacija tehnika i taktika koje ribolovac cijeli život usavršava.

Nedavno smo održali tečaj u akvatoriju Lošinja i prilagodili polazniku baš na terenu koji nije toliko zahtjevan i dokazali kako se može doći do kapitalnog ulova na samo 3 metra dubine – nastavlja Danijel svoju priču.

– Sve počinje na površini dok dišete kroz disalicu, a tako je bilo i ovoga puta.

Kapitalni primjerak kavale koja je koristila sjenu kanala kako bi došla do alge koja joj pruža sigurnost i bijeg zamijetili smo s površine i pratili je do samog mjesta gdje je zastala.

Naravno takva se prilika ne smije propustiti i podvodna puška domaćeg majstora Danijela Kenfelja s kojim surađujemo i imamo par modela na probi, nije zakazala.

Kavala je završila u škrinji a vaga je zastala na 3,15 kilograma i to taman par dana prije lovostaja koji službeno počinje sa 15.05. i traje do 15.07.

Tečaj smo zaključili s još par debelih riba, ali o tome nekom drugom prilikom, jer je ipak kavala kapitalac toga dana i tečaja, a polaznik je naučio kako ribe ipak ima uz pravilan pristup.

Učimo svakim izlaskom na more, čak i onda kada se vratimo kući bez ulova, što više volite ovaj sport to ćete biti uspješniji.

Ovim putem pozivamo sve koji su zainteresirani, a žele naučiti nešto više o ovome sportu da upišu tečajeve koji se održavaju od sjevera Jadrana pa sve do juga – ispričao nam je Danijel Haluška.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter