LIGNJOLOVNI TRIKOVI

Imate li problema s rezultatima u lovu liganja? Možda vam ovih nekoliko savjeta pomognu u idućem lovu

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Jedna od najčešćih pogrešnih pretpostavki je da lignja, ukoliko je u blizini, ne registrira vašu skosavicu. Skosavica je sigurno primijećena samo je, ukoliko ne lovi, vjerojatno proglašena nezanimljivom.

Razlog? Pogrešna boja, balans, tekstura, zvuk, pokret… Puno je toga u igri. No da bi sve razumjeli kako treba, valja poći redom.

Prvi detalj na koji treba obratiti pažnju u situacijama kada lignja ne prima na klasičan način, je sam odabir skosavice. Promjena veličine skosavice, kao i modela često je dovoljna da se cijeli lov iz temelja okrene. Male silikonske skosavice savršenog balansa su u takvim situacijama često vrlo lovne.

Ne treba smetnuti s uma da su lignje prvenstveno predatori pa tek onda, i to samo po potrebi, strvinari. To znači da su im temeljna hrana žive zdrave ribe, a ne bolesne ili uginule jedinke. Upravo stoga skosavica mora oponašati lak i ukusan plijen.

Osim toga i površinska tekstura skosavice često ima presudan utjecaj. Skosavice kod kojih završna obrada površine simulira riblju krljušt provjereno donose znatno više uspjeha.

Drugi, jednako važan detalj je dužina prame na kojoj se nalazi skosavica. Većina sistema podrazumijeva prame duge deset do petnaest centimetara, što i jest nekakva klasična postava. No u situacijama kada lignje teško primaju, dužinu prama valja skratiti na svega centimetar-dva, što uopće nije teško napraviti.

Iako se sistem može složiti i na licu mjesta, puno je praktičnije složiti ga kući, pa ga tako pripremljenog u datom trenutku samo izvaditi i preko kopče spojiti s osnovom.

Vezivanje skosavica na tako malim udaljenostima od osnove se postiže jednostavnim dropper loop, čvorom na čijoj se omči nalazi mala kopča.

Kopča se navuče na osnovu predveza te se na željenoj poziciji formira dropper loop s tim da se u završnom izvlačenju omče, s omčom izvuče i kopča.

S ovako formiranim predvezom skosavice se mogu izmijeniti doslovno za nekoliko sekundi.

Ovako kratki predvezi su u uskoj vezi sa spomenutim balansom. Naime, skosavice u svom plesu na dužim pramama zauzimaju različite položaje od kojih nisu svi uravnoteženi onako kako bi trebali biti. Kratke prame eliminiraju većinu tih neprirodnih položaja pomažući da skosavica održi željeni balans.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter