RIBOLOVNI SISTEMI

Olovnice u lovu na arbuna. Možda dosad niste obraćali pažnju na boju, ali trebali biste

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Kod ribolova iz ruke osnovna struna bi trebala biti promjera od 0,60 do 0,70 milimetara, bez memorije, tako da se prilikom slaganja na pajole ili podnicu barke ne mrsi. Ipak, većina ‘tradicionalista’ je unatoč većem riziku mršenja sklonija krućim i žilavijim strunama, i to prvenstveno zbog manje istezljivosti koja je kod pravovremenog kontriranja od presudnog značaja.

Kod ribolova štapom za manje dubine, do tridesetak metara, koristi se najlonski monofil promjera do 0,35 milimetara, dok je za veće dubine primjerenija upredenica manjeg promjera, 0,18 do 0,20 milimetara. Idealan je štap dužine od 3,6 do 4 metra, akcije 60 do 80 grama, s izmjenjivim višebojnim vrhovima. Rola bi trebala biti srednje velika, težinom usklađena sa štapom. U prosjeku su u ovakvom ribolovu najkorišteniji modeli kod kojih kalem može primiti 100 metara 0,40 milimetarske strune.

Predvez se slaže od fluorokarbonske osnove promjera 0,35 do 0,40 milimetara s tri fluorokarbonske prame promjera 0,26 do 0,30 milimetara, dužine od 25 do 50 centimetara. U principu, što je riba opreznija i što teže prima ponuđenu ješku, prame trebaju biti duže i tanje. Udice trebaju biti širine luka od 10 do 15 milimetara. Sam tip udice nije strogo određen, no većina ribolovaca koristi jače, kovane udice kraćeg vrata koje s lakoćom podnose i veća naprezanja.

Prame se na osnovu postavljaju tako da se ni u tonjenju ni u podizanju međusobno ne dotiču. Najdonja se prama s osnovom spaja neposredno iznad olovnice, tako da nakon spuštanja sistema leži na dnu.

Težina olovnog tega se u zavisnosti od dubine kreće od 50 do 110 grama, s tim da olovnica u ovakvom ribolovu mora biti upadljivih boja. Ukoliko lovimo do trideset metara dubine, crvena će boja biti najbolji izbor. Ako je lovna dubina od četrdeset do pedeset metara, žuta će boja biti primjerenija, dok je za veće dubine najbolja bijela. Naime, more se ponaša kao svjetlosni filter, tako da se s povećanjem dubine svjetlosni spektar smanjuje. Prva boja koja u tom filtriranju nestaje je upravo crvena koja i kod najprozirnijeg mora na četrdeset metara postaje jednolično siva, pa je izmjena boja olovnica u zavisnosti od lovne dubine vrlo opravdana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini