RIBOLOVNI SAVJETI

Znate li izbjeći mršenje predveza i osnove? Evo nekoliko praktičnih rješenja tog problema

| Autor: Boris Bulić
Jedno od najpopularnijih rješenja kojima se izbjegava mršenje u lovu kančenicom, ali i brojnim drugim tehnikama su dvosmjerno probušene perlice (tehnosfere)

Jedno od najpopularnijih rješenja kojima se izbjegava mršenje u lovu kančenicom, ali i brojnim drugim tehnikama su dvosmjerno probušene perlice (tehnosfere)


Morski ribolovci oduvijek na slatkovodne ribolovce gledaju malo poprijeko, no činjenica je da paleta ribolovno-slatkovodnog pribora jedva stane i u najopširnije kataloge.

A upravo su oni uveli tubu kao sastavni dio pridnenih predveza.

Ta magična tuba koja je u mnogim tehnikama nezaobilazni dio pribora nije ništa drugo nego silikonski ili plastični bužir koji se navlači na osnovnu strunu neposredno iza zogulina na koga se nastavlja predvez.

Olovnica se pritom kači na osnovnu strunu između tube i zogulina ili direktno na zogulin, u tom slučaju trostrani.

Postoji i verzija u kojoj je tuba integrirana sa olovnicom pa je u tom slučaju riječ o kliznom sistemu sa ili bez hranilice.

Jedino je pravilo koje se mora ispoštovati da tuba bude barem desetak centimetara dulja od ukupne duljine predveza, da bi onemogućila omatanje prame oko osnovice.

Naprednija verzija te magične tube je anti-tangle cjevčica, u katalozima poznata i kao ledger booms.

Proizvodi se u dvije verzije, ravnoj i zakrivljenoj, a obje verzije u metalnoj i plastičnoj izvedbi. Montaža tih cjevčica je ista kao i montaža tube. Osnovica se provuče kroz cjevčicu, pa se veže na zogulin sa predvezom s tim da je između anti-tangle cjevčice i zogulina je poželjno postaviti gumeni odstojnik koji čuva spojni čvor.

Te cjevčice imaju vanjski prsten s karabinom, tzv. konektor, na koji se kači olovnica.

Kod zakrivljenih modela, konektor je smješten na točki savijanja dok je kod ravnih modela smješten nekoliko milimetara od donjeg kraja. No često se dogodi da ti prstenasti nosači i nisu najbolje učvršćeni pa je kap trenutnog ljepila svakako najbolje i najbrže rješenje tog problema. Premda su oba modela cjevčica funkcionalna, ‘slomljeni’ modeli su nešto bolji jer u tonjenju odvlače olovnicu od predveza pod kutem od približno 130° i tako onemogućuju bilo kakvo mršenje.

Još jedno rješenje koje sprječava mršenje su odstojnici koje ćemo u katalozima naći pod nazivom ‘boom’.

To su žičani nastavci koji se najčešće koriste u pilk tehnikama za montažu silikonaca iznad teških pilk varalica. No takve su montaže našle primjenu i u lignjolovu s peškafondima i skosavicama, a jednako se tako montiraju i prame na dubinskim kančenicama. Riječ je zapravo o tankoj žici, gusto namotanoj u formu sabijene opruge kojoj se iz sredine okomito na liniju predveza pruža nastavak od 10 do 20 centimetara s ‘okom’ na kraju.

‘Opruga’ odstojnika se navuče na osnovicu, a na izbačeno ‘oko’ se vezuje prama ili varalica.

A jedno od najpopularnijih rješenja kojima se izbjegava mršenje u lovu kančenicom, ali i brojnim drugim tehnikama su dvosmjerno probušene perlice, poznatije kao tehnosfere.

Zbog slobodne rotacije u oba ključna smjera, sukanje je svedeno na minimum, a ako pritom poštujemo i pravilo o udaljenosti među pramama tada uopće nema mršenja.

Naravno, bez obzira na sva ta tehnička rješenje, u startu bi sisteme kod spuštanja u more trebalo malo odbaciti od sebe da bi se uspješno izbjeglo mršenje.

Taj izbačaj ne mora biti velik, tek nekoliko metara čime se u tonjenju postiže sasvim dovoljan odmak prama od osnove predveza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini