DIO KREATIVNOG OPUSA

MANUELA PERESSA: Umjetnost je oduvijek bila dio mene

| Autor: Ružica KORACA


Proces stvaranja je uranjanje u avanturu i putovanje unutar sebe iz kojeg se svaki put vraća obogaćena, kaže nam

Mlada umjetnica, odgojiteljica i dizajnerica interijera Manuela Peressa predstavila nam je dio svog umjetničkog rada.

Slikarstvo poput meditacije

"Samouka sam slikarica, izlažem od 2000. godine. Bavim se izradom unikatnog nakita, a u zadnje vrijeme i keramikom. Slikanje je uvijek bilo dio mene, od najranije dobi", priča Manuela.

Omiljeni slikarski medij joj je akril koji koristi za stvaranje apstraktnih krajolika uronjenih u neodređenu atmosferu između neba, zemlje i mora. "Kad krenem raditi na platnu, to je jedan poseban osjećaj koji je teško opisati riječima. Kad stojim ispred bijelog, golog platna ono kompletno apsorbira svu moju pažnju, moj unutarnji svijet i gledam u njega i ulazim u stanje slično meditaciji. Čekam da se osjećaji pokrenu i vode ruku u stvaranju nove slike na dvodimenzionalnoj površini", priča ova samozatajna umjetnica.

Proces stvaranja joj je uranjanje u avanturu i putovanje unutar sebe iz kojeg se svaki put vraća obogaćena. Slike i umjetnost koju stvara daju joj neopisiv osjećaj: "Nikada ne radim pripremni rad, svi moji radovi su stvoreni u jednom mahu. Samo su neki sitni detalji nekad rađeni dan poslije, poput točkice na i, nakon što to uradim onda u sebi kažem 'to je to' i znam da je slika gotova", kaže Manuela.

Manuela Peressa ima u planu pokretanje vlastitog ateliera

Stil slikanja mogao bi se opisati kao "action painting" - akcijsko slikarstvo, neka vrsta gestualne apstrakcije budući da je spontano, dinamično, boje razmazuje, trlja, struže i nekad prska na platnu: "Uvijek stojim dok slikam, sjedenje me totalno blokira. Moje slikanje bi se moglo opisati i kao automatizam jer dok slikam stvaram bez svjesnog razmišljanja, kreativni proces i pristup platnu i materijalu se odvijaju slobodno, nesvjesno. To je čista kreativna energija. U tom procesu stvaranja dobivam slučajne teksture koje na platnu još dodatno upotpunim nekim detaljima. Jako je uzbudljiva ova vrsta slikanja jer se osjećam potpuno slobodno, a moje su slike iskrene i energične", objašnjava.

Radovi govore o istraživanju oblika i boja. Ovdje se ne radi o savršenom primjerku stvarnog života. Ponekad se čak i ne stvara dojam stvarnog života bez svih sitnih detalja. Slike poprimaju određene forme i boje ovisno o trenutku, emociji koju osjeća. Posvećene su obliku, boji, linijama, teksturi koje opisuju ono što umjetnik osjeća i stvara. Suština mog shvaćanja umjetnosti je istraživanje tih formalnih kvaliteta: "Stvaranje slike usamljeni je put u beskrajni prostor mira i unutarnje tišine koji stvaraju vitalnu energiju, istu onu koja nas povezuje sa samim sobom. To je trenutak kada duša vibrira intenzivnim osjećajem sreće", veli.

Manuelu privlači i fascinira apstraktno slikarstvo, a prema njenom mišljenu o tome se najljepše izrazio Wassily Kandinsky: "Od svih umjetnosti apstraktno slikarstvo je najteže. Zahtijeva da znate dobro crtati, da imate povišenu osjetljivost za sastav i boje i da ste pravi pjesnik. Ovo posljednje je neophodno".

Priroda kao najveća inspiracija

- Tematika mojih radova je vezana za prirodu: more, nebo, zemlja. Priroda je moja najveća inspiracija. Jednostavno, ne mogu se zamisliti da ne živim kraj mora. U mojim slikama često dominira plava boja u svim svojim tonalitetima i nijansama. Volim putovati i svake godine iskoristim slobodno vrijeme da bih upoznala novi mali komadić svijeta. Zaljubljena sam u grčke otoke. I nakon tih putovanja sam uvijek prepuna inspiracije za stvaranje slika. Morsko plavetnilo je za mene nešto uistinu predivno. Želja mi je posjetiti muzeje i mjesta mojih omiljenih slikara, ističe.

Dio slikarskog opusa

Prije nekoliko godina zainteresirala se za umjetnički izražaj kroz keramiku i pohađala je tečaj keramike na radionicama u Udruzi za promicanje stvaralaštva Art studio.

- U planu mi je stvaranje vlastitog ateliera gdje ću u idealnim uvjetima slikati i baviti se keramikom. To će za mene biti najljepši poklon koji ću si, zaključila je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum