NAJNOVIJEPOP UP IZLOŽBA JEWELRY ROOM @ PODROOM

MALA NOSIVA UMJETNIČKA DJELA: 16 kreativki predstavilo unikatni ručno rađeni nakit

| Autor: Portal GlasIstre.hr, snimio Tedi KORODI


Čak 16 umjetnica predstavilo se na nedavnoj pop up izložbi ručno rađenog nakita, održanoj pod nazivom Jewelry room @ Podroom.

U caffe baru Poodrum predstavile su svoje unikatne uratke, a ujedno i okupljenoj publici predstavile svoj rad i pojasnile gdje pronalaze inspiraciju.

I stvarno se tu našlo za svakoga ponešto - od nježnih komada rađenih od ručno oslikane svile, preko stakla, keramike, papira, recikliranih naočalnih leća, kirurškog čelika, konca, vune, kože, gline, gume, žice… sve to se našlo u malim remek djelima kreativki iz Pule i šire.

Predstavile su se tako Kristina Jaranović, koja od 2010. godine stvara pod etiketom Flower Children, a od 2016. vodi i svoj umjetnički atelje, s pravim statement komadima nakita, namijenjenim ženama koje se ne boje pokazati svoju osobnost, a istovremeno žele nakitom "podignuti" sasvim regularnu odjevnu kombinaciju.

Adriana Peruško predstavila je svoj " Adry-nakit", koja, iako aktivno sudjeluje na brojnim manifestacijama, kaže da joj je izrada umjetničkog nakita za sada samo hobi, ali "bi jako voljela kada bi to postalo više od toga". Iza imena "Primavera" stoji Vesna Janković, poduzetnica bogatog životnog puta i iskustva, koja stvara mala umjetnička djela od polimerne gline - i sada je već 19 godina da se time bavi.

Nakit od reciklirane gume, točnije zračnice, predstavila je Natalija Majhen, dok je pod imenom "Si&Eter Jewelry" predstavljene ogrlice i naušnice izrađen od naočalnih leća. Posebnost ovog nakita je u tome što svaka ogrlica ili naušnice ima svoju dioptriju, a različite plus ili minus dioptrije materijala daju mu posebno zanimljiv oblik, a zanimljivo je i da su neki komadi izrađeni od fotoosjetljivih leća, pa pod utjecajem sunčeve svjetlosti mijenjaju boju.

Gordana Panić, odgajateljica po struci, kaže da je izlaz iz teške situacije prije sedam godina našla u istraživanju i stvaranju nakita - a to je rezultiralo danas brendom Unikatni nakit /GogArt Style, gdje stvara unikatni nakit od posrebrene niti i Swarovski kristala - decentan, autentičan, profinjen i nose ga žene koje ne vole privući pažnju na sebe isključivo nakitom. A ono što je posebno zanimljivo jest - da nakit izrađuje tehnikom heklanja, te on i ima čipkastu formu, a nosiv je u svakodnevnim kao i svečanim odjevnim kombinacijama.

Dobro znana iz kreativnih projekata s udrugom MedulinArt, Melita Premate predstavila se s nakitom od reciklirane kože, za koji kaže da je odabrala taj materijal jer nije predvidljiv, tako da je u konačnici svaki komad nakita unikat. S druge strane, Irena Buić Mitrović izrađuje ekološki osviješten nakit - od recikliranog novinskog papira.

Supružnici i zaljubljenici u materije iz prirode Svjetlana i Franko Manzin, pod imenom nakit Manzin, predstavili su nakit od drva, a Nina i Mia Belić pak unikatni umjetnički nakit od visokokvalitetnog stakla. One su 2016. godine osnovale brend Vitrum in Fabula, a svaki komad nakita se ručno izrađuje - od dizajna, rezanja i oblikovanja stakla do pečenja i završne obrade. "Visokokvalitetno Bullseye staklo i raznovrsne tehnike daju nam mogućnost kreiranja jedinstvenih kolekcija. Stvaramo u fuziji stakla već desetak, voditeljice smo workshopova, organizatori izložbi te suorganizatori A Sense of place – međunarodnog projekta čiji je cilj ujediniti umjetnike i njihove umjetnosti", kažu Nina i Mia Belić.

Slavica Ćosić već desetak godina izrađuje nakit od glinamola, polimerne gline i žice, a Slavica Bezić, inače poznata i kao "S-Hand art" slika na svili, i onda joj daje nove nosive oblike, a o svili kaže da "sjaj, profinjenost, mekoća, razljevanje i upijanje boja daju čarobnu igru i stvaranje prekrasnih efekata i tonova".

Umjetnica koja od djetinjstva radi u glini, Neva Legović, od 2000. godine radi i osebujne grafike, a na ovoj izložbi u caffe baru Podroom predstavila se svojim prvim komadima unikatnog nakita koji su izašli iz njenog ateljea.

Konac, vuna i pamučne trake sredstva su izražavanja Lorete Rovis, koja je predstavila heklani nakit, a inače izrađuje i odjeću, obuću, torbe… dok je Maja Čerljenko, spiritus movens udruge MedulinArt, predstavila nakit izrađen od kirurškog čelika kao i tehniku chainmaille - oblik vojnog oklopa koji su izumili Kelti u 5. stoljeću i sastoji se od mreže međusobno spojenih metalnih prstenova. Danas se koristi u izradi skulptura i nakita te je stvoreno mnoštvo novih vrsta vezova.

Nakon predstavljanje svake kreatorice ponaosob, posjetitelji su mogli razgledati pobliže nakit koje su izradile, a i porazgovarati s ovim kreativkama svih generacija i najrazličitijih medija izražavanja. A u konačnici, svima njima zajedničko jest - bez obzira na materijal ili oblik, svako od njihovih djela uljepšava žene, a svima im je zajednička - neiscrpna kreativnost.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam