DOVE OF PEACE

FOTO / Michele Salome Kusar u kreaciji medulinske dizajnerice Branke Popov Ostojić predstavljala Hrvatsku na svjetskom izboru ljepote Miss Heritage

| Autor: Lara BAGAR
(Foto: Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić)

(Foto: Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić)


Medulinka Branka Popov Ostojić, diplomirana dizajnerica, kostimografkinja i multidsciplinarna umjetnica dizajnirala je nacionalnu haljinu kojom je na svjetskom izboru ljepote Miss Heritage Michele Salome Kusar predstavljala Hrvatsku na natjecanju koje je održano 24.rujna u Johhanesburgu u Južnoafričkoj Republici. Između 65 finalistica izborila je mjesto u prvih 20 najljepših žena ali ujedno i titulu najljepše Europljanke.

Neizostavni taft

Pobjedi je zasigurno pridonijela i kreacija medulinske dizajnerice. Naziv haljine je "Dove of peace", inspirirana je ratom u Ukrajini i na neki način autoričina umjetnička stilizirana poruka nade i mira. Kao što i sam naziv kaže nadahnuta je bijelom golubicom mira a s hrvatske nošnje preuzet je ornament trolista. Motiv dominira modelom i proteže se kroz cijelu haljinu a najvidljiviji je na ramenima gdje je izrađen od bijelih perli dok je na bokovima napravljen od tafta, inače omiljenog materijala modne dizajnerice čiji modni studio nosi naziv "Taft craft".

(Foto: Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić)(Foto: Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić)

"Elegantna kreacija naglasila je ženstvenost, senzualnost i ljepotu siluete hrvatske kandidatkinje. U gornjem dijelu kroj je pronicljivo dizajniran dok dio haljine pokriva svaki dio tijela i tvori tzv. obrnutu "Y" siluetu koja se dramatično završava dugim šlepom. Pritom, naizgled skulpturalna kreacija u pokretu poprima dinamiku prorezima na haljini koji pak omogućuju nesmetano kretanje i otkrivaju nešto veći dio donjih ekstremiteta što je i poželjno na današnjim izborima za miss" objasnila je dizajnerica te napomenula da se određenim potezima obrnuti "Y" pretvara u "sirena" siluetu što je vidljivo na fotografijama. Za izradu je, veli, koristila samo najkvalitetnije materijale iz domaće ponude - razne vrste svile, satena i taft (omiljen materijal dizajnerice po kojem je i nazvala svoj brend).

Efektna kruna

Dizajnerica teksturom na nekim dijelovima haljine postiže dinamičnost te time naglašava ručno izrađene dijelove stvarajući harmoničnu monokromnu kompoziciju. I sama kaže da sva   njezina djela nastaju od uglavnom jednobojnih materijala visoke kakvoće. "Ukrasi i nakit su pak izrađeni od ostataka materijala koji posebnom obradom i raznim detaljima unosi nov karakter i osobine čime jednobojno u nekom novoj konstrukciji draperijama i sjenom i detaljima postaje višebojno s novom strukturom", veli Branka Popov Ostojić.

(Foto: Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić)(Foto: Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić)

Kreacija je zaokružena efektnom krunom u obliku krila izrađenih od perja, tafta i perli koje su preuzete kao detalj sa starohrvatske krune i protežu se kroz cijelu kreaciju. Autorica otkriva da je inicijalna ideja za kreaciju bila plava boja koja je trebala simbolizirati more te je za kreaciju kupila 12 metara materijala. No, prevagnula je tema golubica koja je sudeći po reakcijama i plasmanu bila pun pogodak.

Snimano u Cave Romani

Pripreme za natjecanje odrađene su pod mentorstvom Aleksandra Rajkova, inače nosioca licence za Miss Heritage Global za zemlje Istočne Europe i dugogodišnjeg člana žirija i Gledis Sprah.

(Foto: Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić)(Foto: Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić)

Michelle Salome Kursar zaštitno je lice editorijala "Dove of peace". Za make up je zaslužna Rozana Mihovilović Perc iz "Make Up Cornera", frizuru je izradila Dragana Babić, dok fotografiju potpisuju Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić. Sve je snimano u vinkuranskom kamenolomu "Cave Romane" na području općine Medulin koja je ujedno i rodno mjesto dizajnerice te sjedište njenog studija Taft Craft.

(Foto: Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić)(Foto: Marino Raunić, Damir Bošnjak i Branka Popov Ostojić)

Taft Craft je mladi studio koji se bavi dizajnom i izradom unikatnih haljina visoke mode, nakita, mini modnih kolekcija, umjetničkih slika i dekoracijom evenata. Autorica ističe da je vođen principom održivosti, zero waste materijala i recikliranja. Branka i njezin studio bili su zaduženi za cjelokupnu dekoraciju prvog Adventa u Medulinu 2021., te dekoraciju ovogodišnjih medulinskih evenata - Medulinska noć, Premanturska noć, Ribarska večer.... Sudjelovali su u dekoraciji i kostimografskom djelu na "Danima Antike" 2022. u Puli. Osmislili i realizirali kostime za stjuardese svjetskog "Legends Team Cup" teniskog turnira u Areni održanog početkom kolovoza ove godine te dizajnirali bukete za teniske timove.


(Branka Popov OstojićBranka Popov Ostojić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter