VELIKO MODNO IME

Juraj Zigman je riječki, kostrenski i svjetski dizajner: "Sretan sam što surađujem s trenutačno najvećim stilistima"

| Autor: Edita Burburan
(Arhiva Novi list)

(Arhiva Novi list)


Riječki, kostrenski ili najbolje – svjetski dizajnerJuraj Zigman proteklu je godinu odijevao najzvjezdanije zvijezde šoubiza: Nicki Minaj, Lizzo, za ?Beyonce je izradio kostime za koncert u Phoenixu i njezinu turneju Renaissance, a jedna od posljednjih suradnji bila je i s američkom repericom Dojom Cat.

Ne zaboravimo spomenuti i suradnju u timu stilista za Let 3 koji su osvojili Liverpool i eurovizijsku publiku nastupom ali i stylingom.

No, koliko god se činilo da je 2023. bila sjajna, čini se da Zigman nezaustavljivo kreće na svoj astronautski put prema novom sazviježđu i najavljuje pregršt iznenađenja u novoj godini. Osim dogovorenih suradnji sa zvijezdama, najavljuje i modnu reviju koja će se održati u travnju i najprije će biti predstavljena Riječanima.

Prvi pop-up dućan

Uvijek ste puni iznenađenja, za ove blagdane počastili ste Riječanke s pop-up dućanom u ZTC-u, mislim da je to prvi takav shop u Rijeci, zar ne?

– Odlučio sam se za ovaj pop-up prvenstveno zbog velike potražnje i interesa moje riječke publike koja me podupire sve ove godine. Mogu se pohvaliti ogromnim brojem klijentica iz Rijeke i okolice zbog kojih sam se i odlučio otvoriti pop-up dućan kako ne bi morale putovati do Zagreba u ovo blagdansko vrijeme kad je i inače povećan interes za mojom pret-a-porter kolekcijom.

I kakve su reakcije, hoćete li to ponoviti?

– S obzirom na reakcije, mislim da ćemo morati ponoviti druženja, i to češće. U planu mi je na isti način posjetiti i svoje klijentice u Splitu i Zadru…

Osim što ste Riječankama razigrali maštu hudicama i drugim modnim dodacima, ove ste godine oduševili i neke svjetske celebrityje, vi se baš uspinjete zvjezdanim stepenicama?

– Radim ono što volim, to sam ja. Nikada nisam bio skroman u svojim željama i ciljevima. Pritom ne mislim da moram odjenuti svjetsku zvijezdu, već iza sebe ostavit zadovoljnu klijenticu, bila ona zvijezda ili ne.

Posljednja kreacija koju ste radili za glazbenu zvijezdu Doju Cat, zaista je impresivna i pomalo drugačija od dosadašnjih, kako vam je bilo raditi na tom kostimu?

– Radio sam nekoliko puta za Doju Cat, izuzetno je zanimljiva umjetnica i za mene veliki izazov jer je stilski slobodna. Imao sam potpunu slobodu pa sam već u izradi skica osjetio posebnu inspiraciju. Kostim predstavlja ženskog super zlikovca, recimo nešto između žene mačke i Batmana ili nečeg sasvim drugog.

Kako je došlo do suradnje s popularnom repericom? Čini se da zvijezde međusobno često došaptavaju vaše ime u LA-u?

– Više bih rekao da je to posao stilista. Njihov posao je tražiti nešto drugačije, novo i, ono čega možda nismo svjesni, ali da, nešto egzotično. Svaki dizajner koji nudi nešto drugačije i prepoznatljivo zanimljiv je stilistima, a još kad je provjeren i kad iza njega stoji kvaliteta, teško da se onda ime ne ponavlja i ne traži. Sretan sam što surađujem s trenutačno najvećim stilistima. Sa svakim od njih sam radio minimalno dva, tri projekta, a to nije mala stvar.

Što vaše zvjezdane klijentice čini posebnim u svijetu glazbene scene i što je vas impresioniralo kod njih?

– A što nas ne bi impresioniralo s Beyonce ili Nicki Minaj?! Svatko tko je na vrhu svijeta vrijedan je respekta, sviđao nam se ili ne njegov glazbeni stil i izričaj.

Nisam šilica

Kazali ste kako iza svake kreacije stoji jako puno razgovora s osobom za koju kreirate i njezinim stilistima, susretne li se i uživo ponekad?

– Jako puno razgovora je potrebno da dođemo do finalnog dizajna. Ono što nitko ne zna, isporučujem minimalno dva-tri kostima po projektu, a zvijezda i njezin tim odabiru onaj jedan. Gledajući to iz radne perspektive, treba uložiti puno toga da bi te nosila neka zvijezda. Da je lako, vjerojatno bi to radio svatko.

Možete li ukratko opisati te suradnje, čemu se primjerice morate posebno posvetiti? Postoje li neka pravila koja vrijede za sve takve suradnje?

– Pravilo je jednostavno: ostati vjeran sebi, jer nisam samo proizvođač odjevnih komada, već sam kreator. Osnovno je pravilo biti svoj, jer jedino tako možeš uspjeti i biti zapažen.

Bez obzira što znam sašiti svaki odjevni komad uvijek kažem da nisam šilica već dizajner. Često sam odbijao poslove kada bi mi došle klijentice i tražile da im sašijem nešto prema njihovim željama, ovakvu ili onakvu haljinu… Zanimljivo je što mi se to nikada nije dogodilo s klijentima iz inozemstva.

Uvijek je fascinantno kako precizno sašijete kostim koji savršeno prijanja uz svaku oblinu, je li trik u dobro uzetim mjerama ili ima i onog »odoka«?

– Sve mi mjere šalju i već iz iskustva znamo na što treba pripaziti, ali svaka zvijezda ima tim krojača koji rade fiting i probe koje inače mi radimo s našim klijenticama pa je sasvim logično da sve super pristaje.

Jeste li se ikada našli u situaciji da dobijete »zvjezdanu« narudžbu s izričitim željama o boji ili nekom detalju koji vama nikako ne pristaje uz osobnost naručitelja, što u tom slučaju činite?

– Iskreno, meni je sve to izazov. Nisam lik koji se pred takvim zahtjevima osjeća ugroženo, već dapače, obožavam kad se susretnem s nečim novim i drugačijim. Nikad neću zaboraviti kad sam još kao student radio staž u modnom brendu čija je estetika čisti minimalizam, moja suprotnost, i koliko sam uživao učeći i upoznavajući se s dizajnom crne haljine s jednom bijelom crtom. Dizajneri se na taj način razvijaju, onaj koji odbija izazov u dizajnu je »mrtav« dizajner.

Što je uopće za vas izazov? Sjećate li se nekog projekta zbog kojeg ste posebno bili uzbuđeni?

– Uf, ljudi koji rade sa mnom znaju koliko se dajem u svaki projekt, u svaki odjevni komad, u sve što radim. Meni je sve izazov.

Samo pola cijele slike

Odijevanje na sceni je nešto što dodaje potpunu sliku umjetnika, to dovršava projekt. Na domaćoj sceni je nažalost svijest o tome vrlo blijeda, nedostaje li vam više takvih izazova?

– Apsolutno ste u pravu i žao mi je što naši pjevači ne uviđaju važnost odijevanja na sceni. Možda je i glazba takva, a možda i zbog toga što nemaju nastupe kakvi su vani.

Pogledajmo samo Porin ili Doru, pa će nam sve biti jasno. Opet s druge strane postoji cijeli jedan drugi svijet, od društvenih mreža gdje se mogu estetski izražavati, ali ni to ne koriste. Zapravo, situacija je po tom pitanju katastrofalna.

Izjavili ste kako biste voljeli dizajnirati za Jennifer Lopez, ali i kako volite stil Cate Blanchett.

– Doći će i do toga, mada za glumice sumnjam, glazbene zvijezde mi više odgovaraju. Kostim i pokret, i sve što stoji iza toga, puno mi je napetije od šetnje crvenim tepihom. Ali film, kostimografija, to je nešto što me zanima. Ove sam godine radio za jednu stranu filmsku produkciju i jedva čekam vidjeti kostime na velikom platnu.

Može li »Zigman haljina« od svake žene učiniti seksipilnu ljepoticu?

– Ne može, nikako. Ili to znaš nositi ili ne. Uostalom ne treba nešto forsirati, koliko puta napravim neku haljinu i jednostavno na nekome to nije to.

Vaše su kreacije glamurozne i imaju »ono nešto« da zavrte svijet oko sebe. Sjajno razumijete svijet glamura iako mu privatno ne pripadate, a ipak tako vješto sudjelujete u njemu?

– Mislim da to ima veze samo s kreacijom, ne s time pripadam li ili ne pripadam mjestu gdje će ta haljina završiti. Ponekad ni sam ne znam gdje će haljina završiti.

Haljina je samo pola cijele slike, ostalo je osoba koja ju nosi, jer ona unosi glamur načinom na koji nosi tu haljinu. U konačnici o njoj će ovisiti gdje će i kako završiti cijela slika, hoće li biti glamurozna ili…

Osim glamuroznih haljina i seksi korzeta, dizajnirali ste cipele, dresove, tepihe, odjevali barbike, dizajnirali namještaj, namještali čudovišta u televizijskim emisijama… Ima li nešto što još niste, a voljeli biste dizajnirati?

– Volio bih sve to ponovno dizajnirati, a volio bih se ozbiljno baciti u dizajn modnih dodataka, torbi i obuće…

Obitelj je moje sidro

Što vas po završetku kreacije posebno usreći, ima li nekih kreacija koje su vam draže od ostalih? Ulovite li se u onom finalnom trenutku zadovoljstva postignutim?

– Uf, baš se nekad ulovim u situaciji kad sam toliko uzbuđen i ponosan na nešto što sam napravio pa si kažem »skuliraj se« ha, ha, ha…

Ipak spomenuli ste kako najbolje od vas tek dolazi, pa bliži li se?

– Puno je ciljeva i planova koje imam za 2024. Vidim je kao godinu ulaganja i razvoja, pa onda moraju doći i dobri rezultati. Tako da sigurno ono najbolje tek dolazi. Pripremam najveću reviju do sada, predstavit ću kolekciju kakvu još niste vidjeli i ona će bit predstavljena u Rijeci 25. travnja što me jako veseli, a nakon nje će se nastaviti predstavljanje mojih kolekcija.-

Haljinu sašijete kroz jedno jutro, ali pretpostavljam da je u glavi skrojite barem jedno popodne ranije?

– Hmm, neke se haljine rade tjednima neke kako ste rekli kroz jutro, ali ideje se sakupljaju godinama, kroz život… Teško je definirati proces i smjestiti ga u neko određeno vrijeme.

Zanimljivo je i što kod vas postoji radno vrijeme od 7 do 15 sati i nakon toga nastojite biti samo tata?

– Davno sam odlučio da fizički moram imati radno vrijeme. Kreativno radim stalno, događa mi se ponekad da u razgovorima odlutam dok razmišljam o nekoj kreaciji ili poslu.

Koliko vam je važan obiteljski život u poslu kojim se bavite?

– To je moj najveći mir i moja svrha, sve što radim i stvaram radim zbog moje obitelji. Ona je apsolutno moje sidro kroz život.

I za kraj, kako završavate svoj dan – uz šalicu kakaa, dugim pićem, Coca-Colom…

– U zadnje vrijeme crtam skice kad se Amerikanci probude i zatraže suradnju. Radim ponekad i do 5 ujutro… Nisam lik koji ima posebne rituale, možda bi me čak i gušili ha, ha, ha…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater