ZA POSTOJANE FRČKE

Kovrče vam nakon stiliziranja samo nestanu? Možda radite jednu od 7 grešaka

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Je li vam se ikada dogodilo da ste potrošili sramotno puno vremena pred ogledalom i kovrčali kosu, da bi kovrče nestale za pola sata?

Najčešće nije stvar u vašoj tehnici kovrčanja, već u jednoj od sedam najčešćih pogrešaka o kojima pričamo u nastavku teksta.

Ne koristite pravi alat

Alat za oblikovanje kose prva je stvar do predivnih i lepršavih kovrča, a može biti ujedno i glavni razlog zašto vaša kosa možda ne zadržava kovrče onoliko dugo koliko biste htjeli. Primjerice, veoma široki uvijači napraviti će opuštenije i ne tako definirane kovrče koje će se vrlo brzo opustiti. Stoga ako želite definiranije, izaberite manji uvijač ili peglu za kosu.

Još jedan važan faktor je stupanj topline. Dok će na finijoj i tanjoj kosi niže temperature donekle postići željeni oblik, deblja i gušća kosa ipak će zahtijevati više temperature.

Ono što je bitno je odabir uvijača koji ravnomjerno raspoređuju toplinu i koji će što manje oštetiti kosu poput onih keramičkih.

Ne koristite proizvode za oblikovanje prije i poslije kovrčanja

Jedan od glavnih razloga zašto će postojanost kovrči biti manja su proizvodi za oblikovanje kose. Ključ je u odabiru onih pogodnih za vaš tip kose. Tako će oni koji su preteški za vašu kosu biti kontraproduktivni i s vremenom će ju opustiti, dok će izbjegavanje korištenja proizvoda za oblikovanje također učiniti da se vaše kovrče šro brže opuste.

Nemojte bježati od laka za kosu; na tržištu postoje brojne opcije koje ne lijepe i ne oštećuju kosu, te odaberite onaj s lakšom formulacijom te namijenjen za vaš tip kose.

Ne razdjeljujete kosu

Prije kovrčanja veoma je važno sekcionirati kosu, odnosno razdijeliti ju na manje sekcije i jednu po jednu kovrčati. Na taj način kovrče će biti dugotrajnije i ujednačenije jer se tako smanjuje šansa da ćete neki pramen previdjeti. Nastojte napraviti minimalno tri sekcije, a ako imate gušću, i više.

Pramenove uvijate odozdo prema gore

Možda se čini kontraintuitivno, ali nije! Kovrčanje odozdo prema gore dodaje težinu vrhovima i otežava kovrče, što znači da neće tako dugo trajati, a uz to, ova tehnika ne stvara volumen u blizini tjemena. Radije počnite od vrha pramena što bliže tjemenu (uz dakako oprez), što će kovrčama dati više teksture i volumena, a posljedično i jače učvršćivanje.

Isto tako, možete za svaki pramen mijenjati smjer uvijanja što će dati još više definicije i volumena vašoj kosi.

Ne ispirete proizvode u potpunosti

Uvijanje svježe oprane i osušene kose općenito nije za postojanost kovrča najbolja ideja jer kosa koja je previše čista najčešće biva jako glatka i skliska. To znači da neće držati kovrče postojanima.

Također je važno dobro isprati šampon, regenerator, masku ili bilo koji drugi proizvod koji koristite.

Previše dirate kovrče

Ako želite da vaše kovrče budu što postojanije, nastojte ju što manje češljati i dirati prstima. isto tako, jeste li znali da nije poželjno dirati kovrče koje su još tople nakon kovrčanja?

Nakon što nakovrčate kosu, kovrče ostavite da se potpuno ohlade prije nego što ih dalje dodirujete. To će setirati kovrče na svoje mjesto i duže će trajati. Ako ih imate potrebu počešljati, učinite to prstima.

Vaša kosa je predugačka ili nema slojeva

Kosa koja je preduga i nema slojeva može biti poveći izazov kada je u pitanju kovrčanje i postojanost kovrča zbog težine same kose. Kod duge i ravno ošišane kose obično se dogodi da kovrče završavaju na dnu dok se istovremeno gubi volumen na tjemenu.

Ako volite dugu kosu i postojane kovrče, savjetujemo stepenasto šišanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini