ENOTEKA EMILA PERDECA

PRVENSTVO SOMMELIERA AUSTRIJE: Austrijske kolege nisu toliko daleko odmakle


Posljednjih nekoliko godina, otkako me slučajnost nepreglednih prostranstava društvenih mreža spojila s vodećim austrijskim sommelierom Suwijem Zlatićem, Hrvatski sommelier klub je počeo znatnije surađivati s austrijskim kolegama. Kolega Zlatić je u to vrijeme pojačao kontakte s mnogim hrvatskim sommelierima te vinarima i tartufarima te je postao svojevrsni ambasador istarske enogastronomije u Austriji. U ljeto 2016. godine, u dogovoru s kolegom Zlatićem, imali smo čast ugostiti u Istri delegaciju austrijskog sommelier kluba s predsjednicom Annemarie Foidl i voditeljicom tehničke komisije Carole Stein te smo ih pobliže upoznali s istarskom vinskom scenom i radom hrvatskog sommelier kluba. Tada smo kao organizatori prvenstva Istre i Kvarnera dobili poziv da budemo njihovi gosti na sljedećem nacionalnom prvenstvu Austrije, koje je održano prošli ponedjeljak u bečkom hotelu „Wimberger Arcotel Vienna“ .

Na ovogodišnjem natjecanju skupilo se dvadeset natjecatelja uz jednog gostujućeg sommeliera, mladog srpskog stručnjaka Vuka Vuletića koji se natjecao izvan konkurencije. U nastupu otvorenom za publiku okušali su se u predlaganju dva crvena vina uz jedno jelo. Druga disciplina bila je serviranje pjenušca u tri minute. Finale je organizirano na spektakularan način. U dvorani s postavljenom pozornicom napravljena je postava za gala večeru s okruglim stolovima za 160 uzvanika te nam je pred ulazak u dvoranu poslužen aperitiv (šampanjac i pivo) te maštoviti finger food. Gala večera sastojala se od četiri slijeda, a svaki je poslužen nakon nastupa jednog kandidata, sljubljen s biranim vinima. Kada smo zauzeli mjesta, prozvani su polufinalisti i odabrana najbolja trojica. To su bili: Suwi Zlatić koji trenutno radi kao konzultant za hotele „Raffl's Star“ u St. Antonu, potom vrlo iskusni, ujedno i najstariji natjecatelj Andreas Jechsmayr iz hotela Forsthof iz Sieringa te mlađahni Rene Antrag koji je sommelier u poznatom bečkom restoranu Steiereck. U prvoj disciplini dobili su tri čaše vina iste sorte različitih proizvođača te su morali pokušati pogoditi o kojoj se sorti radi. Potom su morali prvu čašu opisati na školski sommelierski način, drugu na način koji bi vino predstavili gostu, a treću na način kako bi vino približili svojim djelatnicima. Druga disciplina je bila predlaganje vina uz zadani menu, treća pak prepoznavanje gotovog koktela uz koje je ispitivače zanimalo i što učiniti s viškom velike količine ruma u hotelu s pet zvjezdica. Kao četvrta disciplina slijedilo je dekantiranje crvenog vina, a peta je bila ispravak vinske liste. Ponovno su se svi vratili na pozornicu kako bi odradili još dva ispita: prepoznavanje slika s vinskim osobama i znamenitostima pa istakanje boce pjenušca u devet čaša. Svi su kandidati bili jako dobri, naravno da su naše simpatije išle najviše prema Suwiju, no poredak je na kraju ipak bio pomalo iznenađujuć: prvi Andreas Jechsmayr, drugi Suwi Zlatić, treći Rene Antrag. Za nas je ovo bilo prekrasno iskustvo i nastavak uspješne suradnje s austrijskim kolegama s kojima smo dogovorili daljnje zajedničke akcije u cilju boljeg i kvalitetnijeg rada našeg sommelier kluba. Suma sumarum, kad se pitam gdje smo mi, a gdje oni, moram priznati da nam austrijski kolege nisu toliko daleko odmakli koliko sam ispočetka mislio. Nama upravo nedostaje još jača podrška svih struktura koje se bave vinom.

SLOVENSKA VINA: Pjenušac Medot 48

Goriška brda su moje omiljeno vinogorje i volim ih posjetiti kad god stignem jer moja veza s vinima iz brda traje još od davne 1996. godine kada sam se po prvi put susreo s vinima Marjana Simčića, Šćureka, Dolfa i Movie. Oni su tada bili dominantni u većini dobrih istarskih restorana jer su domaće vinske snage tek počele raditi dobra vina. Vinari iz Goriških brda svoj su uzlet započeli krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, a put im je utabao legenda vinarstva i vinogradarstva Slovenije, Zvonimir Miro Simčič. Miro je dugi niz godina bio upravitelj vinske kleti Goriška brda koju je doveo do statusa jedne od najboljih društvenih vinarija u Jugoslaviji. Miro Simčič je veoma zaslužan i za očuvanje i popularnost rumene rebule, tipične sorte grožđa za ovaj kraj. Krajem osamdesetih godina, Simčič pokreće vlastitu vinariju Medot koja se specijalizirala za pjenušava vina te svoj prvi pjenušac plasira na tržište 1992. godine. Medot danas proizvodi   četiri etikete pjenušca i jednu etiketu mirne rebule. Danas se o vinariji brinu Mirov sin Igor i unuk Simon koji su prije nekoliko godina preuzeli i prekrasni boutique hotel Gredič u kojem sam nedavno boravio i preporučujem ga za posjet jer ima izvrsnu enoteku s vođenim degustacijama i jako dobar restoran. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje pjenušca Medot 48 koji se dobiva od 60 posto rumene rebule, 20 posto modrog pinota i 20 posto chardonnaya. Nakon ručne berbe koja se odrađuje krajem kolovoza i početkom rujna posebno po sortama, slijedi prerada pa onda bazno vino odležava 48 mjeseci u boci na kvascima, što je istaknuto u imenu vina. Nakon degožmana vino još par mjeseci odležava pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu iz nje izlaze brojni i brzi sitni mjehurići što ga u čaši čini vrlo živahnim. Na nosu se vrlo brzo otvara te dominira nota svježe marelice i breskve s malo korice limuna, potom se javlja nota suhe mendule na koju se naslanja nota kvasca i korice kruha. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano s druge strane ima jako lijepe svježine te je vrlo ukusno sa srednjim tijelom. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je jako dobra, s dobrom harmonijom i notom marelice na aftertasteu. Vino je u izvrsnoj formi, jako dobro se pije i izvrsno paše uz razna sirova hladna predjela.

Ime vina: Medot 48, brut

Godina berbe: više berbi zajedno

Proizvođač: vinska klet Medot

Lokacija: Dobrovo / Goriška brda / Slovenija

Temperatura serviranja: 6-8°C

Gastro preporuka: Sirovi morski plodovi

Ocjena: 9,2 / 10

Čaša: Champagne Vinum Riedel glass

Cijena (mpc) : 20 eura (www.kozelj.si)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter