STRIPOVI

HERGEOV TINTIN SLAVI 90. ROĐENDAN uz reizdanje "Tintina u Kongu"


Mladi i neustrašivi belgijski novinar Tintin, uvijek u pratnji vjernoga psa Čupka, ove godine navršava 90 godina, a njegovi belgijski izdavači kane objaviti novo izdanje "Tintina u Kongu", strip iz 1930. za koji mnogi kažu da ima rasističkih elemenata.

Tintinov tvorac, Georges Remi - Herge imao je nepune 22 godine kad je prvi put nacrtao čuperak mladoga belgijskog novinara.

Njegov boravak u belgijskoj koloniji Kongu, Herge je pretočio u jedan od svojih prvih stripova u nastavcima, a tvrtka njegovih nasljednika kani ponovno lansirati digitalno remasteriranu verziju u boji te na taj način obilježiti 90. godinu otkad se lik 10. siječnja 1929. pojavio na stranicama dječjeg priloga belgijskoga katoličkog časopisa.

Izdavači odlučno opovrgavaju insinuacije po kojima je priča problematična jer su u njoj stanovnici Afrike prikazani poput karikatura - s debelim crvenim usnama i oskudno odjeveni samo u tkaninu omotanu oko bokova.

"Tintin u Kongu" je drugi po redu album stripova koji je Herge napravio, a govori o Tintinovim avanturama u bivšoj belgijskoj koloniji u kojoj se on susreće s krijumčarima dijamanata i lovcima na divlje zvijeri.

"Ovdje je iznimno značajan dijalog, a proces dekolonizacije je jednako važan", kazao je za Reuters Robert Vengeneberg.

No britanski crtač stripova Barly Baruti smatra da je trenutak reizdanja Tintina upravo iz spomenutog razdoblja u Europi diskutabilan jer u njoj ponovno jačaju grupe koje veličaju nacionalizam i rasizam te savjetuje da se upitamo "je li pravi trenutak za to".

Aktivist iz Konga Bienvenu Mbutu Mondondo je 2007. pokrenuo postupak želeći spriječiti ponovno izdavanje strip albuma, tvrdeći da Afrikance prikazuje na rasistički način.

Belgijski sud tada je odbacio zahtjev za zabranom strip albuma o Tintinovim avanturama u Kongu zbog navodnog kršenja zakona o rasizmu uz objašnjenje da Hergeova namjera nije bila poticanje rasne mržnje te je procijenio da je strip album nastao 1946., u vrijeme kad su kolonijalne ideje još uvijek postojale.

U presudi je stajalo i kako nema dokaza da je Herge, koji je umro 1983. u dobi od 75 godina, pisao avanturu nastojeći njome izazvati bilo kakva rasistička stajališta ili ideje.

Činjenica je da je i nakon devet desetljeća od pojavljivanja strip i dalje publici vrlo zanimljiv.

Po informacijama izdavačke kuće Casterman, koja objavljuje stripove o mladome junaku, u pripremi je novi film o Tintinovim avanturama koji će režirati Peter Jackson. Prva adaptacija "Tintinovih avantura" izašla je 2011.

Radilo se o animiranom filmu napravljenom u 3D tehnologiji snimanja pokreta koji je režirao Steven Spielberg, dok je Peter Jackson bio koproducent. Ovog puta dvojac će zamijeniti uloge.

Iz redakcije Castermana su kazali da će se raditi o prvome live-action filmu iz planirane trilogije te da bi se film mogao temeljiti na pripovjetkama "Ottokarovo žezlo" i "Afera Lakmus".

U planu je reizdanje nove knjige o Tintinu. Riječ je o Hergeovoj priči iz 1960. od koje je privremeno odustao nakon "Tintina na Tibetu", pod nazivom "Le Thermozero", a u planu je i priča "Alph-Art" na kojoj je radio prije smrti 1983. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater