ISTARSKA VINA: Siljanov merlot iz 2015.
„Nikada ne smiješ zaboraviti odakle si i odakle potječeš“, mudra je rečenica koje sam se sjetio nedavno sudjelujući u jako lijepoj manifestaciji koja se ove godine prvi put održala pod radnim nazivom 1. Smotra maslinova ulja i vina općine Marčana. Na izložbu je za prvi put poslano 56 uzoraka maslinova ulja i 41 uzorak vina te je odrađen ogroman logistički posao pod kontrolom direktorice TZ Marčana, Maje Percan Milohanić. Kad me je na lanjskoj Vinistri načelnik općine Predrag Pliško, moj prijatelj iz djetinjstva, pitao može li računati na moju pomoć, vrlo rado sam pristao, no nisam očekivao čak 41 uzoraka vina. Ocjenjivanje maslinovih ulja odradio je jedan od najjačih istarskih autoriteta za maslinova ulja Edi Družetić, a organoleptičko ocjenjivanje vina odradio sam s mojim malim timom. Kad su se podijelile medalje, nagrada za najbolje ulje otišla je u Loboriku, u ruke mladog uljara Tone Grubešića. Najbolje vino, to jest mladu malvaziju istarsku imao je vinar Sanjin Siljan, sin poznatog vinara Bepa Siljana iz Šegotići. U čast pobjednika danas, s obzirom na to da je malvazija još mlada, podijelio bih s Vama moje viđenje Siljanova Merlota iz berbe 2015. Grožđe za ovo vino raslo je na proštinskoj plitkoj crvenoj zemlji, a brano je krajem rujna. Nakon prerade odrađena je maceracija od 10 dana, a potom je vino odležavalo 15 mjeseci u rabljenim barrique bačvicama. Vino krasi lijepa i duboka, rubin crvena boja, bistro je i veoma gusto, vino se polako otvara na nosu, za kušanje ga nisam dekantirao već samo natočio u veću bordošku čašu. Na prvo mirisanje, otvara se nota vanilije i klinčića, praćena notom borovnice i malo liquirizie ili sladića, a poslije dolazi i nota drvene kutije za cigare. Kasnije se javlja blaga nota tamne čokolade praćena s malo začinskih nota i zvjezdastog anisa, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane malo mu ipak nedostaje svježine, tanini su fini i veoma ugodni sitne granulacije. Vino je ukusno i lijepo se pije, krasi ga robusno tijelo i u solidnoj je ravnoteži iako mu ne bi falilo malo svježine koja bi mu dala više živosti. Intenzivnost okusa je izražena, a okus je trajan. Kakvoća vina je fina, na aftertasteu javlja se nota zrele borovnice i malo maslaca, vino je harmonično i u jako dobroj formi za ispijanje te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem četiri, pet godina. Enogastronomski traži sočni odrezak sa žara.
Ime vina: Merlot
Godina berbe: 2015.
Proizvođač: vina Siljan
Lokacija: Šegotići / hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 16-18°C
Gastro preporuka: Biftek sa žara.
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass.
Cijena (mpc): 150 kn (kod vinara)
ŠTAJERSKA SLOVENIJA: Pjenušac sa zlatnim listićima
Slovenska Štajerska je već dugo vrlo značajna vinska podregija na ovim prostorima, a s podregijom Prekmurje čini vinorodnu deželu Podravje. U ovome lijepome kraju ljudi se vinarstvom i vinogradarstvom bave od davnina. U Mariboru postoji i svojevrsni muzej vinove loze „Hiža Stare trte“ posvećena najstarijoj lozi na svijetu koja već 400 godina u kontinuitetu daje grožđe od sorte žametovka ili modra kavčina. Ovaj kraj je nadaleko poznat po mirnim, većinom bijelim vinima no vrlo je značajan po pjenušavim vinima ili peninama. Na lanjskom festivalu pjenušaca u Višnjanu prvi sam put kušao penine obiteljske vinarije Kauran iz okolice Maribora. Ova vinarija proizvodi šest etiketa mirnih vina i paletu od šest etiketa pjenušavih vina. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova specifičnog pjenušca „Kim“ koji se dobiva od 100 posto chardonnaya, a specifičan je po tome da se u njega dodaju zlatni listići od 24-karatnog zlata. Ovakvi tipovi pjenušaca nisu pjenušci za svaki dan, ali za specijalne prigode su itekako zahvalni jer su vrlo atraktivni za razne tipove slavlja, poput vjenčanja ili pojedinih sportskih manifestacija. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, a iz čaše izlazi puno sitnih i dosta brzih mjehurića te se niz stjenku spuštaju zlatni listići što pjenušcu daje zlatni odsjaj. Na prvo mirisanje javlja se nota kvasca potom slijedi nota svježe dunje i onda malo livadnog meda, zatim zrele nektarine i marelice te mala tropska nota ananasa, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je deklarirano kao demi sec što znači da ima između 32 i 50 grama neprovrela šećera po litri. Djelomično je toplo i djelomično gusto, a s druge strane krasi ga jako dobra svježina koja u svojem nastupu eliminira šećer koji nam se prvi pojavi u ustima te je veoma je ukusno i ima srednje tijelo. Vino je u dobrom balansu iako ipak malo prevladava desna strana sa šećerima. Intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost u ustima je djelomično trajna. Vino je fine kakvoće, harmonično, na aftertasteu javlja mi se nota zrele nektarine, vino se nalazi u zrelom stadiju svoga razvoja te ga treba trošiti. Enogastronomski jako dobro paše uz brusketu s tartarom od škampa.
Ime vina: Kim, demi sec
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: vina Kauran
Lokacija: Maribor / Štajerska Slovenija
Temperatura serviranja: 6-8°C
Gastro preporuka: Brusketa s tartarom od škampi.
Ocjena: 9,1/10
Čaša: Champagne Vinum Riedel glass.
Cijena (mpc): 150kn (Cicibela Rovinj)