PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Pjenušac Aurora Vero rose i pjenušac iz Međimurja

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


ISTARSKA VINA: Pjenušac Aurora Vero rose

Vinarija Zigante iz Kostanjice koju vode otac i sin Duvilio i Denis, te uz njih cijela obitelj poglavito majka i supruga Mirjana, već je dugi niz godina prisutna na istarskoj vinskoj sceni, a zanimljivo je spomenuti da su svoja vina izlagali i na prvoj Vinistri koja je održana još davne 1994. godine. Danas obrađuju 25 hektara vinograda, a njihova vina poput malvazije istarske, terana i caberneta sauvignona, već dugi niz godina spadaju u vrh istarske vinske scene. No, i oni stalno nadograđuju svoju ponudu prateći potrebe tržišta, tako su iz berbe 2010. na tržište plasirali bijeli pjenušac od malvazije i chardonnaya, a iz berbe 2013. svoj prvi rose pjenušac. Ovo ljeto otvorili su i lijepi wine bar u Novigradu te su svoja izvrsna vina još više približili novim potrošačima. Danas proizvode po 4.000 boca bijelog i rose pjenušca, a kako mi je Denis rekao, za veću proizvodnju trebali bi širiti podrum. Stoga bih danas s Vama podijelio moje viđenje jako finog pjenušca „Aurora rose Vero“, brut. Ovaj pjenušac dobiven je od sorte teran iz berbe 2014., koja je bila poprilično kišna i grožđe nije možda bilo dovoljno dobro za   vrhunsko mirno vino, ali pjenušac je ispao jako dobar, te je prije degožiranja na kvascima odležao 36 mjeseci. Grožđe dolazi s najboljih položaja u Kostanjici, s duboke bijele zemlje u kojoj dominira glina i nešto sive zemlje, a poput mirnog rosea i pjenušavi rose posvećen je Denisovoj kćerkici Aurori. Vino krasi lijepa ružičasta nijansa trešnje, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje, iz nje izvire velik broj sitnih i brzih mjehurića koji su trajni. Intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin i ugodan, razigran te se na prvi nos javlja nota maline i šumske jagode na koju se naslanja nota zrelog šipka i crvenog karanfila te na kraju nota citrusa u obliku crvenog grejpa, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga izvrsna svježina tipična za teran te blagi tanini u tragovima, a istaknuo bih jako dobru mineralnost te srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, trajnost okusa je trajna, vino je fine kakvoće, ukusno, lijepo se pije, harmonično je, a na aftertasteu javlja se nota maline. Vino je u izvrsnoj formi te ga treba trošiti, a enogastronomski se izvrsno sljubljuje s miješanim ribljim hladnim predjelom.

Ime vina : Aurora rose Vero, brut

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: vina Zigante

Lokacija: Kostanjica / hrvatska Istra

Temperatura serviranja : 6-8 °C

Gastro preporuka: Miješano hladno riblje predjelo.

Ocjena: 9,3 /10

Čaša: Riedl Vinum champagne flutes glass.

Cijena (mpc): 125 kn (Cicibela Rovinj)

HRVATSKA VINA: Pjenušac iz Međimurja

Prošli vikend započeo je jesenski ciklus edukacije za sommeliere u organizaciji Hrvatskog Sommelier Kluba, te je trodnevni tečaj prve razine održan u novootvorenom porečkom hotelu Park 4*. Na tečaju se osim teorije uči i organoleptičko kušanje vina pa tako polaznici kušaju 15 vina iz cijele Hrvatske. Među vinima se, zahvaljujući agilnosti poznatog zagrebačkog sommeliera Marija Meštrovića, našao i meni nepoznat, ali vrlo zanimljiv pjenušac iz Međimurja, neobičnog naziva Sibon. Početak proizvodnje ovoga pjenušca datira iz 2011. godine kada su dva poduzetna prijatelja Gordan Horvat i Alen Švenda ujedinjeni u tvrtku DGA pjenušci, odlučili kako žele biti drukčiji vinari u Međimurju te će tržištu ponuditi nešto novo, dobro i različito od dotadašnje ponude. Ime Sibon izvukli su iz francuske riječi „C´est bon“ ili u prijevodu "tako je dobro", a to su riječi kojima su navodno Napoleonovi vojnici opisivali vino za koje se vjeruje da je bilo sorte šipon, kad su u svojim pohodima bili u Međimurju. Horvat i Švenda imaju samo jedan hektar vlastitih vinograda, a ostatak grožđa otkupljuju od kooperanata. Sve grožđe je iz vinograda na mikrolokaciji Banfi, koja se prostire po samoj granici sa Slovenijom, u neposrednoj blizini Štrigove. Trenutno na tržištu imaju dvije etikete: Sibon brut i Sibon extra brut koje dobivaju od tradicionalne međimurske sorte grožđa Šipon ili lokalno znan kao Pušipel. Počeli su s količinom od 2.000 boca, a sad im se proizvodnja kreće oko 10.000 boca. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje Sibon brut koji je dobiven od grožđa iz berbe 2015. te je pjenušac odležao na kvascima 24 mjeseca. Vino krasi lijepa elegantna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, po točenju u elegantnu flute čašu iz nje izlazi puno sitnih i živahnih mjehurića. Na prvo mirisanje javlja mi se nota naribane korice limuna koju slijedi nota zelene jabuke potom bijele vinogradarske breskve, a onda i malo korice dvopeka. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga jako dobra svježina te je ukusno i ima srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo jer ipak malo prevladava desna tvrda strana, no ima jako dobru intenzivnost okusa i lijepu trajnost okusa te se na aftertasteu ponovno javlja nota vinogradarske breskve. Vino je harmonično, ugodno je za ispijanje, a enogastronomski jako dobro paše kao aperitiv ili uz sirove oštrige.

Ime vina: Sibon, brut

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: DGA pjenušci

Lokacija: Štrigova / Međimurje

Temperatura serviranja: 6-8 °C

Gastro preporuka: Kao aperitiv uz sirove oštrige

Ocjena: 9,1 /10

Čaša: Riedl Vinum champagne flutes glass.

Cijena (mpc): 100 kn ( Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter