Vinogradi Medee
Vina Medea polako, ali sigurno zauzimaju sve značajniju poziciju na hrvatskoj vinskoj sceni te svake godine potvrđuju kvalitetu svojih vina i ulja na raznim natjecanjima. Potrošači su također prepoznali njihovu kvalitetu jer dok ste pred desetak godina vodnjansku malvaziju (kako se tada zvala) mogli vidjeti većinom po dućanima, danas se njihova vina toče po wine barovima i restoranima. Svakako treba istaknuti da je presudna bila vizija koju je Kristian Floričić imao kad je investirao u ovaj projekt na kojem je okupio izvrstan tim mladih stručnjaka koji rade sjajan posao. Ovih dana u vinariji koja je smještena uz željezničku stanicu u Vodnjanu jako je živo jer su usred berbe, a kako mi je rekao glavni enolog vinarije Marko Krstačić, bijelo grožđe je sve pobrano te preostaje crveno. U vinariji su ponosni na jedan od najljepših istarskih vinograda - Punta Greca - koji je ujedno najjužniji istarski vinograd, južno od Ližnjana na istoimenom toponimu.
Danas vinarija obrađuje preko 50 hektara vinograda te su skoro svi nasadi vinograda obnovljeni. Ponosni su i na svoje maslinike, oko 45 hektara koji se nalaze na području Barbarige. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje novog Medeinog proizvoda, pjenušca koji je dobiven metodom vrenja u tanku, a proizvodi se poput mnogih drugih takvih istarskih pjenušaca u susjednoj Italiji. Dobiven je od grožđa malvazije istarske, a lanjska količina je bila oko 6.500 boca. S obzirom na to da je trend pijenja pjenušaca u porastu, tržište je jako dobro prihvatilo novi proizvod, iz ovogodišnje berbe u Medei planiraju napuniti oko 10.000 boca. Pjenušac krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, jako lijepo perla u čaši iz koje izvire velik broj sitnih mjehurića koji imaju jako dobru trajnost. U nosu prvo dolazi mirisna nota granny smith jabuke, koju slijedi nota korice grejpa te nota ciburi (podvrsta šljive), a kasnije se javlja i nota zelene kruške praćena notom korice kruha, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, lagano, pitko, elegantno, djelomično mekano, ugodne svježine, ukusno i srednjega tijela. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost je u ustima sasvim solidna. Vino ugodno klizi, harmonično je s notom breskve na aftertasteu, ne treba ga čuvati već trošiti i u njemu uživati uz miješane kanape sendviče ili jednostavno poslužiti kao aperitiv prije obroka.
Ime vina: Malvazija istarska brut
Godina berbe: 2017.
Proizvođač: Medea vina
Lokacija: Vodnjan / hrvatska istra
Temperatura serviranja: 6-8 °C
Gastro preporuka: Miješani kanape sendviči
Ocjena: 9,1/10
Čaša: Riedel sommeliers vintage glass.
Cijena (mpc): 50 kuna ( kušaona u sastavu vinarije )
Niederösterreich je najveća austrijska vinska pokrajina u kojoj se nalazi 60 posto svih vinograda u Austriji te se dijeli na osam vinskih regija. Jedna od tih regija je i Wagram, koji je do 2007. godine bila poznata kao Donauland, jer ga upravo Dunav presijeca po pola te se tako i dijele vinogradarske zone u Wagramu, na sjeverno od Dunava i južno od Dunava. Po površini vinograda Wagram je sličan Istri te ima zasađeno nešto malo manje od 3.000 hektara vinograda, a proteže se u dužini od 30 km od Kamptala na sjeverozapadu pa do Klosterneuburga na jugoistoku. Tla su u Wagramu sastavljena od ilovače, prapora, tisućljetnih nanosa pijeska i šljunka te je tlo poput spužve mekano, plodno, s mogućnošću zadržavanja vode. Od sortimenta najznačajniji su: grüner veltliner, riesling od bijelih te zweigelt i pinot crni od crvenih sorti. Iako Wagram nije razvikan poput Wachaua i Kamptala, osobno sam do sada kušao nekoliko sjajnih rieslinga i grüner veltlinera. Nedavno sam iz Wagrama dobio na kušanje nekoliko vina od male obiteljske vinarije Clemens Strobl, koja je svoje prve boce na tržište plasirala pred deset godina, a danas obrađuju 15 hektara vinograda. Od sortimenta imaju: gruner veltliner, riesling, pinot crni i zweigelt.
Od njihova sortimenta danas bih s Vama podijelio moje viđenje baznog grüner veltliner „Donauschotter“ koji je ime dobio po toponimu na kojem u 25 godina starom vinogradu raste grožđe za ovo vino. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, dok se vrti u čaši dosta se brzo otvara te mu je intenzivnost mirisa izražena. Na prvo mirisanje javlja mi se vinogradarska breskva s malo mente potom mi dolazi nota mladog luka pa onda još malo livadnog cvijeća. Vino je polusuho djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobru svježinu, ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost u ustima je srednjeg trajanja. Na aftertasteu javlja se nota nektarine, vino je harmonično te se lijepo pije. Nama koji smo naviknuti na suhe malvazije, u početku zasmeta taj neprovreli šećer kojega ima, ali ga kiselina vrlo brzo dovede u balans. Eno gastronomski sljubio sam ga uz finu platu miješanih narezaka i jako ih je dobro pratio.
Ime vina: Grüner Veltliner Donauschotter
Godina berbe: 2017.
Proizvođač: Weingut Clemens Strobl
Lokacija: Wagram / Austria
Temperatura serviranja: 8-10 °C
Gastro preporuka: Plata miješanih narezaka.
Ocjena: 9,1 /10
Čaša: Malvazija Riedel glass.
Cijena (mpc): 17 eura ( www.weinshop24.at)