PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Chardonnay sa Belaja i Baccarossa iz Lazia


Istarska vina: Chardonnay sa Belaja

Sutra, u ponedjeljak 11. veljače, u zagrebačkom hotelu Esplanade, održava se osmo po redu "En primeur" kušanje mladih malvazija na kojem će se, u organizaciji udruge Vinistra i Udruženja vinarstva, predstaviti šezdesetak proizvođača vina malvazije istarske te proizvođači žlahtine i autohtonih sorti bregovite Hrvatske, s vinima iz berbe 2018. Istarska vinska scena danas je vodeća u Hrvatskoj i diktira trendove koje slijede ostale regije pa su tako istarska vina jako tražena, a uz izvrsna vina sve više se ulaže u modernizaciju vinarije i njezinih popratnih sadržaja. Vinarija Dvorac Belaj koja je smještena na prekrasnom ladanjskom imanju u istočnoj Istri, između Paza i Šušnjevice, prošle je godine podigla ljestvicu u ponudi. Naime, od lanjske godine u sastavu vinarije, radi i odličan restoran, a planira se i ulaganje u smještajni kapacitet. Dvorac Belaj je povijesna priča koja traje od 1575. godine, a danas je u vlasništvu ruskog investitora, obitelji Belai koja je na dobrome putu da u istočnoj Istri realizira pravi "Chateau" u francuskom stilu. Vina su im svake godine sve bolja, a danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova chardonnaya iz berbe 2016., za kojega je grožđe raslo u vinogradu koji je smješten u neposrednoj blizini dvorca. Vinogradi su sađeni sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a vinograd je posađen na bijeloj zemlji u kojoj su pomiješani glina, tasel i pijesak. Pošto je chardonnay rana sorta, berba je bila početkom rujna. Nakon prerade vino je odležavalo na vlastitom talogu tri mjeseca te je ostatak života provelo u inoxu, potom je punjeno u bocu i nakon par mjeseci pušteno je na tržište. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i gusto, polako se otvara na nosu, a poslužio sam ga u pripadajućoj burgundskoj čaši. Na prvo mirisanje se otvara nota livadnog cvijeća pa nota korice od grejpa koju slijedi nota zrele kruške i malo zrele breskve koju prati malo suhog badema, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, toplo i djelomično mekano do mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, ukusno je te je punoga tijela. Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost u ustima je jako dobra te se na aftertasteu osjeti nota zrele breskve i malo gorčine koja podsjeća na bademe. Vino je ukusno, harmonično i lijepo se pije, ovoga iz berbe 2016. nema još mnogo a na tržištu je i beba 2017.. Vino enogastronomski lijepo paše uz razne tjestenine, a ja sam ga kušao uz tagliatelle s plodovima mora.

Ime vina: Chardonnay

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: vinarija Dvorac Belaj

Lokacija: Belaj / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10?C

Gastro preporuka: Tagliatelle s plodovima mora.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Burgundy Vinum Riedel glass.

Cijena (mpc): 75,00 kn ( u vinariji )

Baccarossa iz Lazia

Italija je jedinstvena vinska zemlja na svijetu, jer je doslovno svaka zemljopisna regija ujedno i vinska regija. Najpoznatije vinske regije su: Toskana, Piemonte, Veneto i Sicilija, ali i vina iz ostalih regija su jako dobra. Tako sam nedavno na kušanje dobio zanimljivo vino iz regije Lazio. Vino proizvodi vinarija Poggio le Volpi, nalazi se u mjestu Monte Porzio Catone, u blizini Rima, a u Hrvatsku ga uvozi zagrebački distributer Vivat fina vina. Vinarija je u vlasništvu obitelji Merge, a osim vina imaju i jako dobra maslinova ulja. Vinarija posjeduje 75 hektara vinograda, godišnja proizvodnja im je oko 250.000 butelja, podjednako su im zastupljene bijele i crvene sorte grožđa. Vinogradi su posađeni većinom na obroncima "Monte Porzio Catone" i okrenuti su prema jugu. Kako na tim terenima ima dosta divljih životinja tako je i ime vinarije Poggio le Volpi ili Brdo lisica. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova vina "Baccarossa" iz berbe 2016., koji se dobiva od lokalne sorte grožđa "Nero Buono". Grožđe za ovo vino brano je krajem rujna, a nakon prerade odrađena je maceracija u trajanju od deset dana. Potom je vino odležavalo u barrique bačvicama u periodu od godinu dana. Vino krasi lijepa, duboka, rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto te se na nosu polako otvara, ali s obzirom na to da je berba 2016., nisam ga dekantirao već samo ostavio u većoj bordoškoj čaši da se polako otvori. Na nosu dominira nota crvenog bobičastog voća u obliku tamne trešnje, potom slijedi i nota višnje pa malo dima uz koji se otvara i nota vanilije. Na drugo mirisanje javlja se nota liquirizie ili sladića po naški, koju prati mala nota rogača te potom malo mljevene kave, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane djelomično je svježe, tanično je sa sasvim solidnim finim taninima. Upravo zahvaljujući njima može u boci, u dobrim uvjetima čuvanja, izdržati barem još četiri, pet godina. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa je vrlo dobra, vino je harmonično, a na aftertasteu javlja se nota borovnice s notom vanilije. Enogastronomski ovo vino traži fini komad crvenog mesa, a osobno bih ga sljubio uz "ribeye" odrezak.

Ime vina: Baccarossa

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: vina "Poggio le Volpi"

Lokacija: Lazio / Italija

Temperatura serviranja: 14-16?C

Gastro preporuka: Ribeye odrezak

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass.

Cijena (mpc): 149,00 kn (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter