PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Anđelinijeva malvazija Filomena i novi uzlet Vipavske vinarije


ISTARSKA VINA: Anđelinijeva malvazija Filomena

Središnja Istra se polako, ali sigurno vraća na vinsku scenu Istre i Hrvatske, zapravo tamo gdje joj je i mjesto i gdje je godinama prije bila. Pazinska malvazija je nekad bila brand poznat diljem bivše zemlje, ali raspadom velikih vinogradarskih tvrtki stvorio se vakum koji je trajao jedno vrijeme. Obiteljska vinarija Anđelini jedan je od nasljednika svijetle tradicije vinarstva na Pazinštini te danas obrađuje 14 hektara vinograda, a podrum se nalazi na Velanovom Brijegu. Od sortimenta dominantna im je malvazija istarska sa 60 posto, a potom slijede chardonnay, tri muškata te crvene sorte merlot, cab.sauvignon i syrah, a godišnja proizvodnja im je 60.000 litara vina. Od toga se trećina proda u buteljama, a ostatak u rinfuzi. Od dominantne sorte malvazije istarske proizvode čak tri vina: pjenušac, baznu pazinsku malvaziju i odležanu malvaziju Filomena. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje potonjeg vina. Ime mu dolazi od grčkog Philoumenes, što je sastavljeno od riječi phileo što znači ljubiti, voljeti i riječi menos što pak znači snaga, jakost. Grožđe za ovo vino raslo je u vinogradima starim oko 60 godina na lokalitetima Lindar koji su nekad pripadali Pazinskom poljoprivrednom kombinatu i na Velanovom Brijegu gdje se nalaze obiteljski nasadi, a tlo je sastavljeno većinom od duboke ilovače. Berba je bila ručna početkom rujna u ranim jutarnjim satima, nakon prerade grožđe je macerirano 24 sata, a fermentacija je protekla u inox bačvi te je potom vino odležavalo šest mjeseci u malim barrique bačvicama od akacije koje su korištene drugi put. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Vino se polako otvara u čaši te mi se na prvo mirisanje javljaju voćne note svježe breskve i kruške koje prati nota cvijeta bagrema i mente, te malo salvije, a na kraju i lagana nota maslaca. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga solidna svježina te je ukusno sa srednjim tijelom. Uravnoteženo je, intenzivnost okusa mu je izražena a okus je trajan i veoma fin, dok se na aftertasteu javlja nota breskve. Vino je harmonično i lijepo se pije te je u jako dobroj formi. U dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem tri, četiri godine, a enogastronomski sljubio sam ga uz rižoto s dondolama.

Ime vina: Malvazija Istarska „Filomena“

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: vinarija Anđelini

Lokacija: Pazin / Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 10-12°C

Gastro preporuka: Rižoto s dondolama.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc) : 70 kn (kod vinara)

SLOVENSKA VINA: Novi uzlet Vipavske vinarije

U bivšoj Jugoslaviji u vinarstvu i vinogradarstvu glavnu riječ imali su veliki kombinati ili kooperative koje su obrađivali vlastite nasade i otkupljivali grožđe od malih kooperanata. U primorskoj Sloveniji jedan od najvećih podruma bio je onaj u Vipavi, čija su vina bila jako cijenjena, ali nakon raspada Jugoslavije mnoge su velike vinarije ušle u probleme pa tako i Vipava. Godine 2017. vinariju su privatizirala dva vinara iz austrijskog dijela Štajerske, Hannes Sabathi i Michael Blaschitz koji planiraju ovome podrumu vratiti stari sjaj. Prošli ponedjeljak u prekrasnom restoranu "Gostilna pri Lojzetu" koja je smještena u ladanjskom dvorcu Zemono, održana je promocija vina vinarije "Vipava 1894" pod nazivom "Lanthieri Presentation". Imali smo prigodu kušati deset vina uz koja smo jeli prigodni menu koji je osmislio vlasnik jednog od najboljih slovenskih restorana Tomaž Kavčić. Na početku su nam domaćini servirali fini pjenušac iz berbe 2010. od autohtone sorte zelen uz vrlo maštoviti fingerfood. Uz večeru smo kušali bijela vina iz berbe 2017. koja su na tržištu: malvazija, pinelu, zelen, chardonnay, sivi pinot, sauvignon bijeli te crvena vina, također iz berbe 2017., koja su još uvijek na odležavanju u bačvama: barbera, merlot i cab.sauvignon. Hannes Sabathi istaknuo je u uvodnom predstavljanju vina da vinarija nastavlja tradiciju i surađuje s 274 lokalna vinogradara što je i naznačeno na etiketi svakog vina.

Od svih vina koja smo kušali, meni su najdraže bile autohtone sorte pinela i zelen pa bih stoga s Vama danas podijelio moje viđenje vina zelen iz berbe 2017. Sjedio sam za stolom s mladim enologom Markom Benčinom pa mi je iz prve ruke dao tehničke pojedinosti berbe. Grožđe za ovo vino brano je krajem rujna, te je nakon prerade odležavalo isključivo u inox bačvama. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, vino se otvara polako i u čaši treba malo pričekati da se otvori. Na prvi nos javlja mi se lijepa travnata nota koju slijedi nota koromača, mente i koprive, žalfije, ružmarina te nota mokrog kamena, a na kraju i nota agruma. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu te ugodnu mineralnost na koju se naslanja srednje tijelo. Vino je u dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je solidna kao i trajnost te je kakvoća jako fina, a na aftertasteu javlja se nota aromatičnog bilja. Vino je u dobroj formi, lijepo se pije i dobro paše uz razna hladna predjela na bazi plodova mora.

Ime vina: Zelen „Lanthieri“

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: vinarija Vipava 1894

Lokacija: Vipava / Slovenija

Temperatura serviranja: 8-10°C

Gastro preporuka: Salata od hobotnice.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 10 (www.faladur.si)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama