Ovdje na Siciliji vinogradi se nalaze na blagim padinama koje se prostiru od mora prema brdima na nadmorskoj visini od 200 do 400 metara. Vinarija kontrolira oko 250 hektara vinograda, a sortiment čine autohtone, ali i internacionalne sorte grožđa
Sicilija je autonomna regija u Italiji i najveći otok u Sredozemnom moru. Pod njezinu upravu spadaju i okolni manji otoci poput Lampeduse, Pantelerie ili Liparija, a trenutno na ovom otoku živi više od pet milijuna stanovnika, najviše u glavnom gradu Palermu. Sicilija se nalazi na strateški vrlo bitnoj poziciji te je bila iznimno važna u svim ratovima i sukobima kojih kroz povijest na Mediteranu nije nedostajalo. Sicilija je poznata već stoljećima po razvijenom vinarstvu i vinogradarstvu te agraru općenito. Možda najpoznatije vino za koje su mnogi čuli je specijalno vino Marsala.
Vinogradi na padinama
Obitelj Planeta obitava na Siciliji preko pet stoljeća, kroz to vrijeme prošlo je 17 generacija ove obitelji te su kroz povijest uvijek bili povezani s poljoprivredom. Godine 1985. napravili su određeni zaokret i značajnije se posvetili proizvodnji vina što do danas vrlo uspješno rade na pet lokacija na Siciliji. Njihova priča zamišljena je kao putovanje po Siciliji kroz njihove vinograde, na različitim lokacijama: Menfi, Vittoria, Noto, Etna i Capo Milazzo. Ova ruta prolazi gotovo cijelom Sicilijom te je čvrsto povezana s raznolikošću krajolika, utjecaja vremena, karakterom ljudi i njihovih vina. Vito Planeta je taj koji je 1985. pokrenuo vinsku priču, a njegov sin Diego uspješno je to pretočio u jako dobar posao u koji su uključeni i ostali članovi obitelji. Osim po vinu Planeta je poznat i po izvrsnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju, te uz vinograde u Menfiju na mikrolokaciji Capparrina uzgajaju 98 hektara maslinika na blagim padinama prema moru. Na ovoj mikrolokaciji dominiraju tri kultivara lokalne tradicije a zovu se: Nocellara del Belice, Biancolilla i Cerasuola. Od Planetinih pet vinarija prva je upravo bila vinarija Ulmo u kojoj započinje vinska priča Planete sredinom '80.-ih godina kada su zasadili prve vinove loze oko seoske kuće iz 16. stoljeća koju je obitelj Planeta oduvijek posjedovala.
Sazrijevanje u bačvama
Ovdje se vinogradi nalaze na blagim padinama koje se prostiru od mora prema brdima na nadmorskoj visini od 200 do 400 metara. Vinarija kontrolira oko 250 hektara vinograda, a sortiment čine autohtone, ali i internacionalne sorte grožđa. Stoga bih danas od njihovih 12 etiketa koje imaju u vinariju Ulmo, iz bogate palete s Vama podijelio moje viđenje upravo jedne neobične sorte grožđa za Siciliju, internacionalnog chardonnaya. Menfi se zemljopisno nalazi na jugozapadnom dijelu Sicilije u okrugu Sambuca di Sicilia, a vinogradi su zasađeni na mikrolokacijama Ulmo i Maroccoli. Vinogradi su posađeni na dosta izmiješanom tlu na kojem ima vapnenca, gline, šljunka, kredastog i ilovastog tla. Berba grožđa počinje krajem kolovoza, a protegne se do prvih dana rujna. Nakon prerade grožđa, odradi se fermentacija u drvenim bačvama a potom slijedi odležavanje od 11 mjeseci u kombinaciji 50 posto novih francuskih barrique bačvica, a 50 posto rabljenih drugi i treći put. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja za zlatnim rubovima, kristalno je bistro i gusto. Vino sam poslužio u većoj burgundskoj čaši koja je izvrsna za ovakav tip vina, te se vino u njoj polako otvara i iz čaše počinju izlaziti fini mirisi. Na nosu se prvo otvara nota vanilije, praćena notom žute breskve, potom zrele kruške koju prati nota bagremova meda namazana na tost, potom malo livadnog cvijeća, malo humusa, nota mahovine i nota crnog tartufa, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima sasvim solidnu svježinu, tanine koji su prisutni i jako dobru mineralnost te puno tijelo. U dobroj je ravnoteži, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa poprilično trajna. Vino je harmonično i na aftertaseu javlja se nota maslaca i žute breskve. U izvrsnoj je kondiciji i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem šest do osam godina. Enogastronomski izvrsno paše uz škarpinu u pećnici s krumpirom i aromatičnim travama.
Ime vina: Chardonnay
Godina berbe: 2016.
Proizvođač: vina Planeta
Lokacija: Sicilia / Italia
Temperatura serviranja: 10-12°C
Gastro preporuka: Škarpina u pećnici.
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Chardonnay /Viognier Vinum Riedel glass.
Cijena (mpc): 194 kn ( Cicibela Rovinj )