Emil PERDEC predstavlja nam dva jako zanimljiva vina: jedno istarsko i jedno čileansko

Baracija Clai - NOVA LINIJA VINA


Vinarija Clai je nedavno na tržište plasirala novu liniju vina naziva „Baracija“ i to u obliku malvazije istarske i refoška. Ovo je prva berba nove linije vina za koju grožđe raste na položaju Baracija u neposrednoj blizini istoimenog imanja na kojem Claievi poslovni partner, obitelj Penavić, upravo dovršava prekrasno ladanjsko imanje. Upravo je ovo imanje spojilo Claia i Penaviće što se pokazalo kao dobitna kombinacija za oboje jer je Clai dobio investitora koji ga može pratiti, a Penavići su dobili novo iskustvo i mogućnost da surađuju s izvrsnim vinarom.

Vinogradi na poziciji Baracija su sađeni postepeno te su stari od tri do šest godina i nalaze se na bijeloj zemlji, a posađeno je za sada ukupno četiri hektara vinograda. Ovaj potez s novom linijom vina je logičan i očekivan, jer sve velike vinarije imaju svoje druge linije koje su cjenovno povoljnije od top vina. Poanta cijele priče je, kako mi je objasnio Giorgiov suradnik Dimitri Brečević, da nova linija ostaje na tragu poznatijih vina iz više linije Sv. Jakova i Brombonera. Od dvije nove etikete danas bih s Vama podijelio moje viđenje „Refoška Baracija“ za kojega je grožđe brano krajem rujna, jer je sredina rujna bila dosta kišovita pa se moralo pričekati skroz do kraja mjeseca. Vino je nakon prerade macerirano dvadeset dana, potom je ostavljeno na odležavanje u rabljenoj velikoj drvenoj bačvi od 2.500 litara te je pred puštanje na tržište provelo još četiri mjeseca u boci. Vino krasi lijepa živahna rubin crvena boja s purpurnim odsjajem, bistro je i djelomično gusto, poslužio sam ga u čašu srednje veličine te ostavio da se polako otvara. Na nosu se prvo javlja lijepa nježna nota crvenog karanfila i višnje potom slijedi nota čokolade koju prati malo klinčića kao u kuhanom vinu, a kasnije se nadovezuje nota bombona bronhi i griotte. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobru svježinu, još uvijek valovite tanine ali je ukusno i lijepo se pije te ga krasi srednje tijelo. Vino je u dobrom balansu, mada još uvijek vrlo živahno, intenzivnost okusa mu je izražena a trajnost veoma dobra. Vino je usprkos svojoj mladosti ipak elegantno i razigrano, harmonično je te mu se na aftertasteu javlja nota sladića i malo zdrinjule. Vino je u jako dobroj formi, treba ga još malo pričekati, mada i već sada nije loš odabir uz fini obiteljski mesni ručak,preferirao bih jedno fino svinjsko pečenje iz rerne sa krumpirima.

 

Ime vina: Baracija Refošk

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: vina Clai

Lokacija: Brajki / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16°C

Gastro preporuka: Svinjsko pečenje iz rerne.

Ocjena: 9,2 / 10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass.

Cijena (mpc): 93 kn (Cicibela Rovinj)

 

Montes Carmenére

 

Mnoge sorte grožđa koje danas dominiraju južnoameričkim vinogorjima svoje porijeklo vuku iz Bordeauxa i jugozapadne Francuske. Nedavno sam pisao o sorti grožđa tannat koja se izvrsno snašla u Urugvaju, u Argentini se vrlo uspješno razvio malbec, a s druge strane Anda, u Čileu dominira sveprisutni cabernet sauvignon ali i manje poznati carmenére. Današnju priču započet ćemo pred 30 godina u Čile kada su enolog Aurelio Montes i voditelj prodaje Douglas Murray, proživljavali teške dane u vinariji San Pedro. Naime, zbog ekonomske krize koja je zadesila Čile osamdesetih godina prošlog stoljeća, vinarijama su upravljale banke. Opće je poznato da bankari, ni onda kao ni danas, nisu skloni riziku. Željeli su minimalne troškove i maksimalnu dobit te ih nije zanimao nikakav napredak i razvoj kvalitetnih linija vina. Aurelio Montes i Douglas Murray bili su ipak jako ambiciozni i nisu se mirili s takvim stanjem već su željeli napraviti iskorak u poslovanju. Vjerovali su da čileansko podneblje može iznjedriti velika vina. Stoga su njih dvojica krenuli u realizaciju ideje o osnivanju vlastite vinarije, kao treći partner pridružio im se je konzultant Alfredo Viduarre, koji je uložio dio vlastitog kapitala, a vinar Pedro Grandeu, četvrti partner, iznajmio im je dio svoje vinarije. Tako je rođena vinarija Montes koja je danas institucija čileanskog vinarstva, prisutna u više od 100 zemalja diljem svijeta, a izvoze više od 90 posto ukupne proizvodnje. Najznačajnija sorta grožđa im je cabernet sauvignon, ali ja bih ipak s Vama danas podijelio moje viđenje carmenérea iz berbe 2016. koji spada u liniju Montes Alpha. Nakon berbe i prerade odrađena je maceracija od 15 dana a potom je vino je odležavalo 12 mjeseci u barrique bačvicama od francuskog hrasta. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto te mu treba malo vremena da se otvori u većoj bordoškoj čaši. Na prvi nos javlja mi se nota zrele divlje kupine praćena s malo suhe šljive, kasnije se javlja nota muškatnog oraščića, tamne čokolade te na kraju i mala nota crnog papra i duhana. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu te fine i mekane tanine te je vino ukusno s punim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa jako dobra, harmonično je i na aftertasteu javlja se nota čokoladnog nabujka s malo maslaca. Vino je u izvrsnoj formi te ga treba postepeno trošiti, a sljubio bih ga uz teleči ossobuco, pečena u pećnici s pekarskim krumpirom.

 

Ime vina: Carmenere

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: vinarija Montes

Lokacija: Dolina Colchagua / Čile

Temperatura serviranja: 14-16°C

Gastro preporuka: Teleči ossobuco iz pečnice.

Ocjena: 9,2 / 10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass.

Cijena (mpc): 99,99 kn (Roto dinamic)


Podijeli: Facebook Twiter