SPALILI SMO PUSTA, VRIJEME JE ZA OŽUJSKE MANIFESTACIJE

Vrijeme je za klobasice, šparuge i proljetnu rekreaciju


Na utrci Istarsko proljeće nastupaju većinom momčadi u kojima se skrivaju budući prvaci i pobjednici svjetskih utrka Tour de France, Giro d'Italia ili Vuelta a España. U četiri dana utrka prolazi kroz cijelu Istru, ponajviše kroz njenu unutrašnjost, ali ne zaobilazi ni obalu

Pred nama je proljeće koje je dijelom najavila i prevrtljiva veljača. Prvi šumski vjesnici proljeća već su se pojavili u šumama, ubrane su prve šparoge, a visibabe su objavile kraj zime. Ipak, iskustvo nas uči da s prognozama treba biti oprezan, iako mnoga događanja neće omesti ni loše vrijeme. S današnjim danom završavaju karnevali i karnevalsko šarenilo, maškare su utihnule, na lomačama su spaljeni pusti, a od ove srijede počinje vrijeme korizme, sve do Uskrsa koji nekako uvijek obilježava i početak turističke sezone.

Tjedan restorana

Jedna od većih gastronomskih i turističkih manifestacija ovog ožujka svakako je međunarodni sajam kobasica "S klobasicom u Europu" koji se prvih proljetnih dana, 23. i 24. ožujka, održava u Svetom Petru u Šumi. Bit će to sedmi susret proizvođača istarske klobasice i degustacijska izložba popraćena bogatim višednevnim programom s predavanjima, prezentacijama i koncertima. U "gradu od kobasica" okupit će se brojni izlagači i još više posjetitelja. U programu je čak i Svjetsko prvenstvo u nadijevanju (pripremanju) kobasica na beku, na drevan istarski način iz vremena kada se meso za kobasice sjeckalo nožem, a nije mljelo strojem. Od beke bi se oblikovala omča ili polumjesec, preko tog zaobljenja napeo bi se početak svinjskog crijeva i mesna smjesa bi se zatim u crijevo gurala prstima. Taj način pripremanja kobasica, čime se oživljava tradicija istarskog sela, sigurno će plijeniti pažnju posjetitelja.

Sredinom mjeseca počinje još jedna gastronomska manifestacija i to na nacionalnoj razini. Od 15. do 24. ožujka bit će Tjedan restorana i uključeni u ovu akciju približit će se gostima putem posebne promotivne ponude. Koncept je napravljen po uzoru na one u svjetskim metropolama te je prilagođen našem tržištu. Iz Istre u akciji sudjeluje šest pulskih restorana - restoran Adrion aparthotela u Puntiželu, restoran hotela Amfiteatar, Kantina, Casa Mia u Premanturi, Ribarska koliba i Sopravento u Pomeru, pa na vrijeme rezervirajte svoje mjesto.

Ukoliko se vrijeme u ožujku ne bude držalo kalendara, šparuge će se još ovog mjeseca naći na jelovnicima naših restorana, naročito agroturizama po unutrašnjosti, ali tek početkom travnja počinju manifestacije posvećene ovoj šumskoj deliciji. Jedna od takvih su Dani šparuga i sipa koji na području Labina potraju čitav travanj.

S prvim sunčanim danima ožive biciklističke staze i sve druge rekreativne aktivnosti. U ovom mjesecu niz je manjih i većih biciklističkih događanja u kojima sudjeluju i strani biciklisti, rekreativci, ali i oni mnogo profesionalniji. Cikloturizam je sve razvijeniji u Istri, sve smo privlačniji klubovima, naročito stranima, a mnogi od njih će sudjelovati u najvećoj proljetnoj međunarodnoj biciklističkoj utrci koja se po Istri vozi od 14. do 17. ožujka, u četiri etape. Nekada je to bila Jadranska magistrala, sada je to Istarsko proljeće. Na utrci Istarsko proljeće nastupaju većinom momčadi u kojima se skrivaju budući prvaci i pobjednici svjetskih utrka Tour de France, Giro d'Italia ili Vuelta a España. U četiri dana utrka prolazi kroz cijelu Istru, ponajviše kroz njenu unutrašnjost, ali ne zaobilazi ni obalu.

Za trkače i hodače

Još jedna utrka postaje sve popularnija među mladima. To je K.I.T.A., Kvarnersko-istarska treking avantura koja već desetu sezonu okuplja zaljubljenike u trčanje, trčkaranje ili samo hodanje na urbanim, planinarskim ili neoznačenim stazama. Deseto izdanje ove utrke počelo je u studenom prošle godine na Cresu, a do kraja ožujka na programu su još tri kruga: Pehlih – Račja Vas 10. ožujka, Pazinština 24., te posljednjeg dana ožujka završna fešta za deseti rođendan. (Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter