NAJNOVIJE



BUZET: INTERAKTIVNA IZLOŽBA "OSTAJEŠ?"

RETROSPEKTIVA KULTURNE SCENE MLADIH: Žalili se na kolotečinu malog grada pa organizirali retrospektivu



- Mi smo tih devedesetih godina imali kritičnu masu. Svi smo bili entuzijasti, otvorio se klub i to nam je dalo vjetar u leđa jer stvorile su se mogućnosti da radimo što nas zanima, koncerte, radionice, izložbe, eko pohode. Svatko tko je htio nešto raditi, imao je otvorena vrata, rekao je Sanjin Greblo

Izložba fotografija, novinskih članaka i videa sugestivnog naziva "Ostaješ?" kojima je prikazan noćni život Buzeta, kulturna događanja te aktivnosti Kluba mladih "BUM", poput Petkotine, koncerta u BUM-u, ekopohoda na Učku, održanih tijekom posljednjih tridesetak godina, otvorena je u sklopu rujanske Subotine i gradskog praznika i privukla brojne Buzećane svih generacija.

- Na ideju smo došli prilikom uobičajenog žaljenja na kolotečinu malog grada. Tada nam je sinulo - ne valja se žaliti, ako sam nećeš nešto poduzeti. Cilj nam je bio vratiti se u prošlost, ali i inspirirati i motivirati za budućnost. Prikazom retrospektive buzetske kulturne scene mladih želimo osvijestiti mogućnosti Buzeta kao žarišta kulture. Apeliramo posebno na mlade na kojima je da preuzmu štafetu od starijih generacija, poručili su buzetski studenti Ana Bauer, Andrea Demaria, Alessia Stelko, Fran Katarinčić i Romeo Podobnik, inicijatori, ujedno i organizatori interaktivne izložbe o prošlosti i budućnosti buzetskoga društvenog života mladih.

Fotografije, isječci i film Matije Lukmana

Na izložbi je izloženo dvjestotinjak fotografija te isječka iz novina, većinom iz Glasa Istre. Postavljene su i autorske fotografije Alessije Stelko te održana projekcija 50 minutnog filma autora Matije Lukmana, koji je snimio intervjue s pripadnicima buzetske kulturne, glazbene i društvene scene mladih nekad i danas. Među njima i sa Sanjinom Greblom koji je bio aktivan u BUM-u prvenstveno na koncertnima aktivnostima od 1997. godine sve do 2015. godine.

- Mi smo tih devedesetih godina imali kritičnu masu. Svi smo bili entuzijasti, otvorio se klub i to nam je dalo vjetar u leđa jer stvorile su se mogućnosti da radimo što nas zanima, koncerte, radionice, izložbe, eko pohode. Svatko tko je htio nešto raditi, imao je otvorena vrata, rekao je Greblo.

- Nije bilo društvenih mreža i mladi su se više okupljali, družili, i prilikom tih druženja nastale su nove ideje koje su se potom kroz Klub mladih i realizirale, prisjetila se dogradonačelnica Ana Pernić koja je krajem devedesetih godina također bila dio kulturne scene mladih.

Zlatne godine društvenog života Buzeta

Brojni Buzećani koji su se odazvali pozivu mladih organizatora, imali su mogućnost upoznati zlatne godine društvenog života na buzetskom području, ali i pridonijeti i vlastitim idejama mogućim budućim aktivnostima, projektima, radionicama. Želja organizatora je da izložba između ostalog potakne promjenu percepcije BUM-a iz ekskluzivne grupe u prostor otvoren svima.

Izložbi je bio nazočan aktualni gradonačelnik Siniša Žulić nekadašnji član BUM-a kao i bivši gradonačelnik Boris Sirotić koji je 1996. godine pomogao da buzetska udruga mladih dobije prostor koji i danas koristi. U adaptaciju potkrovlja iznad "Cluba 190" što je kao vlasništvo Grada Buzeta preneseno na korištenje Klubu mladih, utrošeno je tada, podsjetimo, 150 tisuća kuna proračunskih sredstava čime je dobiveno 150 četvornih metara površine, uz kancelariju, garderobu, skladište, sanitarni čvor i manja dvorana s pozornicom za prigodne sadržaje. Zauzvrat, Sirotić je dobio počasnu člansku iskaznicu Kluba mladih, osnovanog 1995. godine. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter




Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam