STRATEGIJA RAZVOJA

Do 2030. HEP planira imati sunčane elektrane ukupne snage 350 MW: SUNČANA ELEKTRANA KAŠTELIR GODIŠNJE PROIZVEDE STRUJE ZA 500 KUĆANSTAVA

| Autor: Glas Istre

Do 2030. godine HEP planira imati sunčane elektrane ukupne snage 350 MW, što je jednako polovici snage Nuklearne elektrane Krško, a do 2023. uložit će 750 milijuna kuna u sunčane elektrane. Jedna od tih elektrana nalazi se na području Istre, riječ je o Sunčanoj elektrani Kaštelir. Uz nju, sunčane elektrane Cres, Vis i Vrlika Jug ukupne su snage 11,6 MW i vrijednosti 80 milijuna kuna. U njih HEP do 2023. planira uložiti 750 milijuna kuna.

Nakon što su početkom travnja potpisani ugovor o kupoprodaji Sunčane elektrane Kaštelir i ugovor o izgradnji Sunčane elektrane Cres, uskoro počinje izgradnja Sunčane elektrane Vis, projekta kojeg je u prosincu prošle godine HEP preuzeo od tvrtke Končar OIE. Također, u drugoj polovici 2019. HEP Proizvodnja će izgraditi Sunčanu elektranu Vrlika Jug.

HEP je pokrenuo ciklus izgradnje sunčanih elektrana kao dio obnovljivog scenarija razvoja, u skladu s polazištima buduće energetske strategije Republike Hrvatske i smjernica energetsko-klimatske politike Europske unije. Investicija od 750 milijuna kuna u pet godina, odnosno 150 milijuna godišnje, u prosjeku omogućava izgradnju 20 MW novih solarnih kapaciteta svake godine.

- Nastavno na pokrenuti ciklus izgradnje sunčanih elektrana, u skladu s obnovljivim scenarijem razvoja i polazištima buduće energetske strategije RH i smjernica EU energetsko-klimatske politike, HEP razvija veći broj projekata sunčanih elektrana na području cijele Hrvatske. Suradnja s jedinicama lokalne samouprave pokazala nam se kao pozitivna priča i za jednu i za drugu stranu. Isto tako vjerujemo kako će na pojedinim lokacijama ovakvi projekti pokrenuti niz pozitivnih promjena i u gospodarsko-ekonomskim investicijama. Uz partnere kao što su Solvis, europski proizvođač solarnih modula i jedini u Hrvatskoj koji se bavi njihovom proizvodnjom, i Končar, ovi projekti još su vrjedniji za hrvatsko gospodarstvo, ističu iz HEP-a.

Značaj za turizam

Sunčana elektrana Kaštelir ima priključnu snagu 1 MW i očekivanu godišnju proizvodnju od oko 1,5 milijuna kWh, što odgovara potrošnji oko 500 kućanstava. U elektrani su ugrađeni paneli proizvođača opreme za sunčane elektrane Solvis iz Varaždina. Elektrana je u pogonu od prosinca 2018. godine. Ima sklopljen ugovor s HROTE-om te se kao povlašteni proizvođač nalazi u sustavu poticaja.

Elektrane Vrlika Jug, Cres i Vis proizvodit će električnu energiju bez ugovora s HROTE-om o otkupu po poticajnoj cijeni. Sunčane elektrane na Cresu i Visu doprinijet će jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija, u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone.

Sva četiri projekta elektrana nastala su u suradnji HEP-a s partnerima - jedinicama lokalne i regionalne samouprave i tvrtkama. Sudjelovanje domaćih proizvođača opreme poput Končara i Solvisa omogućuje daljnji razvoj hrvatske industrije u sektoru obnovljivih izvora energije.

Osim s tvrtkama, HEP u području sunčanih elektrana i drugih obnovljivih izvora surađuje i s jedinicama lokalne samouprave. Tako je u tijeku HEP-ov javni poziv zainteresiranim partnerima za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije, koji je otvoren do 31. prosinca, i u sklopu kojeg je HEP spreman realizirati sve financijski isplative projekte koji će zadovoljiti energetske, ekonomske i okolišne kriterije.

Solvisove prednosti

Iz Solvisa ističu da je njihov godišnji kapacitet 150 MW.

- Gotovo 95 posto svog proizvodnog portfelja Solvis izvozi na tržišta EU i regije. Solvisova pozicija na europskom tržištu je vrlo dobra i to iz dva razloga: jedan je cijena rada uz polu-automatiziranu proizvodnju sa 165 zaposlenika, koja je još uvijek nešto niža u odnosu na EU proizvođače, što Solvisu daje određenu  prednost, a drugi, možda i važniji razlog, je taj da u svrhu prilagodljivosti potrebama tržišta osim proizvoda iz masovne proizvodnje, Solvis nudi i specijalne proizvode te proizvode rađene po mjeri. Putem raznih projekata, natječaja i sufinanciranja iz EU fondova i u Hrvatskoj raste interes za ulaganje u fotonaponske elektrane. Solvis je u mogućnosti realizirati elektranu po principu ključ u ruke te investitoru omogućiti uslugu od projekta do montaže i puštanja u pogon, ističu iz Solvisa.

U budućem razdoblju u Solvisu očekuju daljnji rast i razvoj.

- Očekujemo pozitivnu poslovnu klimu u kojoj ćemo ostvariti stabilno poslovanje uz postojeći vlastiti potencijal i realizaciju projekata, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, posebno danas kad je solarna energija na prijelomnoj točci komercijalne isplativosti. Solvis će prihvatiti i aktivno se uključiti u praćenje najavljenih trendova i strategije, rekli su iz Solvisa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter