MEĐUNARODNI DAN ŽENA

U POVODU 8. MARTA: ŽENE O ŽENAMA, ALI NE SAMO O NJIMA/SELMA IBRIŠAGIĆ: Žene su često pakosne iz ljubomore/PAOLA ORLIĆ: Žene vučicama nazivaju samo slabi i nesigurni muškarci

Srpska influenserica Dunja Jovanić nedavno je u svojim Instagram pričama pokazala neke od poruka koje dobiva od drugih žena i koje su vrlo uvredljive. Je li žena ženi doista vuk? Odgovore smo potražili od nekoliko žena iz Istre i većina ne misli da je tako…

| Autor: Ružica KORACA
Selma Ibrišagić, Nina Žufić, Paola Orlić i Erika Drviš

Selma Ibrišagić, Nina Žufić, Paola Orlić i Erika Drviš


Pogrdne riječi, poruke i komentari nisu rijetkost u današnjoj komunikaciji žena sa ženama. Imamo to prilike vidjeti svaki dan, posebno na društvenim mrežama. Žene ponekad kao da se trude jedne drugima nalaziti mane, a često se međusobno i vrijeđaju.

Srpska influenserica Dunja Jovanić nedavno je u svojim Instagram pričama pokazala neke od poruka koje dobiva od drugih žena. "Na što si ličila ranije glupačo. Naravno da te nitko nije volio kad si izgledala kao debilka jer to i jesi, seljančuro klasična", jedna je od poruka.

U povodu 8. marta postavili smo pomalo kontroverzo pitanje - je li žena ženi vuk? Odgovore smo potražili od nekoliko žena iz Istre.

SELMA IBRIŠAGIĆ, poduzetnica

Moje životno uvjerenje i iskustvo je: kako zračiš, tako privlačiš. U životu sa ženama nisam imala većih neugodnosti. Činjenica jest, nažalost, da se mi žene znamo jako inatiti, zlopamtiti, podmićivati, vrijeđati, biti ljubomorne i iskonski zločeste. Kolektivi u kojima većinom rade žene, prema mom iskustvu, često su mjesta gdje su marljivost, predanost i ljudske osobine gotovo nevažni, a žene su često pakosne iz ljubomore.

Danas sam okružena isključivo pozitivnim, ostvarenim, neopterećenim, samosvjesnim i životno motiviranim ženama koje, kao i ja, vjeruju da je sve moguće. Takav je moj mali krug velikih ljudi. Smatram da je važno da se podržavamo, uvažavamo, da si pomažemo, budemo dobre i iskreno ljubazne. Zbog nas samih i zbog društva u kojem živimo. Svi se mi, ukoliko to želimo, možemo promijeniti. Međutim, često svojih mana nismo svjesni.

foto

PAOLA ORLIĆ, kustosica i povjesničarka umjetnosti

U svom sam životu, posebno profesionalnim odnosima s kolegicama i suradnicama na raznim projektima, uvijek potvrđivala pravilo da su žene za razliku od muškaraca puno spremnije na dogovore, kompromise i konstruktivna rješenja. Dakle, ne da ne mislim da je žena ženi neprijatelj, već upravo obratno. Možda sam doista imala sreću da sam oduvijek surađivala sa snažnim i pametnim ženama s izrazitim karakternim vrijednostima i moralnim integritetom, pa su moja iskustva po tom pitanju sasvim neokrnjena sumnjama u navedenu problematiku. Kad se već spominje i vuk kao životinja u smislu prijetnje, naglasila bih činjenicu da je, za razliku od mnogih drugih vrsta, pa tako i čovjeka, vuk jedna divna, odana i monogamna životinja s izrazitim osjećajem za pripadnost svom čoporu - odanost svojoj obitelji. Moje je iskustvo pokazalo da sam sa ženama "vučicama", koje tako uglavnom vole etiketirati nesigurni, slabiji muškarci, a zapravo su to snažne i jake žene, sposobne pokrenuti brda i doline - uvijek samo profitirala. Za muškarce, međutim, osobito one slabije i potkapacitirane u intelektualnom i moralnom smislu, a posebno one koji nerijetko zasjedaju na pozicije moći, na žalost, mogu konstatirati da su jedini koji su mi iz nekog iracionalnog straha podmetali svoje male, nesigurne nožice.

foto

NINA ŽUFIĆ, novinarka

"Povremeno se u poslu susrećem sa ženama vukovima, ali na sreću, prije toga, učila sam od zrelih i sposobnih žena, koje su mi pokazale da te dijeliti znanje i podržavati žene ili kolegice čini i privatno boljom osobom. Tako da - budimo svi mrvicu bolje osobe i svijet će biti ljepši. Živimo u vremenu kada se svi, svima, pokušavaju dokazati tko je bolji, jači, moćniji. Ne razumijem čemu to, dovoljno je da si sebi dobar, ako si ti sretan s onim što radiš, poslovno ili privatno, logično je da ćeš onda i drugima biti najbolji. Van posla, dakle privatno, nikad nisam osjetila ni zavist ili nepodržavanje, jer se okružujem zdravim i pozitivnim ženama! Žene - budimo jedne drugima podrška. Svaka je lijepa, sposobna i zrači na svoj način! Zato smo tako posebne, i bez nas se ne može!

foto

MARTINA MAJERLE, glazbenica

Moram priznati kako nisam imala problema niti sukoba sa ženama, upravo suprotno. Doživjela sam da me mentoriraju, savjetuju i cijene. Svoje najveće poslovne uspjehe doživjela sam zahvaljujući divnim ženama koje su me odabrale za suradnju. Ako je ponekad i bilo konkurentski nastrojenih, ta napetost bi nestala kad bi me osobno upoznale i shvatile kako im nisam prijetnja, ne dokazujem se povrh njih i ne otimam poslove, muškarce ili što god im je bitno. No vidim da itekako postoje situacije u kojima se žene ne podržavaju, već si namjerno okreću leđa. Mislim da korijene takvog ponašanja vučemo iz prošlosti, iz doba izražene spolne diskriminacije. Ženama je bilo onemogućeno pravo glasa, školovanje i potpuno su ovisile o muškarcima kojima su se pokušavale svidjeti, obdarene prirodnom lukavošću ne bi li prosperirale i ostvarile se. I naravno, većina se borila upravo za naklonost koja je tada značila život, a ostale žene samim time doživljavalo se kao prijetnju i konkurenciju. Danas kad su žene ostvarile većinu svojih ljudskih prava, konkurencija postoji većinom iz nesigurnosti. Negdje je to ostalo zapisano u genetskom kodu. Teško je, pogotovo mladim djevojkama u formativnoj dobi koje su bombardirane lažnim idealima koje nam serviraju i nameću društvene mreže. No nije to danas rezervirano samo za ženski spol. Doživjela sam i puno međusobne muške nezdrave konkurencije. U svakom slučaju žene, a i svi ljudi, trebali bi se više podržavati i na tuđi uspjeh gledati kao na svoj uspjeh, jer ima prostora za sve, i to nije samo floskula. Ako radiš kvalitetno i daješ svoj maksimum, uvijek se rađaju nove prilike za uspjeh. Na taj način gradimo zdravije i moralno snažnije društvo. Imam divne najbolje prijateljice još iz srednje škole koje su mi najveća podrška. I zato kažem: "Go girls, go!"

foto

ERIKA DRVIŠ, trenerica

Žena ženi vuk? I da, i ne. Već od vrtića kreće selekcija s kime ću se družiti i kome prikloniti. Ja sam se tada igrala sama sa sobom i kockama. Osnovna škola: pubertet i prve ljubavi donose prva spletkarenja, ljubomoru koje sam provela u dvorani s mojom ekipom odbojkašica i loptama. Odluka o upisu u matematičku gimnaziju djelomično je "pala" zbog prevladavanja muških. Svjesno ili nesvjesno, bježala sam od zavidnih i zločestih žena u životu, draža mi je bila moja odbojkaška klapa, naša interna zezancija, igra i ispucavanje negativne energije. Vjerojatno zato još uvijek igram odbojku na pijesku jer ne želim da sve to stane. Pri zapošljavanju, najradije biram muškarce ili sportašice jer su naviknuti na zadatke, bolje organizirani i otvoreniji prema ljudima, a manje spletkare i stvaraju "situacije". Zadovoljne i ostvarene žene nemaju razloga biti bilo kome vuk, nego potpora i podrška.

foto

JASENKA ZUBAC, trenerica osobnih vještina

Moja sadašnja iskustva, odrasle i poslovne žene, govore da žena ženi nije vuk. Kako će se žena odnositi prema ženi ovisi o tome koliko je žena samosvjesna, zadovoljna i sigurna u sebe. Kada je nesigurna ili nezadovoljna, onda u drugim ženama može vidjeti neprijatelja i u tom slučaju biti ženi vuk. Ostvarene i zrele žene, koje su dobre same sa sobom, tada si mogu biti podrška. U ovoj životnoj fazi žene su podrška i iskustva u radu sa ženama su mi jako lijepa.

foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater