SVEČANO OTVARANJE

Svjetsko prvenstvo u sportsko modernim plesovima: PET FANTASTIČNIH PLESNIH DANA U PULI

| Autor: Mladen RADIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ


Pula će do nedjelje biti epicentar plesnih vibracija, a razlog tomu je 17. Svjetsko prvenstvo u sportsko modernim plesovima prema pravilima Međunarodne plesne federacije koje će se održavati u Domu sportova Mate Parlov, a manifestacija je danas svečano otvorena na Forumu.

 

Prije nego što je nekoliko tisuća plesača i mentora iz Hrvatske i inozemstva došlo do glavnog pulskog trga, prošli su put od Arene preko Giardina, glasni i dobro raspoloženi, sa zastavama i transparentima.

Kada je povorka došla ispred Augustovog hrama, Jelena Vitasović i Šandor Slacki uzeli su u ruke voditeljske mikrofone. Da sve bude u stilu njih dvoje bili su odjeveni u antičke, rimske nošnje, a pozornicu ispred hrama uskoro su preuzeli gladijatori iz pulske Spectacvle Gladiatorije, no njihov igrokaz nije završio smrću nego životom, jer ovo je ipak manifestacija koja slavi život. Ovo je i četvrti put da se ovo svjetsko prvenstvo održava u Puli, drugi put zaredom i to u organizaciji KUD-a TASA Plesnog studija Art Dance, a pokrovitelji su Grad Pula i Istarska županija.

U ime Grada Pule dobrodošlicu je na Forumu poželio gradonačelnik Boris Miletić koji je prisutnima zahvalio što su u ovaj grad donijeli sunce i dobar duh, a ozračjem je bio zadovoljan i istarski župan Valter Flego koji je poručio da su jako sretni zbog svih koji su došli na natjecanje.

Predsjednik Međunarodne plesne federacije Leandro Senesi rekao je da su pokušali osuvremeniti svjetsko prvenstvo za koje se nadaju da će biti sve bolje.

- Za to nam treba pomoć ne samo plesača, nego svih vas. Očekujemo pet stvarno fantastičnih dana u Puli. Puno sreće, poručio je Senesi. Sličnu poruku, uz želju da najbolji pobijedi, uputio je i Robert Ban koji je tajnik Federacije i ujedno član organizacijskog tima KUD-a TASA Plesnog studija Art Dance.

Otvaranje je bilo prigoda da se predstave sve zemlje koje imaju natjecatelje na prvenstvu a to su uz Hrvatsku i Engleska, Francuska, Gibraltar, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rusija, Rumunjska, San Marino, Srbija, Slovačka, Španjolska te Ukrajina, dakle ukupno 17 zemalja.

Njihove zastave, praćene isječcima iz državnih himni (što je uključivalo i zastavu i himnu plesne federacije), mlade hostese zavijorile su ispred hrama. Protokolarni dio uključivao je i podjelu poklona predstavnicima institucija koje ih podržavaju, kao i predstavnicima svih zemalja, predstavljanje osoba odgovornih za pozornice u Domu sportova te sudaca i direktora natjecanja.

Predstavnice svih natjecatelja i sudaca pročitali su zakletve. U zakletvi plesači se obavezuju na natjecanje bez droga i dopinga, u slavu sportskog plesa i nacija koje predstavljaju. Iduće godine ovo natjecanje održat će se u Barceloni te je predstavnici Španjolske uručen prelazni pehar.

Svečano otvaranje privedeno je kraju kako i priliči, a to je plesom, odnosno prigodnim plesnim programom plesačica Art Dancea.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter