UMJETNOST STVARANJA LIJEPOG

SAVRŠENO NESAVRŠENSTVO: Umjetnica i dizajnerica nakita Maja Radešić iz Pule krhkim predmetima iz prirode udahnjuje novi život

Vidim u glavi što nekome smisliti za osobni nakit. Koje im boje lijepo stoje, da li im ljepše stoje naušnice ili ogrlice, pod kakvim su astrološkim tranzitom", veli i primjećuje da je u njezinom životnom radu puno toga radila personalizirano- od posla za Isseya Miyakea u Londonu, gdje je radila kao vizualni konzultant, do astroloških konzultacija - uvijek je naglasak na klijentu. Tako je nastala i personalizacija nakita

| Autor: Lara BAGAR
Ilustracija

Ilustracija


Nakit pulske umjetnice i dizajnerice Maje Radešić nije samo nakit, to su mala umjetnička djela. Ručno su rađena i ne postoje dva ista komada. Ni u prirodi ne postoje dvije iste školjke kao ni dva identična poludraga ili draga kamena. Tako ne postoje ni iste dvije osobnosti. U stvaralaštvu Maje Radešić to je itekako važno. I zato to nije nakit, već komad dragocjenog predmeta. To je Zard Jewels.

Naziv za brend kombinacija je izmišljenog imena i engleske riječi za dragulj.Maja Radešić (snimio Dejna Štifanić)

Maja Radešić (Snimio Dejan Štifanić)

- Slučajno sam u engleskom rječniku naišla na riječ Mazard koja u engleskom arhaizmu znači lubanjica ili crna trešnjica. Jako mi se svidio taj naziv. Koristila sam ga jedno vrijeme za sajt i društvene mreže te sam ga spontano počela koristiti i za ostalo. Kada sam krenula izrađivati nakit opet sam se odlučila za to ime. Htjela sam staviti naglasak na jewels, da asocira na male dragulje. I to mi se dopalo, priča Maja o svom unikatnom nakitu koji je kombinacija malih tvorevina iz prirode, odnosno kamenica, školjaka i poludragog kamenja koje spaja u harmoničan nakit.

Posebnost je u tome što dizajnerica školjkaše minimalno modificira jer želi poštivati njihov prirodni oblik. Tako neuglednost delicioznih oštriga koje je nalazila uz obalu pulskih plaža pretvara u statement komade.

- Bile su mi jako zanimljive u svojoj apstraktnosti i posebnosti pa sam ih počela sakupljati. Oštrige su filtri mora. Kad se jedu, spajaju svih pet čula. Školjke od nepravilnosti stvore dragulj, primjećuje. Pokazuje kamenje s rupicama kao i zanimljive elemente koje more izbaci, a ona pak ubaci u svoju estetsku priču koja je zapravo, kasnije saznajemo, više od samog komada nakita.

- One su prirodni rokoko, a kada krenem raditi na njima ispadaju SF u mom kontekstu. Totalni vanzemaljci!, priča dok pokazuje valovite pregibe školjke i šupljinu u koju će staviti poludragi kamen koji će mu podariti magičnost pa lancima povezati u estetsku priču od koje se teško odvojiti.

Od nesklada je stvorila sklad koji je dobio formu u najneskladnijim vremenima - koroni, naravno.

- Bila je to prilika da se pozabavim nečim što me ne limitira zbog okolnosti koje su se dogodile. Nismo se mogli družiti, niti zajedno djelovati. Morali smo se pritajiti doma i sjesti sami sa sobom, veli o kretanju u ostvarenje dugogodišnje želje.

- Sve sam bila sakupila i onda je došao taj trenutak u kojemu smo svi imali više vremena raditi na stvarima koje su uvijek čekale, veli ova diplomirana akademska umjetnica bogatog i zanimljivog portfolia. Povratkom u Hrvatsku bavila se vizualnim i modnim konzultacijama, kazališnim projektima, predstavama, multimedijalnim izložbama. Poneki materijal koji koristi u izradi nakita ostao je od impozantne izložbe "Luminous Body" u Svetim srcima 2016.

- Tada sam shvatila da me zanima ići u smjeru kojeg ću graditi, koji ne nestaje nakon skidanja izložba. I tako raditi male izložbene komade koji će biti dostupni svima koji ih žele, veli Radešić.

U svom kreativnom procesu u nesvakidašnje komade nakita implementira i elemente astrologije. Budući da je završila psihološku astrologiju i predsjednica je pulske udruge astrologa Uran, astrologija je, smatra ona, dio prirode, poput minerala i školjaka.

- Ne gledam to odvojeno. Svi smo pod utjecajem nekih planetarnih šetnji. Znamo da su laptopi i Tesla automobili građeni od minerala provodnika. Minerali su mali korisni hard-discovi. Bilo mi je zanimljivo oživjeti odbačenu, neživu oštrigu s kristalom koji se pokreće u magnetskom polju živog bića. To je vrlo uzbudljiv proces, veli ova umjetnica, dizajnerica i astrologinja. Najviše ima personaliziranih narudžbi koje su spoj umjetnosti i astrologije.

- Vidim u glavi što nekome smisliti za osobni nakit. Koje im boje lijepo stoje, da li im ljepše stoje naušnice ili ogrlice, pod kakvim su astrološkim tranzitom, veli i primjećuje da je u njezinom životnom radu puno toga radila personalizirano. Od posla za Isseya Miyakea u Londonu, gdje je radila kao vizualni konzultant, pa tako do astroloških konzultacija - uvijek je naglasak na klijentu. Tako je nastala i personalizacija nakita.

- Kada netko uspije estetiku prenamijeniti da nije samo plošna, trendistička i šokantna, već da ima dubinu, to prepoznajem kod drugih i takav nakit volim raditi, pojašnjava.

Otklon od bilo kakve unaprijed zadane sheme ili čak predvidljive konačne strukture ishoda, združen s minucioznom izradom i intuicijom u Majinom radu, te poludrago kamenje i znanje astrologije koje koristi, srž je postupka kojim oblikuje svoj nakit. Usredotočenost na detalje vođene unutarnjom energijom materije, ali i dizajnerskim smislom za lijepo, postepeno stvara spoj neke unutrašnje estetske i intuitivne logike u prirodnom ponašanju materijala koji su dio umjetničke preobrazbe u vizualno inteligentan produkt.

Kada Zard Jewels stavimo na kožu, on nije puki ukras već predmet kojemu upravo mi dajemo značenje i smisao. Kaže da joj je najvažnije podariti život nakitu, stoga je za njegovo nošenje odnosno, reklamiranje, odabrala kolektiv raznolikih ljudi.Ilustracija

Igor Zenzerović

Nakit su prepoznali su razni klijenti, od pjevačice Barbare Munjas, performera Igora Zenzerovića, vizualnih umjetnica Petre Pletikos i Ive Horvat, odgojnog pedagoga Hrvoja Bogojevića do DJ-a Sun Matta.

Budući da se dugo bavila sa stylingom, odredila je što bi kome odgovaralo i tako uključila i muški dio populacije za koji kaže da se rado igraju sa svojim imidžom pa su tako hrabro anarhični.

- To je specifični kolektiv ljudi koji su meni interesantni, koje volim i koji vole mene pa smo tako napravili sve iz ljubavi i ispalo je odlično.

Ilustracija

Barbara Munjas

- Photoshoot nakita kojeg smo snimali u ožujku ove godine s Ivanom Tomić nazvala sam We Zard, jer smo to mi, odnosno drugi koji daju život tom mom nakitu. Fantastično je da se usude nositi moj nakit, što svakako odskače u jednoj maloj sredini koja se, ponekad ne usudi ništa. A zašto ne? Život je igra - kaže Prince u Controversy, zaključuje, a mi se slažemo da je poanta u tome što sva ta nesavršenost na kraju ima svoju savršenost. Baš kao i život. U tome je ljepota.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater