Knjižnica zajednice za sve građane Pule

ROJCBOOK: Pravi dnevni boravak s bibliotekom od čak 1.600 knjiga

| Autor: Lara BAGAR
(Duško MARUŠIĆ ČIČI)

(Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Jučerašnjim otvaranjem knjižnice u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, s punim policama knjiga preko cijelog zida i prekrasnim lampama, multifunkcionalni društveni prostor poprimio je pravo ozračje dnevnog boravka. Akteri koji su pridonijeli realizaciji ove lijepe ideje, čitanjem ulomaka iz knjiga s novih polica, obilježili su svečano otvorenje ove nesvakidašnje community knjižnice. 

Ovaj hvalevrijedan projekt nastao je na inicijativu Alessie Krivičić, volonterke programa Europske snage solidarnosti, a u sklopu projekta Pokretači solidarnosti u Rojcu - Solidarity movers of Rojc u Savezu udruga Rojca. Alessija je po dolasku u Pulu i početku volontiranja pronašla više od 1.600 knjiga u prostoru Dnevnog boravka.

Korisnici Rojca i građani Pule knjige već godinama doniraju, ali je tek Alessia započela s popisivanjem naslova i sistematizacijom građe, koristeći svoje iskustvo u upcycling projektima, te uz pomoć kolega volontera Igora Zenzerovića, Dragana Šarape, Marije Stojadinović i Valenta Hrvatina, koji je i autor vizuala knjižnice ROJCbook, privela posao kraju. Cijelom su projektu pridonijeli i Jan Franjul i Anita Buhin iz Saveza udruga Rojca koji su jučer zajedno s inicijatoricom otvorili knjižnicu.

Community knjižnica "ROJCbook" djelovat će u prostoru Dnevnog boravka, posudba knjiga bit će dostupna svim korisnicima DC-a Rojc te ostalim građanima Pule, a članstvo je besplatno. Samo treba ispuniti pristupnicu. Knjižnica je otvorena radnim danom od 10 do 20 sati. Ulazak u knjižnicu ograničen je na maksimalno 15 osoba uz obvezno nošenje maske i držanje razmaka. Ovdje nema naplate zakasnine, kaže Jan Franjul, community menadžer iz Saveza udruga Rojca.

- Nazvat ćemo vas i podsjetiti. Ovo je naša zajednička knjižnica, knjižnica zajednice, gdje smo svi vlasnici knjiga i funkcionira isključivo na povjerenju da ćemo knjige paziti i da ćemo ih vratiti u dogovorenom roku. Ako se zakasni, nećemo ni na koga vikati, kaže Jan.

ROJCbook uskoro očekuje i donaciju naslova na romskom jeziku, a cilj im je predstavljati kulturno i jezično bogatstvo DC-a Rojc i grada Pule. Osim romana, publicistike i udžbenika, bit će ovdje i stručnih časopisa te stripova.

- Donacije nastavljamo primati, ali kako je prostor ograničen, trudit ćemo se napraviti kvalitetnu selekciju za naše članove kako bi dobili samo ono najbolje. Želimo da naša zajednička knjižnica raste zajedničkim snagama, poručuje Jan Franjul.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom