Knjiga ”Peril”

POSLJEDNJI DANI MANDATA DONALDA TRUMPA: Bio je tajno lišen ovlasti da zapovjedi nuklearni napad ili pokrene neku samoubilačku vojnu akciju

  U noći kada se dogodio nevjerojatan napad na Kapitol mentalno se zdravlje Donalda Trumpa još više pogoršalo. Nancy Pelosi je bila krajnje zabrinuta, jer nitko nije mogao predvidjeti što slijedi. Trump je i dalje bio predsjednik i mogao je dati neku suludu naredbu, koja nije isključivala ni upotrebu nuklearnog oružja. Zbog toga se Pelosi obratila vojnim zapovjednicima, koji su također sa krajnjom zabrinutošću promatrali što se događa

| Autor: Jurica Körbler
EPA

EPA


U knjizi dvojice senior urednika Washington posta Boba Woodwarda i Roberta Coste bit će jasnije što se događalo u Americi posljednjih dana mandata Donalda Trumpa. Tu ludu epizode Washington i Amerika nisu doživjeli u svojoj povijesti, da najviši vojni vrh procijeni da predsjednik 'nije normalan' i da general Mark A.Milley, prvi čovjek američke vojske dva puta zove svog kineskog kolegu da ga uvjeri da Amerika neće napasti Kinu. Sada saznajemo i da je Trump bio tajno lišen ovlasti da zapovjedi nuklearni napad ili pokrene neku samoubilačku vojnu akciju, kako bi si osigurao daljnji boravak u Bijeloj kući.

Zabrinutost vojnog vrha

Knjiga ”Peril” donosi tako tajne iz samog vrha američke politike, koje vjerodostojno otkrivaju dramatičnost događaja u Americi koja je proživljavala i posljedice huliganskog napada na Kapitol. General Milley je načelnik Združenog stožera američke vojske i u dogovoru s ostalim generalima poduzeo je neviđen korak da onemogući predsjednika koji je očito bio na granici ludila, a saznajemo i razgovor koji je general vodio sa predsjednicom Zastupničkog doma Nansy Pelosi.

- Nemoguće je reći što bi mogao učiniti. Znaš da je lud. Lud je već dugo, rekla je Pelosi, a general odgovorio ”slažem se s vama u svemu”. Taj je razgovor vođen 8. siječnja, a odmah nakon toga je Milley zvao kineskog generala Lija Zuochenga i uvjeravao ga da Trump ne planira napasti Kinu.

- Mi smo sto posto stabilni i sve je u redu, rekao je američki general uz napomenu da demokracija zna biti i nespretna. Nije teško pretpostaviti koliko je 'knedla' imao general Milley dok je morao objašnjavati svom kineskom kolegi pravo stanje koje vlada u Americi, dok je Trump divljao i vršio pritisak da ga se proglasi pobjednikom izbora. Kao i obično u takvim prilikama gubio je živce, urlao na suradnike, ali i na svog potpredsjednika Mike Pencea kojem je sve bilo jasno. U noći kada se dogodio nevjerojatan napad na Kapitol mentalno se zdravlje Donalda Trumpa još više pogoršalo. Gospođa Pelosi je bila krajnje zabrinuta, jer nitko nije mogao predvidjeti što slijedi. Trump je i dalje bio predsjednik i mogao je dati neku suludu naredbu, koja nije isključivala ni upotrebu nuklearnog oružja. Zbog toga se Pelosi obratila vojnim zapovjednicima, koji su također sa krajnjom zabrinutošću promatrali što se događa.

Dok je predsjednik po hitnom postupku eliminirao i smjenjivao suradnike koji su ukazivali da vuče samoubilačke poteze, Pelosi je morala djelovati. Osjetio je to i vojni vrh i tako je general Milley donio odluku koja je bez presedana, a to je značilo da Trump više nije imao ovlasti da zapovjedi nuklearni napad. Sam Trump o tome nije ništa znao, a Milley je informirao glavne vojne zapovjednike da se oko svih daljnjih aktivnosti moraju prvo njemu obratiti.

- Mogu vam garantirati sto i deset posto da vojska, korištenje vojne moći, bilo da je nuklearni ili napad u stranoj zemlji bilo koje vrste, da nećemo učiniti bilo što ilegalno ili ludo, rekao je general gospođi Pelosy, a na njeno pitanje ”kako mislite, ilegalno ili ludo”, dao je sljedeće objašnjenje: najbolje što mogu je dati vam svoju riječ, spriječit ću bilo što takvo u američkoj vojsci”.

Miješanje u izborni proces

Vojni vrh je pozorno pratio što još Trump sve može poduzeti da ostane predsjednik, a svakako je najrealnija opcija bila da u posljednji trenutak pokrene neki vojni sukob. Podsjetilo se i na događaje iz Hitlerovog vremena kada je paljevina Reichstaga koristila nacistima. I generali su procijenili da je situacija krajnje ozbiljna i da je jedan od scenarija da Trump naredi i vojni udar u nekoj zemlji, koji bi onda vodio ratu.

- Upozoravao sam ga da bi se, bez obzira gdje udari, mogao naći u ratu, tvrdi general Milley. Knjiga otkriva i da je Milley istog dana kada je razgovarao sa Kinezom sazvao vojni vrh i podsjetio ih na procedure vezane za nuklearni napad. "O tome moram biti prvo ja obaviješten", rekao je generalima koji su se složili.

Saznat ćemo i kako se u svemu ponašao Mike Pence, koji je također umiješao prste u izborni proces i, kako se čini, nastojao je bar u jednom periodu podržati svog šefa. Čak je zatražio i odgodu proglašenja izbornog pobjednika, što ipak mijenja sliku po kojoj je Pence na vrijeme shvatio Trumpove ludosti. Nakon što je najavljena knjiga, koja bi trebala biti promovirana sljedeći utorak, sam Pence nije želio komentirati te navode. Ako već on nije vidio da je Trump na granici ludila, mnogi su to u Americi znali, prateći što se sve događalo zadnjih mjeseci. Tako je Milley dobio podršku ministra obrane Marka Espera i državnog odvjetnika Williama P. Barra jer su svi zaključili da treba donijeti drastične mjere da se ne dogodi veće zlo.

U knjizi koja će sigurno pobuditi veliku pažnju u svijetu obrađuje se i period preuzimanja vlasti od administracije Joe Bidena. Njega su dočekali brojni izazovi, od pandemije, posrnule ekonomije, Afganistana, pa je tako zabilježena reakcija novog predsjednika koji je rekao ”ako je misija u Afganistanu očuvanje vlade predsjednika Ashrafa Ghanija, ne bih poslao ni vlastitog sina”. Očito će taj dio iz knjige privući i najveću pažnju, jer da je Trump bio lud i ohol svi znaju dok je još sjedio u Bijeloj kući.

Kada je sve bilo gotovo i Biden postao predsjednik odahnuo je i vojni vrh. ”Znam generale što ste prošli”, rekao je Biden Milleyu, koji je ocijenio da je u tom času najsretniji čovjek na svijetu jer Trumpa više nije bilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of