objava new york timesa

Visoki dužnosnici u administraciji Donalda Trumpa radili su iznutra da zaštite zemlju od njegovih najgorih impulsa


Mnogi viši dužnosnici u administraciji Donalda Trumpa radili su iznutra kako bi spriječili ostvarenje dijelova njegova programa radi zaštite zemlje od Trumpovih najgorih impulsa, napisao je anonimni Trumpov dužnosnik u kolumni objavljenoj u New York Timesu u srijedu.

U toj kolumni, dužnosnik je opisao tihe dogovore članova Trumpova kabineta da se poduzmu koraci  i da ga se ukloni s mjesta predsjednika, no dodao da su se odlučili protiv takvog poteza kako ne bi izazvali ustavnu krizu.

Dužnosnik je napisao da je korijen problema u tome što je Trump amoralan te da nije odan ni jednome vidljivom načelu kojim bi se vodio pri donošenju odluka.

"Možda je slaba utjeha u ovo kaotično doba, ali Amerikanci moraju znati da ovdje ima i odgovornih", napisao je autor.

Trump je jednom riječju reagirao na teskt, napisavši na Twitteru: "IZDAJA".

Upitan prije toga za vrijeme jednog događaja u Bijeloj kući za komentar o tom tekstu, Trump ga je nazvao "kukavičkim", a sam list New York Times kao "neuspješan", bijesan zbog ekonomskih postignuća što su, kako je rekao, dokaz njegova vodstva.

Gledajući netremice u kameru, rekao je: "Nitko nije ni blizu tome da me pobijedi 2020. zbog svega što smo dosad učinili".

NY Times je poduzeo rijedak potez, objavivši tekst dužnosnika pod uvjetom da autorovo ime ostane tajna. List je naveo da bi objavljivanjem dužnosnikova imena njegov posao bio ugrožen.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders objavila je izjavu nazvavši autora kukavicom te zahtijevajući njegovu ostavku.

Tekst je dodatno potaknuo optužbe kritičara da je Trump nepostojan  i nesposoban za predsjednika i čini se da će vjerojatno ponovno oživjeti glasovi nekih demokrata o potrebi njegova opoziva.

Objavljivanje članka potaknulo je nagađanja u Bijeloj kući o tome tko je autor - je li iz Bijele kuće ili druge vladine agencije.

Tekst je objavljen nakon što je u utorak objavljen prvi izvadak iz knjige reportera Boba Woodwarda, poznatog po otkrivanju afere Watergate, u kojoj se opisuje kaos u Bijeloj kući.

Woodward je napisao da je ministar obrane James Matis odbio Trumpovu preporuku da američka vojska ubije sirijskog predsjednika Bašara al Asada, prema izvatcima objavljenima u Washington Postu.

 Trump je za knjigu rekao da je "čista izmišljotina".

U Timesovu tekstu dužnosnik piše: "S obzirom na nestabilnost kojoj su mnogi svjedočili, u kabinetu se šapuće o pozivanju na 25. Amandman, kojim bi se počeo kompleksan proces opoziva predsjednika.

"Međutim nitko ne želi izazvati ustavnu krizu. Stoga ćemo učiniti sve što možemo da upravljamo administracijom u pravom smjeru sve dok - na ovaj ili onaj način - ona ne završi", dodao je autor.

U skladu s 25. Amandmanom donesenim 1967. potpredsjednik i većina vladinih dužnosnika ili "kakvo drugo tijelo kao što je Kongres koje bi zakon dopustio" može pisanim putem proglasiti da je predsjednik "nesposoban obnašati dužnost i obveze svog posla".

To dosad nikad nije učinjeno i moglo bi biti kompliciran proces.

"Želimo da naša administracija uspije i mislimo da su mnogi politički potezi već učinili Ameriku sigurnijom i prosperitetnijom", napisao je autor.

"No vjerujemo da nam je najvažnija dužnost ova zemlja, a predsjednik se nastavlja ponašati na način koji šteti njezinom zdravlju", napisao je autor.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom