KAKVU JE ŽELIMO

Ponekad puštanje kose traje cijelu vječnost: Ovo su razlozi zašto nam sporo raste

| Autor: Glas Istre
Unsplash

Unsplash


Različite vrste pletenica, šiške i nadogradnja kose mogu uzrokovati stres na osovini kose, što dovodi do gubitka.

Jeste li primijetili kako naiđe period kada kosa kao da stoji? Bez obzira na broj i kvalitetu maski za kosu koje stavljate i hranjive namirnice koje jedete, centimetri kao da stoje, piše Novi list.

Moguće je da se u pozadini kriju i drugi čimbenici koji utječu na rast kose kojih niste ni svjesni. Od izbora obroka do kemijskih sastava proizvoda koje koristite, mnogo je razloga zašto vam kosa ne raste brže.

Hormonska neravnoteža

Hormonski problemi poput bolesti štitnjače ili PCOS mogu uzrokovati gubitak kose, zbog čega, ako se pojave u malim količinama, može izgledati kao da vam kosa jednostavno ne raste. I hipertireoza (preaktivna štitnjača) i hipotireoza (neaktivna štitnjača) uzrokuju gubitak kose na vlasištu, pri čemu kosa izgleda tanko i rijetko, prenosi Novi list.

Što je PCOS?

Uobičajeno hormonsko stanje koje utječe na žene reproduktivne dobi. Može uzrokovati neredovite cikluse, višak dlaka na tijelu, debljanje i komplikacije s plodnošću.

Loša prehrana

Način na koji jedete utječe na sveukupno zdravlje i rast vaše kose. Nedostatak hranjivih sastojaka i vitamina.

Prema izvješću agencije Dermatology Practical & Conceptual, odsutnost željeza, cinka, niacina, masnih kiselina, selena, folne kiseline, antioksidanata, biotina, proteina i vitamina A, D i E može dovesti do lošeg zdravlja kose pa i njenog gubitka.

Kosa

FOTO/Unsplash

Bolest

Folikul dlake normalno raste, zatim odmara, opada i zamijeni se novom kosom. Međutim, kada osobe prolaze kroz period bolesti, npr. upalu pluća, njihova kosa prolazi kroz razdoblje ustajanja u kojem stres zbog bolesti uzrokuje da svi folikuli dlaka pređu u fazu mirovanja, a rast kose privremeno prestaje.

Minijaturizacija kose

Glavni uzrok sporog rasta kose je ono što je poznato kao minijaturizacija kose uzrokovana nasljednim stanjivanjem kose.

Minijaturizacija folikula dlake proces je koji se javlja prirodno kod onih koji imaju predispoziciju za androgenetsko stanjivanje kose tijekom kojih se vaš folikul smanjuje.

Prekomjerna obrada i styling

Prečesto oblikovanje kose može dovesti do loma i oštećenja. Različite vrste pletenica, šiške i nadogradnja kose mogu uzrokovati stres na osovini kose, što dovodi do gubitka.

Isto vrijedi i za često farbanje, perming ili kemijsko ispravljanje. Kemijski obrađena kosa je poroznija od netretirane kose, što rezultira gubitkom proteina, a na kraju i lomom.

Nakupljanje proizvoda, poput pretjeranog suhog šampona, može začepiti folikulu dlake, što sprečava da kosa raste normalnim tempom.

Što se može učiniti?

Za početak, pravilna prehrana (uključujući svježu, neobrađenu, cjelovitu hranu) i vježbe za održavanje tijela zdravim i održavanje kose.

Poznata je go-metoda održavanja vlasišta, koja uključuje dobru masažu vlasišta kako bi potaknula kosu i pomogla joj da raste.

Piling tjemena, biranje prirodnih preparata, pranje kose u mlakoj vodi i boravak na svježem zraku, minimum je koji možete učiniti da vaša kosa bude obnovljena te da se potakne njen rast.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater