BRDSKI BICIKLIZAM I TRAIL

"POKRET ODMORA" OSMISLIO NOVI PROJEKT Ekstremno bicikliranje i trčanje koja će izazvati sva emocionalna stanja natjecatelja

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Amateri tu nemaju što tražiti, osim ako ne vole gurati. Nema ravno, nema odmora. Iskovana u mističnim šumama podborutskog kraja, mjesto je to za obračun s vlastitim demonima i (ne)sposobnostima. Kao što i profil staze naslućuje, nema mjesta ravnodušnosti, kaže Ana Rumiha, koja s Igorom Dorotićem organizira Dausijadu

 

Da se iz svake nevolje može izroditi i nešto dobro svjedoči par okupljen pod zajedničkim, i već prepoznatljivim imenom, "Pokret odmora". Igor Dorotić i Ana Rumiha svojim nemirnim sportskim duhom odlučili su parirati uspavanom proljeću, kojeg je korona virus gotovo posve umrtvio. Ali ne i njih. Bilo je to vrijeme koje su iskoristili kako bi uredili 30-ak kilometara dugu MTB stazu pored svoje istarske nastambe u selu Dausi, pored Boruta. Trasirali su, čistili i krčili stazu za XC biciklizam. Kako su na kraju zadovoljno konstatirali, "staza je konačno doživjela ono čemu su se nadali od samog trenutka nastajanja - vožnju dostojnu svih nježnih uspona i mekih spustova". 

Staza na Stravi

A da ne bi sve ostalo samo na entuzijazmu i sporadičnim druženjima pala je i odluka da se 5. i 6. rujna organizira i dvodnevna utrka, prigodno nazvana "Dausijada" kako bi svi ljubitelji nešto ekstremnijeg bicikliranja, ali i trčanja, došli na svoje i upoznali ovaj kutak Istre.

- "Dausijada" je zamišljena kao koncept različitih sportskih događaja koji počinju i završavaju u zaseoku Dausi, a nastala je iznenadno, baš kao i zajednica njenih idejnih začetnika. Zbog svima dobro poznatih vanjskih okolnosti, sredinom ožujka četvero ljudi i dva psa ostali su zarobljeni pored jednog brda u Općini Cerovlje i svoje dane provodili s vrtnim alatom na njegovim čarobnim brežuljcima. Iako naziv seoske zabave to pomalo sugerira, ne misli se na skakanje u vreći od krumpira, bacanje potkove i utrke motornih kosilica. Trenutni je fokus prvenstveno na razvijanju staza za MTB utrku i trail trčanje. Budući da se planovi šire brzo poput trnja na stazi, mogućnost da Dausijada uključi i poneku pustolovku i treking odmah u startu bila je velika, rekla nam je uvodno Ana Rumiha.

Ideja je da svatko može skinuti GPX trag svih postojećih XC i trail staza te ih proći sam, a na aplikaciji Strava postoji i segment cijelog kruga staze koji pomaže da se sportaši utrkuju sami sa sobom, ali i s drugima. 

Obračun s demonima

- Iako su u čišćenje i kreiranje staze utrošeni tjedni mukotrpnog rada, ekipa Dausijade najsretnija je kada im se, u prolazu kao zahvalu za dobar đir, doniraju skromni jestivi darovi iz vlastite kuhinje ili vrta, u šali pojašnjava Ana.

Trenutno najduža XC MTB staza, (ne)prikladno nazvana "Die Hard", dovoljno je izazovna da ne bude dosadna vrhunskim biciklistima, ali, ističe Ana, i dovoljno vožljiva za napredak osrednjih biciklista.

- Amateri tu nemaju što tražiti, osim ako ne vole gurati. Nema ravno, nema odmora. Iskovana u mističnim šumama podborutskog kraja, mjesto je to za obračun s vlastitim demonima i (ne)sposobnostima. Kao što i profil staze naslućuje, nema mjesta ravnodušnosti. Od blage manične depresije, preko paralizirajućeg napada anksioznosti i blaženog neznanja, do neobuzdanog ushita i zaljubljenosti koja vam vraća ručak iz želuca u usta. Na ovom grbavom vrtuljku proći ćete kroz sva emocionalna, ali i agregatna, stanja znana čovjeku, pojašnjava vrlo plastično Ana.

Za sve one koji se ipak okuraže krenuti Die Hard stazom, poručuje da imaju šansu "zauzeti mjesto u vječnosti i biti jedan od besmrtnika Dausijade".

- Ukoliko točno pratite GPX trag i koristite Stravu, bit ćete ugravirani na jedinstvenoj XC MTB rang listi koja se počasno nalazi na web stranici Dausijade. Za one koji će nakon uspona na brutalnu čeku izgubiti volju za životom, kreirane su kraće, no ne i pretjerano lakše staze. Na Dausijadi se grade karakteri, naglašava Ana. 

Blato, znoj i suze

Trail staza, s druge strane, posebno je prilagođena trkačima i njihovim potrebama, a rađena je po receptu: uzmi najljepše dijelove XC staze, dodaj posebno (krvlju) iskrčene putove, potpune 'bajk free' zone, ubaci nekoliko laporskih krijesta te začini prstohvatom genijalnih pogleda na Učku, Boljun, plominski kraj i Ćićariju. Segment na Stravi dopušta i trkačima da pušu jedni drugima za vrat, makar virtualno.

- Krajem ljeta, točnije 5. i 6. rujna, Dausijada se pretvara u pravu utrku gdje će se, rame uz rame, dijeliti blato, znoj i suze. Dotada je pripremljeno dovoljno prostora za treniranje jer tko trenira na stazama Dausijade lebdi na svakoj drugoj. Na Dausijadu su dobrodošli svi - hrabri natjecatelji, znatiželjni posjetitelji, veseli volonteri seoske zabave, ili samo promatrači koji uživaju gledajući muku drugih, kaže za kraj Ana.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini