NAJNOVIJE


NADAHNUTA RADOM O CRNIM RUPAMA

Ostavština Stephena Hawkinga na kovanici od 50 penija

EPA

Ostavština profesora Stephena Hawkinga, teorijskog fizičara i briljantnog znanstvenika, ove će godine, među ostalim biti obilježena izdavanjem kovanice od 50 penija nadahnute njegovim pionirskim radom o crnim rupama, piše BBC. 

Na novčiću, koji je izdala britanska Kraljevska kovnica novca napisano je Hawkingovo ime, na njoj je crtež koncentričnih krugova koji predstavljaju crnu rupu i jedno od najpoznatijih Hawkingovih ostvarenja: jednadžba koja otkriva entropiju crne rupe.

Profesor Hawking pridružuje se tako elitnoj skupini znanstvenika koja je ranije dobila svoje kovanice. Među njima su Sir Isaac Newton i Charles Darwin.

Fizičar je umro prošle godine krajem ožujka u dobi od 76 godina. 

Dizajnerica Edwina Ellis je pojasnila kako je željela "smjestiti veliku crnu rupu na malenu površinu kovanice, priželjkujući pritom da Hawking i dalje razmišlja o problemu." Kazala je i da je željela na novčić pretočiti misao o načinu na koji je veliki um "napravio teške teme pristupačnima, zanimljivima i povezanima", osobito kada je riječ o crnim rupama. 

"Velik je privilegij kada se nekoga počasti predstavljanjem njegova djela na kovanici. Vjerujem da bi moj otac bio iznimno zadovoljan što je u ovome slučaju uz bok znanstvenicima poput Newtona i Darwina", kazala je na predstavljanju kovanice u Kraljevskoj kovnici njegova kći Lucy. 

Otkriće po kojemu upravo entropija crne rupe ovisi o svojem području jedno je od najznačajnijih Hawkingovih doprinosa znanosti, a u posljednjemu znanstvenom radu slavni je fizičar pokušao odgonetnuti što se događa s informacijom kad objekt padne u crnu rupu. 

Rad je dovršio samo nekoliko dana prije smrti, u ožujku prošle godine. U njemu je, zajedno s kolegama pokazao da se neke informacije mogu sačuvati: ako se predmet baci u crnu rupu, trebala bi se promijeniti i njezina temperatura, a time i svojstvo nazvano entropija, mjera unutarnjeg nereda nekog objekta koja se povećava što je objekt topliji. 

Spoznaja je dovela do znanstvenog napretka: ako crna rupa može dobiti entropiju izvana, trebala bi biti u stanju i zračiti u svemir. Fenomen crne rupe koja polako gubi energiju naziva se Hawkingovo zračenje. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter