MANIFESTACIJE U STUDENOM

OD DANA OTVORENIH VRATA AGROTURIZAMA DO ISTARSKIH KANTADURA: Fešte mladog vina i maslinovog ulja, tartufa i morskih plodova

| Autor: Luka JELAVIĆ

Dani otvorenih vrata agroturizama Istre održavaju se svih pet vikenda u studenom, subotom i nedjeljom, uključujući i prvi dan prosinca. Velik broj agroturističkih domaćinstava otvara svoja vrata gostima predstavljajući tradicionalnu istarsku kuhinju. Cilj je promovirati seoska domaćinstva i njihova imanja, vrijedne ljude i istarsku gastronomiju

 

Lijepa i ugodna ovogodišnja jesen išla je naruku svima koji su ili radili na otvorenom ili uživali u brojnim sadržajima turističkog, gastronomskog ili zabavnog karaktera. Ako se takvo vrijeme nastavi, i na ovomjesečnim manifestacijama neće nedostajati posjetitelja. Gostiju u Istri ima cijele godine, a ponuda u studenom sigurno će privući pažnju i mještana i gostiju.

Muškatiri

Izdvajajući dio sadržaja koji bi mogli zainteresirati i naše čitatelje, prvo moramo spomenuti Dane otvorenih vrata agroturizama Istre. Svih pet vikenda u studenom, subotom i nedjeljom, uključujući i prvi dan prosinca, velik broj istarskih agroturističkih domaćinstava otvara svoja vrata gostima predstavljajući tradicionalnu istarsku kuhinju kao dio gastronomske, graditeljske i kulturne baštine. Cilj je promovirati seoska domaćinstva i njihova imanja, vrijedne ljude i istarsku gastronomiju kao zaštitni znak ruralnog prostora.

Prvi dio studenog u znaku je dozrijevanja vina i u mnogim se mjestima slavi sveti Martin, katolički svetac kojega europska tradicija smatra zaštitnikom vinara i vinogradara te se na njegov dan u mnogim zemljama krsti mlado vino. Martinje, Martinja, fešta mladoga ili mladega vina privlači svake godine dosta posjetitelja, a jedno od većih slavlja u čast svetog Martina i mladog vina svakako je u Momjanu, oazi dobrih vina, posebno jedinstvenog momjanskog muškata. Bogat trodnevni program od 8. do 11. studenog nudi brojne sadržaje, a posebno je zanimljiva Vetrina muškata, ocjenjivačka izložba i smotra muškata koji u Momjan dolaze iz Istre, Slovenije i Italije. Najboljima će biti dodijeljena priznanja i titule Muškatira, kao znak vrhunskog postignuća i velikog dosega u jedinstvenoj umjetnosti muškata. Muškat će se moći kušati po momjanskim kantinama, a ocjenu daju sami posjetitelji. Svakako, tih će dana u Momjanu biti i drugih zabavnih sadržaja, od glazbe do sportskih natjecanja i okupljanja motorista.

Pučka fešta uz blagoslov mladoga vina organizira se tradicionalno u Finidi kod Umaga, Belaju kod Pazina, Sv. Martinu kod Buzeta, Ližnjanu, Rovinju, Vrsaru, Taru, Bermu kod Pazina te drugim mjestima u Istri.

Uz mlado vino koje upravo dozrijeva, studeni je u Istri u znaku i mladog maslinovog ulja. Berba maslina je pri samom kraju, nije bila obilata kao lani, ali ulje će biti kvalitetno kao i uvijek u Istri. Pokazat će to mnogi istarski maslinari na 15. Danima mladog maslinovog ulja, tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji u Vodnjanu koja od 15. do 17. studenog nudi izložbe, vođene degustacije, predavanja, gastro-show i druge atrakcije.

Crofish u Žatiki

Smotra mladog maslinovog ulja održava se i u Barbanu 23. studenog, mjestu koje tu smotru organizira od 2009. godine. Iako je smotra lokalnog karaktera, mnogi će popratni sadržaji (degustacije, radionice, izložbe suvenira) privući i druge posjetitelje. Za kraj mjeseca, 30. studenog fešta posvećena mladom maslinovom ulju zakazana je u Sv. Katarini kod Pićna.

U pregledu jesenskih zbivanja u studenom svakako treba spomenuti Međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme Crofish koji se od 22. do 24. održava u dvorani Žatika u Poreču, jedini takav događaj u Hrvatskoj. Cilj je sajma jačanje pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza, povećanje konkurentnosti ribara te približavanje proizvoda ribarstva turističkom tržištu i javnoj potrošnji u školama i vrtićima. Posjetitelji, kako oni iz poslovnog svijeta, tako i obični građani, na jednom mjestu mogu doznati sve novosti u svijetu ribarstva, marikulture i sportskog ribolova, uz niz popratnih događaja.

Kad smo već kod ribarstva, treba podsjetiti na Novigradsku lignjadu koju 23. studenog u Mandraču organizira Sportsko-ribolovni klub "Erik Radin". To je zanimljivo natjecanje u lovu na lignje s broda, uz gastronomsku ponudu.

I u studenom šume sjeverne i sjeverozapadne Istre, naročito na buzetskom i motovunskom području pune su tragača za uvijek privlačnim tartufima. Toj podzemnoj istarskoj deliciji u čast organiziraju se sajmovi, smotre, susreti, a gosti još uvijek, do 17. studenog, svakog vikenda mogu svratiti u Livade gdje se održava naš najduži sajam posvećen tartufu. Gostima se prezentiraju tipična jela s tartufima, delicija se može i kupiti, kao i drugi domaći proizvodi, vino, ulje, pršut, sir.

Stara užanca

Od kulturnih sadržaja izdvojimo manifestaciju Kantajmo i svirimo po staroj užanci u Barbanu, odnosno 12. susret kantadura na tanko i debelo i sviraca Istarske županije (22. studenog) koji svojim nastupima daju doprinos očuvanju barbanske i istarske kulture i tradicije.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum