NOVO ISTRAŽIVANJE

Geni bi mogli objasniti trudnoće unatoč kontracepciji


Dugo se vjerovalo da su žene koje zatrudne uz kontracepciju pogrešno uzimale pilule ili preskočile dozu. No novo istraživanje sugerira da neke žene nasljeđuju gene koji brže razgrađuju kontracepcijske hormone što rezultira preniskim razinama hormona koje više ne mogu spriječiti trudnoću, navodi se u radu objavljenom u časopisu Obstetrics & Gynecology.

Znanstvenici su utvrdili da žene s određenim genetskim varijantama tako brzo metaboliziraju estrogen i progesteron da su izložene riziku trudnoće ako uzimaju kontracepciju s niskim dozama.

“Kad bi žena došla i rekla da uzima kontracepcijske pilule i ostala je u drugom stanju mi pretpostavljamo da je negdje pogriješila, preskočila pilulu ili kontracepciju nije koristila onako kako je trebala”, kaže voditelj studije dr. Aaron Lazorwitz s medicinskog fakulteta sveučilišta Colorado. “Moramo vjerovati pacijentici i shvatiti da postoje druge stvari van njezine kontrole poput gena koji bi mogli biti uzrokom nedjeljovanja kontracepcije”.

Novo bi istraživanje trebalo započeti trend, kaže Lazorwitz dodajući da nije bilo mnogo takvih istraživanja.“Vrijeme je da uhvatimo korak s istraživanjima drugih preparata koja su pokazala da geni mogu utjecati na to kako ih tijelo razgrađuje”.

Znanstveni tim obuhvatio je istraživanjem 350 žena koje su imaje kontracepcijski implantat najmanje godinu dana i ne više od 36 mjeseci. Radi se o implantatu koji se umeće u nadlakticu i djeluje tri godine.

Ta je metoda odabrana zbog toga što je isključivala mogućnost pogreške žene koja se može pojaviti kod uzimanja pilula.

 Znanstvenici su se usmjerili na gen CYP3A7*1C koji se aktivira u svim fetusima ali se isključuje kod sve djece. Kod nekih žena gen se nikad ne isključi i nastavi stvarati bjelačevinu CYP3A7 koja razgrađuje hormone korištene u kontracepciji, kaže Lazorwitz.

Znanstvenici su utvrdili da više od 25 posto žena s tom genetskom varijantom nije imalo dovoljno visoku razinu hormona koja spriječava ovulaciju. Stručnjaci ocjenjuju da je istraživanje iznimno važno zbog toga što milijuni žena uzimaju kontracepciju. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini