Za ljubitelje video igara

GAMER U KORONI Kako do besplatnih igara na Steam servisu

| Autor: Mladen RADIĆ

Osim što nudi nove naslove koje je moguće naručiti i platiti, Steam nudi i igre koje se potpuno besplatno, legalno i brzo mogu skinuti i instalirati. Ponekad se tu radi o early access igrama, koje još nisu dovršene te se nude igračima na probu prije no što se finiširaju i puste u prodaju no proizvođači žele da im igrači pošalju povratne informacije i komentare te im ukažu na propuste kako bi igra bila bolja

 

Oni koji ovih dana izolacije imaju viška slobodnog vremena, ili su jednostavno navikli igrati video igre, nešto za sebe mogu naći i putem Steam servisa. Osim što nudi nove naslove koje je moguće naručiti i platiti, Steam nudi i igre koje se potpuno besplatno, legalno i brzo mogu skinuti i instalirati. Ponekad se tu radi o early access igrama, koje još nisu dovršene te se nude igračima na probu prije no što se finiširaju i puste u prodaju no proizvođači žele da im igrači pošalju povratne informacije i komentare te im ukažu na propuste kako bi igra bila bolja.

Među takvima ima zanimljivih naslova pa smo prije par dana skinuli i nakratko pokrenuli "Builders of Egypt: Prologue", prvi dio još jedne simulacije gradnje smještene u vrijeme starog Egipta koja podsjeća na igre kao što "Pharaoh" ili one iz serije "Caesar", samo s osvježenom grafikom.

Steam inače nudi veliki izbor besplatnih igara raznih žanrova, od simulacija i strategija do akcija i indie igara. Primjerice, "The Dawn of Art" nudi virtualno istraživanje špilje Chauvet Chauvet-Pont-d'Arc s raskošnim paleolitskim zidnim slikama u Francuskoj, a zanimljivo je da je glas posudila Daisy Ridley, poznatija kao Rey u za sada zadnjoj trilogiji "Zvjezdanih ratova".

Onaj tko voli besplatne edukativne igre može isprobati i "Kirchhoff's Revenge" u kojoj se rješavaju slagalice i uči se o osnovama električnih mreža. U igri "Drinks with Abbey" treba pričati s djevojkom Abbey na prvom spoju i što duže s njom održavati komunikaciju. "Soccer manager 2020" stavlja igrača u ulogu menadžera jednog od 800 nogometnih timova iz 33 zemlje.

Kod pretraživanja besplatnih igara na Steamu treba obratiti pažnju i jesu li označene kao besplatne (free) ili besplatne za igranje (free to play) jer očito postoji razlika. Ako stoji da je igra free, onda to znači se može igrati neograničeno, bez ikakvih skrivenih opcija, no free to play znači da će vas za vrijeme igranja dočekati zahtjevi za određene nadoplate, a sve kako biste, primjerice, u nekoj akcijskoj igri poboljšali oružja. Iako takav način mnoge iritira, za sada odbija nestati. Dalje, treba obratiti pažnju radi li se o igri za jednog ili više igrača, jer ne vole svi multiplayere. Dok se neki vole umrežavati te igrati protiv živih igrača koji su spojeni na servere ili pak s njima surađivati i razmjenjivati poruke, drugi preferiraju igru prolaziti prkoseći samo umjetnoj inteligenciji.

Nekome tko prvi put posjećuje Steam može biti malo zbunjujuće kako skinuti željenu igru, no treba pronaći i kliknuti tamo gdje piše Play game, link smješten ispod videa i slika iz igre.

Steam isto tako ponekad zna dati ponude za poznate igre koje se mogu skinuti besplatno, no uz mogućnost da se one igraju samo dva ili tri dana, ili jedno kratko razdoblje nakon čega ih treba platiti. Taman da se potencijalni gamer navuče.

U svakom slučaju, o kakvoj god igri da se radi i koliko god bio privlačan naziv te opis koji obično prate slike i videa iz igre, uvijek treba dobro provjeriti o čemu se radi prije nego se igra instalira na disk da poslije ne bilo razočaranja. Također, to što je besplatno, ne znači uvijek da mora biti i po onoj "koliko para toliko muzike".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom