ANTHONY BOURDAIN POČINIO SUICID

DAVID SKOKO: Doživljavao sam ga idolom


Poznati američki kuhar i Emmyjem nagrađen autor bestselera ''Dosje kuhinja'', Anthony Bourdain preminuo je danas u 61. godini, objavila je televizijska kuća CNN. Voditelj emisije o kulinarstvu i putovanju "Parts Unknown" pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Strasbourgu, a kao uzrok smrti navodi se samoubojstvo vješanjem.

Franko Lukež: Anthony Bourdain nije bio samo kuhar, on je bio i čovjek i to je stalno iznova pokazivao

- Kroz sve četiri njegove knjige pokazao je da nije samo intenzivno kuhao već i živio. Danas kad su svi i svatko kuhari, on jedan realan čovjek. Same knjige su puno govorile o njemu, ja sam ljudima govorio da ga čitaju puno prije nego što sam ga osobno upoznao, lako za recepte, tamo su priče o životu. Kao osoba bio je sklon hedonizmu, svašta je prošao i vidio u životu, imao je svoje traume, ali činilo mi se da je to pustio iza sebe i da je sada uživao hodajući po zemlji. Ne mogu dovoljno izraziti koliko je velika šteta što nas je napustio. Bio je jedan od rijetkih koji je pokazao sva svoja lica. Preminuo je je jedan veliki učitelj, kuhar i čovjek.

David Skoko: Doživljavao sam ga idolom i prije njegovog dolaska u Batelinu

-Iako smo skupa proveli samo jedan dan, ostavio je na mene jako dobar dojam. Bio je osoba s ogromnim životnim iskustvom, prošao je cijeli svijet. Naravno, kada je došao u Hrvatsku i ja sam mu htio ponuditi nešto što će izazvati njegovu pažnju jer bio je takav da nije reagirao na glumce i ''fejkove''. Kod mene je prvi put probao riblje iznutrice i to mu se svidjelo, prepoznao je to kao nešto, a meni je to bila potvrda da je ovo što radimo u Batelini na visini. Bio je jednostavno cool osoba i imao je tu neku ljudskiju stranu, puno izraženiju od ostalih kuhara, imao je analitičku i sociološko-političku svijest koja se nije odnosila samo na hranu nego i na ljude u mjestima koje je posjećivao. Možda nije bio neki preveliki optimist i veseljak i kroz tekstove sam ga doživljavao kao blagog depresivca, ali s jednom veliko željom da promjeni stvari. U zadnjih je par godina postao aktivista za ljudska prava, imao je veliku medijsku moć i koristio je to u dobre svrhe. Strašno mi je žao sto nije izdržao u vlastitoj koži jer je za nas koji se bavimo gastronomijom napravio iznimno puno, otvorio nam je oči. (Chiara BILIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter