Od prve epizode

ČETIRI DESETLJEĆA "Dinastija" - život iz bajke koji je promijenio osamdesete

U osam godina snimljeno je čak 220 epizoda, a dvodijelna mini-serija "Okupljanje", odnosno u originalu "Reunion", snimljena je 1991. godine

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dinastija

Dinastija


Ove je godine najpoznatija sapunica iz osamdesetih, nezaboravna "Dinastija", 'napunila' 40 godina. Iako se godinama više ne prikazuje, te premda nakon drugog dijela mini-serije "The Reunion" nije bilo više nastavaka - jer svi su, kao u bajkama, živjeli zauvijek sretno, ta se serija nerijetko i dalje dan-danas spominje kao simbol nečeg luksuznog, za mnoge nedostižnog, kao dio blagostanja, boljeg i drukčijeg života.

Blagostanje i luksuz

Kada se prikazivala osamdesetih godina, bila je simbol života iz bajke, što se tiče luksuza i blagostanja, a ponedjeljkom navečer u 21 sat ulice su bile prazne. Autori serije bili su Richard i Esther Shapiro, a producent Aaron Spelling.

Dogodovštine obitelji Carrington i Colby iz Denvera u Coloradu, dinastije koje su se obogatile na nafti, te njihovo zgrtanje moći i novca manipulacijama, radnja su oko koje se vrti ova sapunica, koja se na američkoj televiziji prikazivala od 1981. do 1989. godine.

Bila je to najgledanija sapunica na svijetu, iako je tek druga sezona dovela do rekordne gledanosti, i to dolaskom Joan Collins u ulozi spletkarice Alexis, Blakeove (John Forsyth) bivše žene, te je serija ušla među dvadeset najgledanijih.

Ujesen 1982. serija je bila među deset najgledanijih, a na proljeće 1985. bila je na prvome mjestu u SAD-u. Plavuša Krystle i crnka Alexis - vječna borba dobra i zla, te podijeljeno javno mišljenje, je li bolje biti poput Alexis, jaka i zločesta, ili pak poput plavuše Krystle, nježna i dobra, ali previše krhka.

U glumačkoj ekipi serije bila su brojna poznata imena: Pamela Sue Martin, Lloyd Bochner, Heather Locklear, Michael Nader, Diahann Carroll, Emma Samms, Ted McGinley, Rock Hudson, a mnoge od ovih glumaca gledatelji su mogli kasnije vidjeti i u drugim serijama, poput Heather Locklear u seriji "Melrose Place".

Zlatni globus

Svakako valjda spomenuti da je ova serija nominirana za nagradu Zlatni globus za najbolju televizijsku dramsku seriju svake godine od 1981. do 1984., a osvojila ju je 1984. Prikazivanje serije pratila je i uspješna proizvodnja modnih i luksuznih proizvoda, a snimljen je i spin-off o obitelji Colby.

U osam godina snimljeno je čak 220 epizoda, a dvodijelna mini-serija "Okupljanje", odnosno "Reunion", snimljena je 1991. godine.

Ujedno, bila je to prva serija koja se prikazivala u jednom od najgledanijih termina, a čiji je jedan od glavnih likova bio homoseksualac. Bio je to Steven Carrington.

Bila je to i posljednja uloga čuvenoga Rocka Hudsona, koji je par mjeseci kasnije umro od posljedica AIDS-a, a tada se o toj bolesti znalo daleko manje nego danas.

Jedini glumac koji je bio prisutan u svih 220 epizoda te u dvjema epizodama "Reuniona", bio je John Forsyth. Uloga zločeste Alexis bila je ponuđena i holivudskim divama - Sophiji Loren i Elizabeth Taylor, a ona plavuše Krystle, pozitivke, Angie Dickinson.

Ljubav, preljubi, razvodi, ponovna vjenčanja, pomirba, ponovna prijevara, dvojnici, amnezija, ubojstva, atentati, ovisnost, davno izgubljena djeca, prinčevi, princeze…svega je toga, a još i više bilo u "Dinastiji" tijekom osam godina snimanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater