kako očistiti posuđe

Uz nekoliko provjerenih savjeta, vaše će posuđe uvijek izgledati kao novo

| Autor: Glas Istre
(Pexels)

(Pexels)


Posuđe od nehrđajućeg čelika iznimno je izdržljivo i, za razliku od tava s neljepljivim premazom, može trajati cijeli život. Iako se čišćenje nakon laganog pirjanja čini jednostavno, tvrdokorne mrlje, promjena boje ili zagorjeli ostaci hrane mogu predstavljati pravi izazov. No, uz nekoliko provjerenih savjeta, vaše će posuđe uvijek izgledati kao novo, piše Index.hr.

Opći savjeti za održavanje

Ključ lakog čišćenja leži u pravilnoj upotrebi. Prije kuhanja uvijek dobro zagrijte tavu na srednje niskoj temperaturi. Spremnost možete provjeriti testom s kapljicom vode - ako se kapljica kotrlja po površini, tava je spremna. Tek tada dodajte ulje i pričekajte da se zagrije. Ovaj korak spriječit će lijepljenje hrane.

Kad god je to moguće, očistite tavu netom nakon upotrebe. Naravno, prvo želite uživati u obroku, no pranje dok je tava još topla spriječit će da se ostaci hrane stvrdnu. Ipak, pričekajte da se dovoljno ohladi kako je ne biste oštetili. Naglo hlađenje vruće tave hladnom vodom može uzrokovati njezino savijanje i deformaciju.

Nakon pečenja mesa, na dnu tave često ostanu sitni, zapečeni komadići puni okusa. Umjesto da ih stružete, deglazirajte tavu. Dok je još na laganoj vatri, ulijte malo vina, octa ili vode sobne temperature. Tekućina će podići zapečene komadiće s dna, a vi ih možete iskoristiti za pripremu umaka. Čak i ako ne radite umak, ova metoda s toplom vodom olakšat će uklanjanje tvrdokornih ostataka.

Kako biste izbjegli mrlje od vode i kamenca, posuđe odmah nakon pranja obrišite suhom krpom od mikrovlakana umjesto da ga ostavite da se suši na zraku.

(Pexels)(Pexels)

Svakodnevno čišćenje

Za redovito održavanje nakon kuhanja, uklonite višak masnoće, a zatim posudu operite toplom vodom, deterdžentom za suđe i spužvicom. Ako su se komadići hrane zalijepili, ulijte u tavu toplu vodu dok je još na štednjaku i ostružite ih lopaticom ili grubljom stranom spužve. Pomaže i namakanje u vrućoj vodi s deterdžentom petnaestak minuta.

Imajte na umu da će abrazivne spužve ostaviti sitne ogrebotine, no one ne utječu na funkcionalnost posuđa od nehrđajućeg čelika, za razliku od neljepljivih tava. Za uklanjanje masnoće bez dugotrajnog namakanja, možete koristiti i posebne sprejeve za pranje posuđa.

Kako ukloniti tvrdokorne mrlje

Za zagorjele, crne mrlje koje se s vremenom nakupljaju, trebat će vam nešto jače od sapunice. Prvi korak je pasta od sode bikarbone. Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i vode, nanesite pastu na mrlje i ostavite da djeluje najmanje 15 minuta, a po potrebi i preko noći. Nakon toga, izribajte površinu spužvicom.

Ako soda bikarbona ne uspije riješiti problem, pokušajte sa specijaliziranim sredstvom za čišćenje nehrđajućeg čelika. Nanesite sredstvo na tavu i lagano vlažnom spužvom trljajte kružnim pokretima. Važno je ne ostavljati proizvod na površini dulje od minute kako ne bi došlo do promjene boje. Po potrebi, isperite i ponovite postupak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama