Ilustracija (Pexels)
U hladnijim mjesecima mnogi od nas zamjenjuju terase kafića udobnošću vlastitog doma. No, da bi ritual ispijanja kave kod kuće zaista bio užitak, važno je pripremiti je na pravi način – bez najčešće pogreške koju mnogi nesvjesno čine, donosi N1.
Stručnjaci upozoravaju da kavu ne treba prelijevati kipućom vodom odmah nakon što proključa. To je, kažu, pogreška koja "sprži" talog kave i uništava njezinu aromu.
Najčešća pogreška koju mnogi čine jest ta što dodaju kavu čim voda provri. A istina je da će vrela voda spržiti talog kave, pa je dobro pričekati pola minute do minutu i tek tad dodati kavu, prenosi portal Krstarica.
Osim temperature, važna je i kvaliteta vode. Voda iz slavine često sadrži kamenac i druge nečistoće, pa se preporučuje korištenje filtrirane vode. Također, omjer kave i vode ključan je za idealan rezultat – preporučena količina je 70 grama kave na 1 litru vode.
I način čuvanja kave igra veliku ulogu. Budući da kava ne podnosi vlagu, zrak i strane mirise, najbolje ju je držati u hermetički zatvorenoj posudi, daleko od hladnjaka.
Dakle, za savršenu šalicu crne kave ne treba vam skupi aparat – dovoljan je običan lončić, kvalitetna kava, filtrirana voda i malo strpljenja prije nego što je prelijete.