sjećanje na Veljka Bulajića

Prikazuje se "Bitka na Neretvi" u čast velikom redatelju

| Autor: Glas Istre
(Foto:HRT)

(Foto:HRT)


Najpoznatiji film Veljka Bulajića, spektakularna "Bitka na Neretvi" ratni je film iz 1969 godine, a u četvrtak, 11. travnja, na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT - HTV2) u 21.10h u sjećanje na Veljka Bulajića HTV prikazuje restauriranu "Bitku na Neretvi", jugoslavensko-talijansko-njemačko-američki.

Početkom 1943. godine jedanaest njemačkih i talijanskih divizija, jedan ustaški zdrug i 18.500 četnika Draže Mihajlovića počeli su s provođenjem plana "Weiss 1" kako bi uništili partizanske jedinice.

Pritisnuti nadmoćnijim neprijateljem partizani su se s Vrhovnim štabom i 4.500 ranjenika i tifusara našli opkoljeni u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most na čijoj su drugoj strani čekale jake četničke snage pripremajući se za masakr ranjenih boraca, tifusara i naroda. Tito naredi rušenje mosta. Iznenađeni neprijatelj prebacuje svoje snage na sjever predviđajući da će partizani tamo pokušati proboj iz obruča. Međutim, u toku samo jedne noći partizani pokraj srušenog grade improvizirani most i prebacuju se na drugu stranu Neretve, a u odlučujućem obračunu četničke snage doživljavaju definitivni vojnički i politički poraz u II. svjetskom ratu.

Film "Bitka na Neretvi" je imao veliki uspjeh kod nas i u svijetu i spada u red najgledanijih ratnih filmova u povijesti svjetske kinematografije. Uz brojne nagrade film je 1969. nominiran za nagradu Oscar među 5 najboljih inozemnih filmova.

Brojni dobro znani glumci su u ovom filmu: Yul Brynner, Orson Welles, Silva Košćina, Sergej Bondarčuk, Franco Nero, Hardy Krüger, Curd Jürgens, Milena Dravić, Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Bata Živojinović, Anthony Dawson, Lojze Razman, Ljubiša Samardžić.

Scenarij su napravili Ratko Đurović, Stevan Bulajić, Ugo Pirro i Veljko Bulajić,  a režiser je Veljko Bulajić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater