U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI

Zdeslav Hrepić predstavlja knjigu "Živa fizika: Zakoni prirode kao životne metafore za junakovo putovanje"

| Autor: Jasna ORLIĆ
Zdeslav Hrepić

Zdeslav Hrepić


U četvrtak, 16. ožujka, s početkom u 18 sati u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici fizičar Zdeslav Hrepić održat će predavanje i predstavljanje svoje knjige "Živa fizika: Zakoni prirode kao životne metafore za junakovo putovanje".

Dvadesetogodišnje iskustvo u obrazovanju prirodnih znanosti donijelo je neobičnu knjigu koja je spoj fizike i životnog treninga (life coaching). Životni trening je umjetnost i vještina pomaganja ljudima da postignu svoje ciljeve i prevladaju prepreke i kao djelatnost se rapidno razvijao i eksponencijalno širio u posljednja dva desetljeća. Jedna neobična odlika tog razvoja je da su mnogi fizikalni pojmovi poput poluge, fokusa, rezonancije, tromosti, energije ili kvantnog skoka, pronašli čvrsto mjesto u njegovom žargonu. Ta neobična kombinacija nije zapravo iznenađujuća jer je fizika kraljica znanosti kada je u pitanju opisivanje, objašnjenje i predviđanje kako naš svijet funkcionira. Autor će u ovom predavanju predstaviti "Živu fiziku" kao način koji sustavno objedinjuje ova fascinantna područja i pretvara zakone fizike u transformativne životne metafore.

Zdeslav Hrepić je diplomirao fiziku i politehniku na nastavničkom studiju PMF-a u Splitu 1998. godine. Dobio je stipendiju za poslijediplomski studij od Kansas State University i 2000. godine otišao u USA. Tamo je magistrirao fiziku i doktorirao didaktiku odnosno Curriculum and Instruction. Od 2004. godine je na dva državna sveučilišta predavao niz kolegija vezanih za fiziku i za metodiku prirodnih znanosti te postaje redoviti profesor fizike. Danas je profesor fizike u Glazbenoj školi "Josip Hatze" u Splitu i u Osnovnoj školi Milna na Braču. Objavio je više od 70 znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama vezanim za metodiku fizike, primjenu obrazovnih tehnologija, strategije aktivnog poučavanja, ulogu mentalnih modela u poučavanju i slično.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of