RIJEKA

Zoom konferencija o univerzalnom dizajnu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodna konferencija "Dizajn za sve: Novi putevi za prijestolnicu kulture", s temom univerzalnog dizajna ili dizajna za sve u kontekstu kulture, održana je u četvrtak putem Zoom platforme.

Konferencija je održana u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, a domaćini su bili DeltaLab, Sveučilište u Rijeci i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Pojam univerzalnog dizajna odnosi se na dizajn bilo kojeg predmeta i/ili okoliša koji je u najvećoj mjeri uporabljiv svim ljudima, bez potrebe za prilagodbama ili nekim posebnim preinakama.

U uvodnom dijelu su Renato Stanković i Morana Matković iz DeltaLaba predstavili Rijeku, njenu povijest i zbivanja koja su utjecala na arhitekturu i urbanizam grada. Tijekom online skupa je voditeljica programa Rijeka 2020 - EPK Emina Višnić govorila o projektu EPK i programskim pravcima a Iva Mrak sa Sveučilišta u Rijeci je predstavila aktivnosti Sveučilišta vezane uz inkluzivni i univerzalni dizajn s posebnim naglaskom na projekt Inkluzivni Kampus.  

Predsjednica Europske mreže za univerzalni dizajn (EIDD) Onny Eikhaug ustvrdila je da je u okolnostima u kojima se trenutno nalazi svijet univerzalni dizajn važniji nego ikada. Provedba modela univerzalnog dizajna podrazumijeva uključenje krajnjih korisnika u svaki korak osmišljavanja i proizvodnje, kako bi se odgovorilo njihovim potrebama, rekla je. 

Istaknula je da je EIDD osnovan prije 26 godina s namjerom ostvarenja uključivosti i ravnopravnosti te svijesti o različitosti među ljudima. Danas EIDD ima 36 članica u 18 zemalja Europe, a djeluje i u Australiji, Singapuru, Meksiku i SAD, navela je.

Na konferenciji će izlagati Onny Eikhaug, Pete Kercher i Terhi Tamminen iz Europske mreže za univerzalni dizajn (EIDD) te Christopher Patnoe, Google LLC (SAD) i Rama Gheerawo, Royal College of Art (UK).

U radnom dijelu konferencije je Christopher Patnoe, koji vodi odjel Googla za pristupačnosti i uključivost osoba s teškoćama, istaknuo da je jedan od misija Googlea omogućiti svima da se koriste tehnologijama. Naglasio je važnost uključenja osoba za koje se proizvodi dizajniraju u postupak njihova stvaranja te predstavio nekoliko aplikacija koje pomažu slijepim osobama ili onima s drugim teškoćama u korištenju mrežnih tehnologija i u svakodnevnom životu.

Direktor Helen Hamlyn centra za dizajn Royal College of Art iz Ujedinjenog kraljevstva Rama Gheerawo naveo je da je ovaj centar razvio više od 300 projekata za 200 organizacija. Uz inovativnost, jedno od važnijih načela je uključiti nove perspektive pri stvaranju, odnosno okolnosti promotriti iz gledišta drugih ljudi, rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater