ZAGREB

ZFF: Irska "Tiha djevojka" i katalonski "Alcarras" za početak festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagreb Film Festival dan nakon otvorenja od jutarnjih sati kreće s nizom projekcija, a vrhunac su večernji filmovi u kinu Tuškanac, "Tiha djevojka" Colma Bairéada  i "Alcarras" Carle Simón, a premijerno će se prikazati i novi film Pjera Žalice.

"Tiha djevojka", prvijenac irskog autora Colma Bairéada, dobitnik nagrade programa Generation Kplus na Berlinalu, nastao je prema popularnoj priči Claire Keegan objavljenoj u New Yorkeru. Film će u Zagrebu predstaviti redatelj.

S radnjom smještenom u ruralnu Irsku 1981. film prati povučenu i zanemarivanu djevojčicu iz velike i siromašne obitelji, za koju se sve mijenja kada joj majčina rođakinja predloži da provede ljeto s njom na farmi.

Pobjednički film ovogodišnjeg Berlinala, "Alcarràs" Carle Simón, prvi je film na katalonskom koji je osvojio Zlatnog medvjeda, a i španjolski je kandidat za Oscara. Film govori o obitelji koja se suočava s krajem jedne epohe i svoje dotadašnje tradicije u malom selu iz naslova.

Dvadeset godina nakon što je film "Gori vatra" otvorio 1. ZFF u programu Ponovno s nama prikazuje se novo ostvarenje Pjera Žalice, crnohumorna drama "Praznik rada", koju je u vikendu otvaranja u BiH pogledalo 10 tisuća ljudi.

U kinu Kinoteka kreće kratkometražna konkurencija, program Kockice s filmovima autora Jakova Nole ("Badnjak") i Bojana Radanovića ("Fender"), te međunarodne uratke, švedski "Berači bobica" Agnes Skonare Karlsson i "Prijestup" Jonasa Ulricha.

Podne u Kinoteci svakoga festivalskog dana rezervirano za najmlađe - prvi u nizu KinoKino naslova je film "Moj tata kobasica".

Velikih 5 otvara britanski "Poslije sunca" Charlotte Wells, s dobitnikom nagrade BAFTA Paulom Mescalom u glavnoj ulozi. 

Program Velikih 5 prikazuje se i u Muzeju suvremene umjetnosti, gdje je u 18 sati na rasporedu "Uspavanka", intimna drama o majkama i majčinstvu u režiji Alaude Ruiz de Azua.

Program Mreža festivala Jadranske regije u MSU donosi portugalskog kandidata za Oscara,  film o odrastanju, vradžbinama i tugovanju "Alma Viva" u režiji Cristèle Alves Meira. 

Osim u MSU, program Mreže festivala Jadranske regije dostupan je za online gledanje na ondemand.kinomeetingpoint.ba za vrijeme trajanja ZFF-a.

Dokukino KIC ugostit će pobjedničke dokumentarce ZFF-a iz vremena kad su ih imali u konkurenciji, a prvi u nizu je "Slaughtera Nicka za predsjednika" Roba Stewarta, na ZFF-u nagrađen 2012. 

U ponedjeljak u Dokukinu KIC počinje i program Industrija namijenjen profesionalcima, panel diskusijom s fokusom na prekograničnu suradnju Dan DKE – Ureda MEDIA: Upoznaj svojeg susjeda! u organizaciji DKE – Uredi MEDIA iz Bugarske, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum