ZAGREB

ZFF: Hrvatski "Tragovi" i francuski "Najgori" u glavnom programu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagreb Film Festival u srijedu u glavnoj konkurenciji donosi premijeru dugometražnog prvijenca Dubravke Turić  "Tragovi"  i francuski film "Najgori" Lise Akoka i Romane Gueret.

"Tragovi" Zlatnim lavom nagrađene redateljice (za film Belladona), s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi, prikazuje se u kinu Tuškanac neposredno nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Varšavi. 

To je priča o mladoj antropologinji koja istražuje simbole i ljudske tragove urezane u kamen, što se počinje ispreplitati s njenom osobnom pričom i procesom sazrijevanja. U večernjem terminu film će predstaviti njegova ekipa.

Drugi film iz glavne konkurencije u srijedu je francuski "Najgori", dokufikcija koja propituje etiku filmskog stvaralaštva.

Taj pobjednik canneske sekcije Izvjestan pogled prati filmskog redatelja koji dolazi u francusko predgrađe kako bi odabrao dječje glumce za svoj novi projekt, što izaziva različite reakcije lokalaca.

Kino Kinoteka navečer u Kockicama prikazuje filmove "Boca de Ferro" Mateja Matijevića i "Nije zima za komarce", najnoviji kratki film Josipa Lukića, koji je dosad imao tri filma u tom programu.

U međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji su slovenski film "I tako je završilo ljeto" Matjaža Ivanišina te turski "Vlaga" redatelja Turana Haste. 

Podne u Kinoteci rezervirano je za najmlađe, a u srijedu je tu belgijsko-nizozemski film "Binti", premijerno prikazan na Sundanceu. 

Velikih 5 donosi "Osam planina" Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, ovjenčan Nagradom žirija u Cannesu. Ta priča o snažnom prijateljstvu dvojice muškaraca koje životne okolnosti razdvajaju, snimana je u talijanskim Alpama i temelji se na romanu Paola Cognettija. 

Nagrađivani iranski redatelj Ali Asgari, koji se 2017. predstavio na ZFF-u filmom "Nestanak" u programu Ponovno s nama sudjeluje s najnovijim ostvarenjem, "Do sutra", napetom dramom čija se radnja odvija u jednom danu.

Program Velikih 5 prikazuje se i u MSU, gdje je na rasporedu "Poslije sunca" producenta oskarovca Barryja Jenkinsa i s dobitnikom nagrade BAFTA Paulom Mescalom u glavnoj ulozi. 

Na istom mjestu slijedi film Mreže festivala Jadranske regije, "Mokri pijesak", ljubavna priča i kritika društvenih doktrina. Program Mreže dostupan je i online, na ondemand.kinomeetingpoint.ba za vrijeme trajanja ZFF-a.

Dokukino KIC u slavljeničkom programu Najbolji dokumentarci ZFF-a prikazuje "Putnik Karpo" Matjaža Ivanišina, koji je 2014. osvojio Zlatna kolica, dok su se još uvijek dokumentarci na festivalu natjecali za nagrade.

Član ovogodišnjeg žirija, osječki glumac s danskom adresom Zlatko Burić Kićo će u okviru Industrije u kinu Tuškanac održati masterclass i govoriti o svojoj karijeri, u kojoj mu je i Zlatnom palmom nagrađen "Trokut tuge" Rubena Östlunda, a koji će se prikazati na ZFF-u izvan konkurencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater