ZAGREB

ZFF: Hrvatski film "Garbura" premijerno u dugometražnoj konkurenciji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Još jedan hrvatski film imat će hrvatsku premijeru na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu - "Garbura" Josipa Žuvana koji se, kao i "Sanjam električne snove" prikazuje u utorak u dugometražnoj konkurenciji. 

"Garbura", film o prijateljstvu dvojice dječaka iz međusobno zavađenih obitelji u Zagreb stiže neposredno nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u San Sebastiánu, a na projekciji predstavit će ga redatelj i filmska ekipa. 

Zvijezde filma talentirani su mladi glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, a ostale glavne uloge nose Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

"Sanjam električne snove", prvijenac kostarikansko-francuske autorice Valentine Maurel govori o turbulentnom odnosu tinejdžerice, koja otkriva svoju seksualnost, i njezina oca, koji ponovno prolazi kroz adolescenciju.

Program u kinu Kinoteka donosi film " "Gajin svijet2", nastavak slovenskog kino hita redatelja Petera Bratuše o detektivskim avanturama snalažljive djevojčice.

U istom kinu bit će drama "Noćni putnici" Mikhaëla Hersa, predstavnika Francuske u programu Velikih5 koji gledatelje vodi u Pariz osamdesetih. Naslovnu ulogu tumači Charlotte Gainsbourg.

Slijedi projekcija filma "Korzet" austrijske redateljice Marie Kreutzer, povijesne drame nagrađene za najbolju glumu u programu Izvjestan pogled u Cannesu, koja se 'obračunava' sa steriliziranom kičastom legendom o carici Sisi, napominje se u najavi.

Kratkometražni program donosi u Kockicama filmove "Kratka priča o Trogiru" AnteStorića i "Aj čujemo se" grupe autora, te u međunarodnoj konkurenciji indonezijsko-francuski "Makasar je grad za nogometne navijače" Khozyja Rizala i portugalski "Ono što ostaje" Daniela Soaresa.

U MSU se prikazuje njemački predstavnik u Velikih5, film "Kao da smo mrtvi Natalije Sinelnikove, društvena satira radnjom smještena u ne tako daleku budućnost koja podsjeća, dodaje se, na to koliko lako ljudi u dehumanizirajućim uvjetima postaju žrtvama paranoje.

Tu je i "Întregalde" iz programa Mreža festivala Jadranske regije, napeta gorko-slatka satira u režiji Radua Munteana koja propituje granice ljudskog milosrđa.

ZFF ov program u DokukinuKIC uključuje događanje u sklopu Industrije: "Kreativna EuropaMEDIA: greening&usavršavanje"

Tamo je na programu i dokumentarac "Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen" Laure Halilović, nagrađen Zlatnim kolicima na ZFF-u 2010.

U Medijateci Francuskog instituta postavljena je izložba "20 godina ZFF-ovih plakata" koja se može razgledati do srijede, 26.listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum