EDINBURGH

Zbog koronavirusa otkazan festival u Edinburghu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival u Edinburghu, najveći svjetski događaj scenske umjetnosti koji se trebao održati u kolovozu, otkazan je zbog epidemije koronavirusa, priopćili su u srijedu organizatori.

Operni festival Glyndebourne odlučio je pak otkazati dio predstava.

"Prvi put u zadnjih više od 70 godina, pet festivala koji svake godine u kolovozu čine od Edinburgha najvažniju kulturnu destinaciju, neće se održati" zbog pandemije, navode organizatori u priopćenju.

Događaj obuhvaća umjetnički festival Fringe, filmski festival, festival knjige i Royal Edinburgh Military Tatoo, festival fanfara, jedan od događaja koji privlači najveći broj posjetitelja. 

Festival, osnovan 1947. s idejom da narode i države okupi i izmiri putem umjetnosti, svake godine posjeti 4,4 milijuna ljudi a u njemu sudjeluje 25.000 umjetnika iz sedamdesetak zemalja.

Organizatori kažu da je ovaj festival drugi najvažniji svjetski događaj nakon Olimpijskih igara. Potonje, koje su se trebale održati u Tokiju, odgođene su za 2021.

U Glyndebourneu, na jugu Engleske, gdje se od 1934. svake godine od svibnja do kolovoza održava operni festival, "sve predstave koje su trebale biti na programu do 14. srpnja otkazuju se", navodi se na službenoj mrežnoj stranici festivala.

"Rezervacije za festival 2020. ne primamo zbog Covida-19", navodi organizator za kojeg je to bila "doista teška odluka". "Uskoro ćemo objaviti program za preostali dio festivala", dodaje.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini