NOVA WEB STRANICA

Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre: OD PULSKE FILMSKE POVIJESTI KA PULSKOJ FILMSKOJ BUDUĆNOSTI

Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre, nastala u sklopu projekta Pulske filmske tvornice, sakuplja i želi učiniti dostupnim sve filmove, filmske i video zapise te ostale filmske materijale nastale na području Pule i Istre do 2001., a koje su stvorili od zaljubljenici u film koji su djelovali samostalno ili unutar raznih filmskih i kino klubova, škola, radionica, udruga, institucija

| Autor: Mladen RADIĆ
Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke neprofesijskog filma

Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke neprofesijskog filma


Preksinoć je iz Kina Valli u sklopu Dana grada Pule u rad puštena internet stranica Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre koja je dostupna na adresi https://www.zbirka.pulskafilmskatvornica.hr/, a kako izgledaju neki od filmova iz bogate kolekcije moglo se vidjeti i na velikom platnu. Program je zaključen premijerom filma "Monolog o Puli" Elvisa Lenića.

Digitalizacija i besplatno korištenje

Zbirka sakuplja i želi učiniti dostupnim sve filmove, filmske i video zapise te ostale filmske materijale nastale na području Pule i Istre do 2001., a koje su stvorili od zaljubljenici u film koji su djelovali samostalno ili unutar raznih filmskih i kino klubova, škola, radionica, udruga, institucija. To su filmovi na 8 i 16 milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima, a materijal je sakupljen u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture i Povijesnim i pomorskim muzejom Istre. Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal Pulska filmska tvornica će digitalizirati i dati na besplatno korištenje javnosti. Web stranicu su priredili Sandro Butković, Sanda Letonja-Marjanović, Velimir Todorović i Marko Zdravković-Kunac.

Opsežna arhiva pohranjena u muzeju

U ime Pulske filmske tvornice prisutne je pozdravio i o filmovima govorio Marko Zdravković-Kunac, a u ime pulskog gradonačelnika i gradskog odjela za kulturu Tanja Miličić, voditeljica kina Valli. Lana Skuljan Bilić iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre podsjetila je da je suradnja počela prije nekoliko godina kada su od PFT-a dobili poziv da popišu što je ostalo od arhive nekadašnjeg Kino kluba Jelen, na čemu su radili studenti Sveučilišta Jurja Dobrile. Radi se o opsežnoj arhivi, koja uključuje dokumentarnu, filmsku i fotografsku građu. U većem dijelu radi se o arhivi filmskog kluba Jelen, a tek jedan manji dio odnosi se na MAFAF, nekadašnji festival amaterskog filma. Na kraju je cjelokupna arhiva od strane PFT-a donirana Muzeju gdje je sigurno pohranjena.

Lana Skuljan Bilić kaže kako bi tu arhivu željeli proširiti te u budućnosti oformiti muzejsku zbirku koja bi bila organizirana tako da se prikuplja materijal koji se odnosi na amatersko stvaralaštvo, odnosno na neprofesijski film. Ona bi se u budućnosti mogla proširiti i na druge grane amaterizma, poput područja fotografije te je Lana Skuljan Bilić pozvala sve koji mogu donirati materijale koji se odnose na takav vid stvaranja da to učine, kazavši da će to u Muzeju biti sigurno pohranjeno. Uz to, prije deset godina otkupili su veliku ostavštinu Dušana Ćurića koji je bio jedan od osnivača Jelena te je sudjelovao u MAFAF-u.

Filmska vožnja cestom sjećanja

Preksinoć smo tako vidjeli šest filmova, prvo dva animirana i to "2001" Gorana Parlova i Nadana Rojnića iz 1985. nastao u produkciji pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna pod mentorstvom prof. Ivana Obrovca te "Staro i novo" Damira Bebera iz 1979. nastao u produkciji Kino kluba Arena i tadašnje OŠ 43. Istarske divizije (danas OŠ Vidikovac) iz Pule. "Bumbarska fešta" naziv je dokumentarnog filma Marka Bušića iz 1973. i to je jedan od četiri preksinoć prikazana filma nastala u sklopu Kino kluba Jelen, a tu su još i igrani "Amen" Mira Ploja iz 1970., "Bokaleta" Boška Obradovića iz 1968. i "Moja ulica" nepoznatog autora iz 1964.

Premijera filma "Monolog o Puli"

Nakon kratke vožnje cestom sjećanja, na red je došao počasni krug odnosno premijera "Monologa o Puli" za koji su zaslužni redatelj Elvis Lenić te montažer i producent Marko Zdravković-Kunac iz Pulske filmske tvornice. Radi se o dokumentarno-eksperimentalnom filmu, metafilmskoj priči inspiriranoj kultnim filmom "Monolog o Splitu" Ivana Martinca. Oba filma traju isto, točno 7 minuta i 21 sekundu, koristi se ista glazba - Ravelov "Bolero" te isti omjer i duljina pojedinih sekvenci (groblje, plaža, gradske ulice...), a montiran je u cijelosti od filmskog materijala iz arhiva Kino kluba Jelen. Lenić računa da je bilo nekih 60, 70 filmova iz kojih je tražio kadrove koji su intenzivno montirani dva tjedna, iako mu je ideja došla na pamet prije oko dvije godine, ali zbog toga je bio pripremljen kada su ušli u montažu. Martinac u svom filmu počinje s koracima, a kod Lenića se vide krošnje kao simbol kretanja.

- Martinac u filmu izmjenjuje nekoliko lokacija, a to su groblje kao mjesto smrti, plaža kao mjesto života i ulica kao mjesto nekakvog posla, odnosno građanske rutine. U to ubacuje prizore unutrašnjosti stana i završava s podrumom Dioklecijanove palače, dok je kod nas to kazalište. Tih smo se odrednica držali, a onda unutar toga smo gradili svoj film, kaže Lenić.

Klub Pulske filmske tvornice slavi 10 godina

Marko Zdravković-Kunac najavio je da Klub Pulske filmske tvornice koji djeluje na adresi Stiglicheva 12 sutra slavi 10 godina postojanja. Tim će povodom u Kinu Valli u 19 sati na svečanoj sjednici biti prikazani najbolji filmovi produkcije PFT-a zadnjih 10 godina te će biti uručena priznanja istaknutim članovima. U 21 sat u prostoru u Stiglichevoj bit će otvorena obljetnička izložba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater