ZAGREB

Zagrebu na dar: Murali na zidovima parka Opatovina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na inicijativu umjetničkog projekta Art park i uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba četvorica street-art umjetnika oslikali su ovih dana murale duž istočnih zidova zagrebačkog parka Opatovina, kao dar epidemijom i potresom pogođenom Zagrebu.

Stotine metara donedavno pošaranih i zapuštenih zidova jedne od ljepših zagrebačkih zelenih površina kistovima i sprejevima oslikali su Marin Remić - Smelly Feet, Erol Sjajni, Boris Bare i Tihomir Krklec - Afrika.

"Kako je cijela kulturna scena ugašena, a mi smo ostali bez poslova i s viškom materijala u rukama, odlučili smo s puno entuzijazama oslikati i urediti park Opatovina. Željeli smo unijeti barem malo boje i veselja u svakodnevicu našeg ranjenoga grada”, izjavio je Boris Bare, voditelj projekta.

Već postojećem "Guliveru” kojega su na tom prostoru 2016. naslikali Bare i Dominik Vuković sada su se pridružili radovi "I park je nekome doma”, "Zagreb Flowers of Life” i "No Pasa Nada”, koje u suradnji potpisuju Afrika i Boris Bare, dok su Smelly Feet i Erol Sjajni oslikali "Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana”.

Bare kaže da se mural "No Pasa Nada", odnosno ‘Ništa se nije dogodilo’ obraća situaciji koja nas je trenutno sve zatekla, a podsjeća na vrijeme prije globalne epidemije te prisilnih mjera društvene izolacije.

"Poruka rada je da ljudi iz ove situacije izvuku neke pouke ne da se sve skupa vrati na staro, već da bude bolje", napomenuo je.

Po riječima Afrike, na rad  "I park ih je nekome doma" potaknulo ih je što smo u doba karantene obavijeni porukama 'ostani doma’, no neki nemaju dom, a što se pokazalo i kada su crtali prvi mural u parku i sreli nekoliko beskućnika.

Smelly Feet je dodao kako su tim projektom uređeni zidovi u centru grada koji "nisu sličili ni na što", a drago im je što su imali priliku i prekriti par kukastih križeva.

Projekt Art park pokrenut je kao inicijativa revitalizacije gradskih parkova umjetnošću te uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba u ljeto 2016. godine, kada je skrivena zelena oaza u Tomićevoj ulici postala središnje okupljalište ljubitelja svih vrsta umjetnosti.

"Nakon tri iznimno uspješne godine na toj lokaciji Art park je 2019. godine svoje djelovanje proširio uredivši parkić na Martinovki, nakon čega je svoju višemjesečnu umjetničku karavanu preselio u park Ribnjak", podsjećaju.

Upravo na toj lokaciji održat će se ovogodišnje, peto izdanje, no s obzirom na izvanredne okolnosti i neizvjesnost trajanja epidemioloških mjera, točan datum početka još ne mogu potvrditi.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum