ZAGREB

Zagrebačka filharmonija u petak se prisjeća Lovre von Matačića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zagrebačka filharmonija prisjetit će se velikog dirigenta i skladatelja Lovre von Matačića koncertom njemu u čast u petak 21. veljače, na kojemu će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod ravnanjem austrijskog maestra Hansa Grafa izvesti Brucknerovu  7. simfoniju u E-duru.

Na koncertu će biti dodijelijena tradicionalna nagrada "Lovro pl. Matačić" Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Kako se ističe u najavi, tom skladatelju prva priznanja u javnosti donijela je upravo Sedma simfonija, jedna od najljepših Brucknerovih simfonija i njegovo najpopularnije djelo koje je grandiozan uspjeh doživjelo već prigodom praizvedbe 1884. u Leipzigu.

To je ujedno i uhu najpristupačnije Brucknerovo djelo, koje obiluje zanimljivim skladateljskim idejama i raskošnim temama do kojih je Bruckner navodno došao - u snu.

Vrijeme nastanka Brucknerove 7. simfonije poklapa se sa smrću njegovog glazbenog uzora Richarda Wagnera, te se smatra nekom vrstom glazbene počasti preminulom skladateljskom geniju.

U čast Lovri von Matačiću, pripadniku elite europske i svjetske glazbe 20. stoljeća, orkestar Zagrebačke filharmonije najavljuje izuzetnu interpretaciju slavne simfonije u svoj njenoj veličanstvenosti. Orkestrom će tom prigodom ravnati istaknuti austrijski maestro Hans Graf, dirigent poznat po širokom repertoaru i kreativno osmišljenim programima i jedan od najcjenjenijih glazbenika današnjice.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater