OVJENČAN PROJEKT

ZA OBNOVU JEDNE OD NAJVEĆIH SREDNJOVJEKOVNIH UTVRDA ISTRE Istarskom arhitektu Vjekoslavu Gašparoviću najviša nagrada struke

| Autor: Zoran ANGELESKI
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Još jedan veliki uspjeh ostvario je pulsko-rovinjski arhitekt Vjekoslav Gašparović. Kao kruna na nizu već dodijeljenih nagrada za obnovu utvrde Petrapilosa kod Buzeta, jedne od najvećih i najznačajnijih srednjovjekovnih utvrda Istre, Gašparoviću je proteklog vikenda nacionalno Udruženje hrvatskih arhitekata dodijelilo Godišnju nagradu "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2020. godini.

Najrelevantnije nagrade za arhitekturu u Hrvatskoj

Svečanost dodjele godišnjih cehovskih nagrada upriličena je proteklog vikenda na terasi Vile Zagorje u Uredu predsjednika Republike Hrvatske u Zagrebu, gdje je i otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini.

- Raduje me da i ovako mala intervencija, u svom međuodnosu sa zatečenim stanjem, ipak može stvoriti jednu novu cjelinu i novu vrijednost. Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata su, po mom mišljenju, najrelevantnije nagrade na području arhitekture u Hrvatskoj i stoga me ova nagrada struke jako veseli. Time je na najljepši način zaokruženo posljednje desetljeće, od 2010. do 2020., u kojemu sam se bavio obnovom dvaju istarskih utvrda, Posserta i Petropilose, kazao je jučer u izjavi za Glas Istre Vjekoslav Gašparović, jedini arhitekt iz Istre koji se našao na popisu nominiranih za godišnje nagrade UHA-e.

Pojašnjavajući svoj rad, kaže da su arhitektonske intervencije na ove dvije utvrde srodne i čine moguću tipologiju ovakvih i sličnih arhitektonskih intervencija u ovakvim povijesnim, ali i prirodnim ambijentima.

- Sustav intervencija koji je razvijen za utvrdu Possert, zamišljen je, primijenjen i dalje razvijen na obnovi utvrde Petropilosa. Intervencije su rađene od istih materijala, samozaštitnog čelika i masivne hrastove građe. Nosivi su elementi izvedeni od plošnog lima, a ne standardnih industrijskih profila, kako bi se smanjila njihova vizualna invazivnost u ambijentu. Zahvati se ne temelje na stvaranju novih volumena ili formi, već samo na varijacijama zatečenog stanja dodavanjem nužnih površina za kretanje, zadržavanja i boravak u prostoru. Konkretno, riječ je o stepeništima, platformama, binama i klupama. Klupe su tako, primjerice, predimenzionirane, kako bi omogućile dulje zadržavanje i odmor. Petropilosa je, za razliku od Posserta, opremljena i podzemnom infrastrukturom kojom se omogućavaju povremena kulturna događanja na lokaciji, zaključuje Vjekoslav Gašparović, inače član Pulske grupe koja je predstavljala Hrvatsku na arhitektonskom Bijenalu u Veneciji 2012. godine.

Suvremeni i senzibilni arhitektonsko-oblikovni projekt

Stručni žiri ustvrdio je da "osim konstruktivne sanacije, stabilizacije, restauracije i konzervacije ziđa, cjelokupnost revitalizacije upotpunjuje suvremeni i senzibilni arhitektonsko-oblikovni projekt pristupa i prezentacije baziran na implementaciji novonastalih arhitektonskih elemenata".

- Kvaliteta projekta detektira se u minucioznom istraživanju prezentacije ovakvih specifičnih ambijenata u kojima se prožima senzibilitet historične arhitekture interijera i idiličnog pejzaža eksterijera, obrazložio je nagradu stručni žiri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini