VUKOVAR

Vukovar: Predstavljena monografija "Kapela čudotvorne Gospe od Hrasta"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Monografija "Kapela čudotvorne Gospe od Hrasta u Vukovaru - povijest i arhitektura", autora arhitekta Zlatka Karača predstavljena je u petak u Pastoralnom centru sv. Bono Franjevačkog samostana u Vukovaru.

Po riječima autora Zlatka Karača, kapela Gospe od Hrasta prvi je objekt koji je u Vukovaru obnovljen donacijskim sredstvima nakon Domovinskog rata, a izgrađena je 1892. godine po projektu poznatog mađarskog arhitekta Istvána Möllera.

"Već u 18. stoljeću je na starom hrastu koji se nalazio kod današnje kapele bila postavljena slika Gospe, a postavljena je s osobitim razlogom jer se na tom mjestu nalazilo gradsko stratište", kazao je Karač rekavši kako je vremenom to mjesto postolo mjestom pučkih marijanskih pobožnosti dok je sama kapela izgrađena 1892. godine uz podršku grofa Eltza. Njezina arhitektonska važnost je i u činjenici da ju je projektirao István Möller, uvaženi mađarski arhitekt i akademik.

Župnik župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić ispričao je legendu o Ivanu koji je lažno bio optužen za ubojstvo i trebao je biti obješen na hrast na današnjem Priljevu, no u posljednji je tren stigla spoznaja da nije kriv pa su zahvalni građani na hrast objesili Gospinu sliku i tamo počeli hodočastiti.

Urednik knjige Dražen Živić iz vukovarskog Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pillar kazao je kako je riječ o sadržajno proširenom, prerađenom i s brojnim slikovnim ilustracijama dopunjenom tekstu koji je autor već ranije u kraćoj inačici objavio u nakladi Instituta, u zborniku radova "Vukovar – hrvatska baština i perspektive razvoja" (2007.).

"Stoga s punim pravom možemo istaknuti da je riječ o novome djelu, koje svojom znanstvenom i stručnom važnošću nadmašuje njegov razmjerno nevelik opseg, jer na činjenično-interpretativno uvjerljiv i stilski jednostavan i svima razumljiv način progovara o Vukovaru i njegovu identitetskom ishodištu i uporištu u srednjoeuropskom i kršćanskom/katoličkom kulturnom krugu", kazao je Živić.

Izdavači monografije su Franjevački samostan Vukovar i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

Kapelica Gospe od Hrasta smještena je u vukovarskoj gradskoj četvrti Priljevo, između starog toka Vuke i glavne ulazne prometnice iz smjera Osijeka i Vinkovaca. Jedno od najboljih djela vukovarskog kasnog historicizma.

Uz dominirajuće oblike neoromantike u slikovitoj arhitekturi kapele primjetni su i elementi tradicijskog drvenog graditeljstva. Kapelica pripada župi sv. Josipa Radnika, a Vukovarci iz svih triju vukovarskih župa svake godine, druge nedjelje u rujnu, hodočaste Gospi od Hrasta pješice pjevajući marijanske pjesme i moleći sv. krunicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter