ZAGREB

Vrtići u kvartovskom kinu u jesenkom izdanju online

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Projekt Vrtići u kvartovskom kinu nastavlja se petu godinu zaredom, no zbog epidemiološke situacije u svom jesenskom izdanju, posvećenom lutkarskom animiranom filmu, provodi se online. 

Riječ je o cjelovitom filmskom programu razvoja filmske pismenosti u ranom i predškolskom odgoju "Sedmi kontinent“ u kojem aktivno kroz cijelu godinu sudjeluje 28 gradskih vrtića i osam kulturnih centara, uz financiranje Grada Zagreba. 
Djeca su se obično prije dolaska u kvartovsko kino s odgajateljima pripremala za projekciju najavljenog filma i s njima se u kinima provodilo vođeno gledanje filma. Nakon odgledanog filma, pri povratku u vrtiće filmska priča se nastavila istraživati.

Do sredine prosinca online će se prikazivati epizode animiranog serijala jednog od najistaknutijih autora animiranih filmova u Sloveniji, Kolje Sakside, inspiriranog vlastitim likom.

Lutak Koyaa suočava se sa svakodnevnim situacijama, s pomoću originalnih ideja rješava svoje probleme sa rasplesanim čarapama, letećom bilježnicom, razigranim autićima, tvrdoglavom naljepnicom, smrznutim šalom. 

Kao i u kinu, kroz online vođeno i svjesno gledanje filmova, razgovore prije i nakon filma, kao i razne maštovite igre i zabavne aktivnosti vodi ih voditeljica koju djeca poznaju iz programa u kinu, ističe se u najavi. 

Odgojitelji i dalje provode odgojno-obrazovne aktivnosti prema metodičkom priručniku prilagođenom djeci predškolske dobi, koji također preuzimaju s  online poveznice, s ciljem približavanja filmske priče i lutkarskog filma kao vrste animiranog filma. 

Istražuju se zajedno s djecom uloge pokreta i zvuka na filmu te kako zajedno oživiti lutka ili neki predmet. 

Pedagoginja Zlata Gunc iz DV Ivana Brlić Mažuranić, koja sudjeluje u programu od samoga početka, rekla je kako taj projekt ne samo da razvija filmsku pismenost nego utječe i na razvoj mnogobrojnih drugih kompetencija djece.

"U ovoj epidemiološkoj situaciji posve su ograničeni izlasci djece van vrtića, posjete, sudjelovanje u različitim događanjima i susretima sa zanimljivim ljudima. Tim više nam je izuzetno drago da se, unatoč koroni, iznašla mogućnost da se projekt nastavi u virtualnom obliku", dodala je.

Projekt Vrtići u kvartovskom kinu u gradu Zagrebu provodi se od 2016. godine, a godišnje ostvari sedam tisuća posjeta djece. Više stotina odgojitelja je dosad sudjelovalo u godišnjim edukacijama na temu razvoja filmske pismenosti.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum